Sari direct la conținut

INTERVIU – Dan Vezentan: Arta poate fi militantă și fără să aibă un mesaj direct

HotNews.ro
INTERVIU – Dan Vezentan: Arta poate fi militantă și fără să aibă un mesaj direct
Dan Vezentan: FOTO: Dan Vezentan via Curatorial.ro

Artistul și fotograful Dan Vezentan vorbește într-un interviu acordat curatorial.ro despre lipsurile, dar și câștigurile în domeniul artistic românesc al ultimelor două decenii, despre lucrurile pe care ar trebui să pună accent noua generație și despre izolarea artistului, care duce de cele mai multe ori la plafonare.

Este convins că arta poate fi militantă și fără să aibă un mesaj direct, dar spune și că artiștii nu au acces la un public suficient de mare încât să provoace schimbări majore în societate.
Totuși, „lucrurile merg într-o direcție cu iz optimist”, mai afirmă artistul.

Dan Vezentan explorează universul zootehnic și agricol, prezentându-l subiectiv, în baza amintirilor din copilărie. Lucrările lui pornesc de la proiectarea gospodăriilor, a sistemelor de hrănire și adăpare a animalelor sau a sistemelor de stocare a alimentelor, analizând producția de alimente, surplusul, deșeurile biologice și ecologia.

Născut în 1978, în Seini (Maramureș), a absolvit Universitatea de Arte București, iar în prezent trăiește și lucrează ca artist și fotograf în București. Lucrările lui creează o legătură între specificul rural și preocupările contemporane legate de sustenabilitate și ecologie.

Cu expoziții solo și participări în prezentări colective, în spații precum MNAC București, Sandwich Gallery și BOZAR Bruxelles, Dan Vezentan este invitat, în 10 octombrie, la Biblioteca Glitch din București, la un artist talk la care participarea este gratuită, în baza înscrierii online. Acolo, el va prezenta biblioteca zootehnic-agricolă din atelierul propriu și unele exemplare de carte cu grafica specifică anilor ’60 – ’80.

Citește mai mult pe Curatorial.ro

INTERVIURILE HotNews.ro