INTERVIU. „N-am ieșit încă din psihoza colectivă generată de Călin Georgescu”

Theodor Paleologu îi critică dur pe Gigi Becali și pe Mihai Neamțu, cei „îmbrăcați amândoi ca niște clovni” și care vehiculează idei pe care nu le stăpânesc, într-un interviu pe care l-a dat pentru Contributors.ro.
Theodor Paleologu susține că actuala criză economică și politică din lume nu va rămâne fără urmări și că unele democrații sau democrații emergente nu vor rezista.
„Rusia este o dictatură pe față”
„E foarte posibil ca prezenta criză economică să genereze niște schimbări politice în profunzime. E posibil acest lucru, iar eu cred că e mai mult decât o temere. Sunt sigur de acest lucru. Unele democrații nu vor supraviețui și vedem cum unele țări au deviat către o formă de autoritarism. Rusia e exemplul cel mai evident. De la o încercare de democrație a ajuns o dictatură pe față”.

„În India există, de asemenea, o evoluție autoritară. Și în Turcia, într-o anumită măsură, în Ungaria, de asemenea. Există un impact politic evident al crizei din ultimii ani. Asta este explicația mea pentru fenomenul populist și autoritar și se aplică, de asemenea, lui Trump. Iar pentru a-l înțelege pe Trump, e nevoie, de asemenea, de ajutorul unor psihologi, psihiatri care pot explica fenomenele de psihoză colectivă. Cum un psihopat creează o psihoză colectivă, așa cum și noi am avut și n-am ieșit încă din psihoza colectivă generată de Călin Georgescu”.
„Mihai Neamțu cita din puțul gândirii lui Becali”
„Nu știu dacă ați văzut, în urmă cu câteva luni a publicat pe pagina lui de Facebook Mihai Neamțu o poză ridicolă, el și Gigi Becali îmbrăcați amândoi ca niște clovni. Becali ținea cartea lui Neamțu în mână, cartea despre fenomenul Trump, iar Mihai Neamțu cita din puțul gândirii lui Becali că Trump întârzie venirea Anticristului”, a mai spus Paleologu în interviu.

„Da, deci Gigi Becali a formulat în spațiul mioritic această teză că Trump este katechonul. Acuma, Becali nu l-a citit pe Schmitt. Sigur că a ascultat scrierile Sfântului Pavel la biserică, pentru că se citește la fiecare liturghie din Sfântul Pavel”.
„Dar viziunea asta este foarte comică. Cu cei doi îmbrăcați ca niște clovni și unul dintre ei proclamând că Trump este katechonul. Acuma, în cartea mea despre Schmitt am făcut o întreagă tipologie a katechonului și cred că în zilele noastre ne confruntăm cu o apariție nouă, și anume katechonul clovnesc sau bufoneria katechontică, dacă vreți”, susține Theodor Paleologu.
Călin Georgescu și influența rusă
Sprijinul pe care l-au manifestat J.D. Vance și Elon Musk pentru Călin Georgescu poate oglindi „de fapt o manieră de a se descotorosi de România”, spune Theodor Paleologu.
„De fapt, asta este chestiunea care cumva ne doare cel mai mult pe noi, pentru că, Doamne ferește, de impunerea unei viziuni privind sferele de influență. Mai mult, eu cred că în această perspectivă, alegerea unui personaj precum Călin Georgescu sau Simion sau cine o fi justifică o dezangajare occidentală în România. Adică l-ați ales pe ăsta? Hai, treceți în sfera de influență a Rusiei”.
„Aș zice că sprijinul pe care l-au manifestat J. D. Vance și Elon Musk pentru Călin Georgescu e de natură să ne pună pe gânduri, pentru că e de fapt o manieră de a se descotorosi de România. Gata, treceți în zona rusă. În felul ăsta, dacă v-o faceți cu mâna voastră, nu ne mai poate acuza nimeni de nimic”, a mai spus Paleologu în interviu.