Sari direct la conținut

INSP: Toate cazurile de COVID-19 din ultimele două săptămâni au fost cu tulpina Delta

HotNews.ro
Varianta Delta, Foto: Freepik
Varianta Delta, Foto: Freepik

Singura tulpină care a fost identificată în ultimele două săptămâni prin secvenţiere în cazurile de COVID-19 a fost tulpina Delta, a declarat vineri directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din INSP, Adriana Pistol.

  • „În ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificat prin secvenţiere este numai tulpina Delta, deci este încă o dovadă a faptului că se transmite accelerat şi la nivel comunitar”, a spus Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă.

Întrebată vineri, într-o conferință de presă, dacă se menține estimarea INSP că la sfârșitul lunii octombrie s-ar putea ajunge la 15.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, Adriana Pistol a spus că acest scenariu poate fi depășit, dacă nu ne limităm activitățile.

  • „Nicio estimare nu poate să fie decât într-un anumit grad realistă, niciodată nu este garantat 100% că lucrurile se petrec așa. Ea este dependentă de toate măsurile pe care fiecare dintre noi le vom lua.
  • Ca ea să nu fie atinsă, ar însemna să realizăm că numărul de cazuri este într-o creștere accelerată, să limităm circulația persoanelor noi înșine, nu trebuie să vină să ne spună nimeni ce să facem.
  • Să ne limităm puțin activitățile care ne duc în contact cu foarte multe persoane, să evităm aglomerația, să purtăm masca, atât cât este posibil și afară (…) și eventual să alegem să ne vaccinăm. Depinzând de aceste lucruri, această estimare va fi sau nu atinsă. (…)
  • Dacă nimic din toate acestea nu se va întâmpla, estimarea poate să fie depășită”, a declarat directorul din INSP.

În ceea ce privește formele severe de boală, Pistol a spus că cel mai negru scenariu este de 2.000 – 2.500 de cazuri de COVID-19 la terapie intensivă, la sfârșitul lunii octombrie: „De noi depinde ca aceste lucruri să nu se întâmple”.

Întrebată dacă consideră că este necesar să se revină asupra purtării măștii și în aer liber, Adriana Pistol a răspuns: „Din punct de vedere epidmiologic, mie mi se pare o măsură care ar trebui reluată”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro