Sari direct la conținut

Israelul face publice documente scrise și videoclipuri ale Hamas / Ce ar fi plănuit organizația în plus față de ce știm?

HotNews.ro
Tuneluri din Gaza, Foto: Yousef Masoud/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tuneluri din Gaza, Foto: Yousef Masoud/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Armata israeliană a făcut publice documente și înregistrări video pe care susține că le-a descoperit pe cadavrele unor luptători Hamas, potrivit Sky News.

Unul dintre acestea este un caiet cu texte în arabă și ebraică, găsit în zona Re’im și cu traduceri care, potrivit armatei israeliene, i-a ajutat pe luptătorii Hamas să comunice cu ostaticii. Printre cele 45 de fraze se numără propoziții precum „Unde este șeful kibbutzului?” și „Vom ucide ostaticii”.

Forțele de apărare israeliene spun că au fost confiscate sute de computere pe care se aflau milioane de fișiere, precum și mii de ore de filmări de pe camerele GoPro purtate de luptătorii Hamas.

Deși o parte din materiale au fost publicate, multe au rămas „top secret”, deși presa care le-a consultat a primit permisiunea să scrie despre ele.

O carte conține instrucțiuni și diagrame care arată luptătorilor care sunt punctele de atac asupra vehiculelor blindate și tancurilor israeliene.

O hartă descoperită chiar în Gaza arată bazele și posturile de comandă ale Hamas evidențiate în roz; o înregistrare video realizată de Hamas cu o dronă arată cum aceasta traversează gardul de la granița dintre Gaza și Israel și încearcă să aterizeze pe un tanc israelian pentru a-l detona, dar se lovește de o antenă și se prăbușește.

Luptătorii au luat cu ei medicamente și alimente, așteptându-se să rămână în Israel pentru o perioadă lungă de timp, iar Israelul susține că are dovezi care demonstrează că Hamas a vrut să își extindă invazia mai adânc în Israel, inclusiv la periferia Ierusalimului și în apropierea Tel Avivului.

O mare parte din materiale nu au legătură directă cu atacurile, cum ar fi fotografii de nuntă de pe telefoanele mobile și obiecte de uz cotidian din vehicule, ceea ce sugerează că mulți dintre luptători nu știau că atacurile vor avea loc până în ultimul moment.

Documentele și înregistrările video referitoare la rețeaua de tuneluri de sub Gaza sugerează că aceasta este mai extinsă decât și-a dat seama Israelul și că unele dintre tuneluri sunt suficient de mari pentru a permite trecerea camioanelor. (integral pe Sky News) ​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro