Sari direct la conținut

Iranul a spânzurat patru persoane acuzate de colaborare cu „regimul sionist”

HotNews.ro
Pedeapsa cu moartea prin spanzurare, Foto: Stephen Burrows / Alamy / Profimedia Images
Pedeapsa cu moartea prin spanzurare, Foto: Stephen Burrows / Alamy / Profimedia Images

Iranul a executat vineri patru persoane condamnate pentru colaborare cu Israelul, inamicul de moarte al Teheranului, în provincia nord-vestică Azerbaidjanul de Vest, a anunțat agenția de presă a Autorității Judiciare, potrivit AFP.

„Patru membri ai unui grup de sabotaj legat de regimul sionist (Israel) au fost spânzurați în această dimineață”, a relatat Mizan Online.

Cei executați, trei bărbați – Vafa Hanareh, Aram Omari și Rahman Parhazo – și o femeie – Nasim Namazi – au fost găsiți vinovați de „război împotriva lui Dumnezeu”, „corupție pământească” și „colaborare cu regimul sionist”.

Grupul a fost, de asemenea, acuzat că a „desfășurat acțiuni de amploare împotriva securității țării sub conducerea Mossad”, agenția de spionaj israeliană.

În ultimii ani, Iranul a arestat și condamnat numeroși presupuși agenți care ar fi lucrat, potrivit autorităților, pentru serviciile de informații ale unor țări străine, în special ale Israelului.

La 16 decembrie, un bărbat acuzat că este „spion pentru regimul sionist” a fost executat pentru „colaborare” cu Mossad.

În decembrie 2022, patru bărbați au fost spânzurați pentru acuzații similare, în condițiile în care Republica Islamică a acuzat în trecut Israelul de sabotarea unora dintre instalațiilor sale nucleare și de uciderea mai multor oameni de știință.

Iranul nu recunoaște Israelul, iar cele două țări sunt angajate de mult timp într-un război din umbră, exacerbat de conflictul actual dintre palestinienii din Hamas și Israel în Fâșia Gaza.

Republica Islamică execută în fiecare an mai multe persoane decât orice altă țară, în afară de China, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Peste 600 de persoane au fost executate în Iran până la sfârșitul lunii octombrie, cea mai mare cifră din ultimii opt ani, potrivit unei evidențe realizate de grupul pentru drepturile omului Iran Human Rights (IHR) din Norvegia. Execuțiile sunt în general efectuate prin spânzurare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro