Sari direct la conținut

Introducerea unui sistem progresiv nu rezolvă problema veniturilor / Ori se face o reformă fiscală, ori mai peticim pe ici pe colo

Smile Media
Ionuț Simion, Foto: AmCham
Ionuț Simion, Foto: AmCham

AmCham România nu este de acord cu eliminarea cotei unice și introducerea unui impozit progresiv din 2025, potrivit lui Ionuț Simion, președintele organizației.

“La acest moment, în lipsa unui sistem, a unei infrastructuri adecvate a aparatului fiscal din România, nici nu se pune problema introducerii unui sistem de impozit progresiv”, a spus el.

Ionuț Simion crede că sunt dezechilibre care trebuiesc corectate într-un proces de consolidare fiscală.

„Cu asta suntem de acord. Dar introducerea unui sistem progresiv, așa cum îl tot auzim, nu a rezolvat problema”, a mai afirmat el, precizând că ori se face o reformă fiscală, ori mai peticim pe ici, pe colo.

  • Suntem de acord că la acest moment nu mai există un sistem a cotei unice, pentru că la început exista o singură cotă aplicabilă pentru toate categoriile de impozit, mai puțin taxa pe valoare adăugată.

„Acum avem mai multe cote: 10, 16, 5, 8, 19, 9, adică sunt atât de multe încât ne fac nouă, consultanților fiscali, viața mai intensă, mai productivă”, a mai arătat președintele AmCham România.

Cota unică, spune el, este mult mai ușor de aplicat la acest moment decât un sistem de cote progresive: “ca să nu mai vorbesc că acest sistem de cote progresive vizează în special munca, care și așa în România este supra-impozitată”.

Cota unică a ajutat economia, iar o ordonanță a stresat-o

Modificarea fiscală care a schimbat în sens bun economia a fost introducerea cotei unice.

“A fost clar cea mai bună măsură la acel moment. A simplificat foarte mult viața contribuabililor, dar și viața organelor de inspecție fiscală și a Ministerului de Finanțe în general, prin creșterea gradului de colectare la bugetul de stat”, a afirmat președintele AmCham.

Deci, spune el, introducerea cotei unice a fost de departe cea mai de impact măsură fiscală adoptată în România post-revoluționară.

“Există și o măsură care a stresat economia, și anume ordonanța aceea 114 (OUG 114/2018), care în bunul obicei românesc al guvernanților din România, a fost introdusă în Ajun de Crăciun și care nu doar că a indus o stare de stres, a creat un risc de incertitudine cu privire la stabilitatea și predictibilitatea pe care o oferă România investitorilor”, povestește Simion.

  • Slavă Domnului că în câteva săptămâni, luni, a fost să zic așa anulată într-o mare măsură. Acea ordonanță 114 este cea mai rău famată măsură fiscală care a fost adoptată în acești 30 de ani.

Articol susținut de AmCham România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro