Sari direct la conținut

Interviu cu Otto van Daal despre diversitate și Luna Pride

Interviu cu Otto van Daal despre diversitate și Luna Pride
Otto van Daal Foto: IKEA

Otto Van Daal este People & Culture (HR) Manager la IKEA Europa de Sud-Est (România, Croația, Serbia, Slovenia și Ucraina). După 5 ani petrecuți în Londra, s-a mutat în Belgrad, oraș pe care acum îl numește „acasă” datorită colegilor și locuitorilor săi. Amsterdam, orașul său natal, este al doilea în topul preferințelor.

A deținut diverse roluri de conducere în cadrul IKEA în mai multe țări, iar dragostea sa pentru această companie are la bază faptul că rezonează puternic cu viziunea acesteia „de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni”, dar și cu faptul că, în cadrul IKEA, are  oportunitatea de a se dezvolta și a fi el însuși. Leadership-ul său de zi cu zi denotă autenticitate, încredere și sprijin pentru oamenii din echipa sa.

De ce este important pentru IKEA să participe la evenimente precum IDAHOT și Luna Pride?

Otto Van Daal: Angajamentul nostru față de incluziune, educație și tratament echitabil subliniază dedicarea IKEA de a crea un mediu primitor pentru toți. Suntem alături de cât mai mulți oameni, pentru cât mai mulți oameni, iar comunitatea LGBT+ este o parte integrantă a acestei diversități.

Prin stabilirea unui dialog deschis și „demontarea” prejudecăților și stereotipurilor, ne propunem să asigurăm acceptarea diversității, creând astfel bazele pentru o schimbare socială semnificativă și o comunitate care valorizează echitatea, egalitatea și respectul. Această abordare nu doar că se aliniază cu viziunea noastră pe termen lung, dar contribuie și la o societate mai incluzivă, consolidând poziția noastră ca organizație transparentă și de încredere , care prețuiește cu adevărat aceste principii.

Care sunt principalele obiective ale politicilor de diversitate și incluziune ale IKEA?

Otto Van Daal: Egalitatea este un drept fundamental al omului și se reflectă și în valorile noastre. Fiind o companie care pune oamenii pe primul loc și care se ghidează după un set de valori bine definit, credem că fiecare individ merită un tratament corect și șanse egale, indiferent de trecutul sau de identitatea sa. Viziunea noastră constă într-o lume liberă de homofobie, transfobie și bifobie, și ne dorim ca oamenii să fie apreciați pentru cine sunt cu adevărat, nu pentru ceea ce sunt.

Cum a evoluat abordarea IKEA față de diversitate și incluziune de-a lungul anilor?

Otto Van Daal: De-a lungul anilor, am devenit mai curajoși, nu ne este frică să vorbim și să deschidem dialogul. La început, ne-am concentrat mai mult pe egalitatea de gen, deoarece aceasta este înrădăcinată în societatea suedeză și face parte din ADN-ul IKEA încă de la începuturile noastre. Ulterior, am adăugat alte subiecte în agenda noastră pentru Oameni & Planetă, mai întâi intern, pentru colegi, și apoi către publicul larg – LGBT+, persoane cu dizabilități și refugiați. De ce? Pentru că fiecare persoană trebuie să aibă aceleași drepturi și fiecare merită o șansă egală.

Care a fost cea mai importantă experiență sau inițiativă legată de diversitate și incluziune pe parcursul mandatului tău la IKEA?

Otto Van Daal: Pentru a-i ajuta pe colegii noștri să înțeleagă și să respecte mai bine diversitatea, am folosit metoda „Bibliotecilor Umane” în timpul campaniei IDAHOT de anul trecut. Această abordare inovatoare le-a permis să „împrumute” o persoană ca pe o carte, să asculte poveștile personale și să pună întrebări. Astfel, colegii noștri au experimentat sentimentul de incluziune, de sprijin, o înțelegere mai profundă asupra trăirilor și experiențelor acelor persoane.

Totodată, ne-am concentrat pe atingerea și menținerea echilibrului de gen la toate nivelurile de conducere. În prezent, 45% din rolurile de management din IKEA România sunt ocupate de femei, (43% în Croația și 58% în Serbia și Slovenia), reflectând obiectivul nostru de a avea un echilibru de gen 50/50 în toate țările și funcțiile Grupului Inkga.

Sunt, de asemenea, foarte mândru de programul Abilități pentru angajare, care vizează îmbunătățirea capacității refugiaților de a se integra pe piața muncii și în societate. Rezultatele ne arată succesul acestui program deoarece peste jumătate dintre participanții din piețele noastre au găsit un loc de muncă în termen de șase luni după program, fie în cadrul IKEA, fie în altă parte.

Ce activități a pregătit IKEA cu ocazia IDAHOBIT 2024 și Lunii Pride pentru a promova incluziunea și acceptarea acasă și în comunitate?

Otto Van Daal: De-a lungul anilor, ne-am construit o reputație de apărători ai unei lumi mai corecte și egale, unde membrii comunității LGBT+ se simt bineveniți, respectați și apreciați pentru cine sunt. Anul acesta, pentru IDAHOBIT și Luna Diversității, am introdus platforma „Împreună suntem mai buni”, axată pe combaterea prejudecăților și fricii, promovând în același timp toleranța și incluziunea. Este o nouă platformă umbrelă în cadrul căreia dorim să dezvoltăm și aliniem agenda și campaniile pentru subiecte sociale –   LGBT+, refugiați, persoane cu dizabilități, etc.

Această inițiativă reflectă angajamentul nostru continuu față de aceste principii ca parte a strategiei noastre pe termen lung. În eforturile noastre continue, sprijinim activ comunitatea LGBT+ prin participarea la diverse evenimente, arborarea steagului LGBT+ și promovarea aliaților în cadrul organizației noastre.

Cum reușește IKEA să ofere un mediu de lucru incluziv? Puteți oferi câteva sfaturi practice prin care oamenii pot deveni aliați ai comunității LGBT+ în viața de zi cu zi?

Otto Van Daal: La IKEA, avem o politică de toleranță zero față de comportamentele care nu sunt aliniate valorilor noastre și nu există loc pentru discriminare. Prin promovarea diversității și incluziunii, încurajăm fiecare persoană să fie ea însăși, oferind tuturor un spațiu în care să crească și să se dezvolte.

Înțelegem că poate exista o diferență între abordarea incluzivă din cadrul IKEA și societate și, de aceea, susținem incluziunea și acceptarea atât acasă, cât și la locul de muncă. Acest angajament se extinde dincolo de mediul nostru de lucru, întrucât îi încurajăm pe colegii noștri să îmbrățișeze valorile noastre și să devină susținători ai incluziunii și aliați ai persoanelor LGBT+ în comunitățile lor. Procedând astfel, putem reduce decalajul despre care vorbeam și ne arătăm încă o dată dedicarea față de aceste principii într-un context mai larg.

Pentru a promova un mediu bazat pe respect și incluziv, credem că este util să atragi atenția asupra unui limbaj neadecvat atunci când există situații de acest fel. În plus, este foarte important să avem răbdare și să creăm un mediu primitor și sigur în care toată lumea să poată vorbi liber, iar astfel, oamenii se vor deschide atunci când se vor simți pregătiți. Această abordare ne ajută să ne asigurăm că angajamentul nostru față de incluziune nu este doar o politică, ci o practică ce se reflectă în fiecare aspect al muncii și implicării noastre în comunitate.

Având în vedere creșterea ostilității la nivel global împotriva persoanelor LGBT+, cum intenționează IKEA să abordeze și să combată aceste tendințe negative?

Otto Van Daal: Acest lucru nu ne va opri; vom susține în continuare comunitatea, vom încuraja împărtășirea poveștilor și vom continua să-i inspirăm și să-i încurajăm pe colegii noștri pentru a deveni chiar ei parte din schimbarea din societate. Ne propunem să creștem nivelul de conștientizare a publicului cu privire la provocările cu care se confruntă membrii LGBT+, încurajând cât mai mulți oameni să-și transforme casele și comunitățile în locuri incluzive pentru toată lumea.

Ce mesaj ați dori  să transmiteți cu privire la rolul IKEA în promovarea drepturilor LGBT+ și a incluziunii la locul de muncă și dincolo de acesta?

Otto Van Daal: Fiecare dintre noi trebuie să fie liber să aibă propriile convingeri, gânduri și idei. Cu toate acestea, toată lumea ar trebui să se simtă respectată și în siguranță, iar acest lucru începe de la a avea un numitor comun. Ar trebui să începem un dialog deschis pentru a ne înțelege mai bine unii pe alții, iar acest lucru va duce la o relație bazată pe respect și apreciere reciprocă, în ciuda diferențelor noastre. Iar atunci când împărtășim aceleași valori, aceste diferențe nu pot duce niciodată la lipsă de respect. Ele duc la creștere personală și o viziune mai largă asupra societății, umanității și culturii.

Privind în viitor, ce alte măsuri va lua IKEA pentru a-și spori eforturile de promovare a diversității și incluziunii?

Otto Van Daal: Diversitatea este ceea ce ne face unici și dragostea este limbajul universal care ne conectează. Nu ar trebui să permitem prejudecăților să ne limiteze capacitatea de a accepta și aprecia diversitatea, ci mai degrabă ar trebui să ne concentrăm pe ceea ce ne unește, lăsând întotdeauna deoparte ceea ce ne desparte. Prin înțelegere, sprijin și iubire, sunt convins că putem construi o lume în care toată lumea poate fi ceea ce contează cel mai mult – liberă. La IKEA, susținem cu toată inima dreptul colegilor noștri LGBT+ de a fi ei înșiși, autentici. Egalitatea și drepturile LGBT+ sunt drepturi fundamentale ale omului. Dar nu ne oprim aici. Lucrăm activ pentru a crea un mediu incluziv, promovând schimbări pozitive în cadrul companiei noastre și la nivelul comunității, în general.

Acest angajament se reflectă și în sondajele noastre interne, care au arătat că până la 82% dintre colegii noștri se simt liberi să fie ei înșiși la locul de muncă. Similar, 79% dintre colegi simt că sunt tratați cu respect, indiferent de diferențe, iar 78% consideră că IKEA este un loc foarte bun de muncă. Deși aceste cifre sunt încurajatoare, sarcina noastră este să recunoaștem și să acceptăm că procesul de incluziune nu este complet decât atunci când fiecare coleg se simte liber, atât în cadrul IKEA, cât și dincolo de locul de muncă.

Articol susținut de IKEA