Sari direct la conținut

Israel: Prima vizită a unei delegații de industriași egipteni în ultimii 10 ani

HotNews.ro
Premierul israelian Naftali Bennett, Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia
Premierul israelian Naftali Bennett, Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

O delegație de industriași egipteni a început luni o vizită în Israel, prima din ultimii zece ani, în cadrul unor acorduri industriale semnate în 2004, pentru a consolida cooperarea economică dintre cele două țări, potrivit AFP.

„O delegație egipteană a sosit noaptea trecută în cadrul acordurilor privind zonele industriale calificate (QIZ) încheiate între Israel, Egipt și Statele Unite”, au anunțat într-o declarație comună ministerele israeliene ale afacerilor externe, economiei și industriei.

„Sosirea acestei delegații simbolizează un nou pas în încălzirea relațiilor comerciale dintre Israel și Egipt”, prima țară arabă care a semnat un tratat de pace cu statul evreu în 1979, se arată în comunicat.

În cadrul cooperării lor economice, cele două țări vecine au semnat în 2004 un acord privind crearea de zone de comerț internațional, ale căror produse pot fi vândute gratuit pe piața americană, adică fără cote sau taxe vamale, cu condiția ca acestea să includă cel puțin 10,5% componente israeliene.

QIZ-uri au fost create și în Iordania, o altă țară arabă care a încheiat un tratat de pace cu Israelul din 1994. În plus, președintele Consiliului de Securitate Națională israelian, Eyal Hulata, a vizitat luni Iordania, potrivit unui comunicat al biroului premierului.

Delegația egipteană este compusă din doisprezece industriași și oameni de afaceri din domeniul textilelor, care vor vizita companii israeliene.

„Egiptul este un partener economic important pentru Israel în regiune, cu un volum anual de schimburi comerciale de 330 de milioane de dolari (aproximativ 313 milioane de euro)”, a declarat luni guvernul israelian.

De la preluarea mandatului în iunie 2021, premierul israelian Naftali Bennett a vizitat Egiptul de două ori, în septembrie pentru a se întâlni cu președintele Abdel Fattah al-Sissi și în martie pentru un summit cu acesta din urmă și cu liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed.

Aceste relații mai strânse cu Egiptul au permis, de asemenea, potrivit autorităților israeliene, să limiteze reînarmarea mișcării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, o enclavă palestiniană de 2,3 milioane de locuitori, vecină cu Egiptul.

De la ultimul război dintre Hamas și Israel, în mai 2021, „ritmul de înarmare a Hamas este cel mai lent înregistrat în mulți ani”, a declarat luni premierul Bennett în fața corespondenților diplomatici israelieni, potrivit unei transcrieri consultate de AFP.

„Dar ceea ce reduce (în special) rata de reînarmare este îmbunătățirea relațiilor noastre cu Egiptul. Ei înăspresc controalele la punctul de trecere Rafah” pentru a împiedica „intrarea de arme și materiale care pot fi folosite” de Hamas, a spus Bennett.

„Dacă în trecut, la un an după o confruntare armată, depozitele (ale Hamas) erau deja pline, de data aceasta ele se umplu mult mai încet și acest lucru permite să se obțină un răgaz, dar nu cu prețul unei reînarmări masive a inamicului”, a conchis premierul israelian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro