Sari direct la conținut

Israelul, în alertă maximă, în timp ce evreii sărbătoresc Yom Kippur, pentru prima dată în vreme de război activ după 1973

HotNews.ro
Yom Kippur, Israel / FOTO: Saeed Qaq\ apaimages / imago stock&people / Profimedia
Yom Kippur, Israel / FOTO: Saeed Qaq\ apaimages / imago stock&people / Profimedia

Israelul a intrat în alertă de securitate vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilele atacuri teroriste, iar forțele de securitate au fost mobilizate pe drumurile principale, centrele orașelor și lângă Zidul Plângerii, acordând o atenție specială orașelor cu populație mixtă (evrei și arabi), în timp ce evreii religioși au intrat în cele 25 de ore de post și rugăciune ynetnew și Times of Israel.

Pentru prima dată din 1973 aflată într-un război activ de Ziua Sfântă, Israelul este în alertă maximă, în timp ce trupele continuă operațiunile de luptă în Liban și Gaza. Sisteme speciale de alertă sunt în vigoare pentru a avertiza populația de eventuale tiruri de rachete, care sunt aproape constante. 

Peste 120 de rachete au fost trase asupra Israelului în primele ore ale sărbătorii.

Având în vedere situația de securitate, Comandamentul IDF i-a îndemnat pe rezidenți să se asigure că au acces la sisteme speciale de avertizare instituite pentru a-i alerta asupra pericolelor specifice, cum ar fi atacul cu rachete sau avertismente în cazul escaladării războiului.

Pe măsură ce se apropia apusul soarelui, toate emisiunile locale de radio, televiziune și internet și site-urile de știri au tăcut treptat, cu toate acestea, mai mulți au menționat că sunt pregătiți să reia operațiunile în cazul unor evenimente majore.

Pentru evreii religioși și tradiționali, perioada de 25 de ore de post și rugăciune începea la ora 17:31, la Ierusalim, și la 17:51, în Tel Aviv. Se va încheia sâmbătă la ora 18:46. și, respectiv, 18:48.

Rabinul-șef sefard David Yosef a afirmat că există protocoale ale IDF care interzic soldaților implicați în luptă activă să postească de Yom Kippur.

De asemenea, nu trebuie să limiteze cantitatea de hrană și lichide, ci să consume așa cum o fac în mod normal.”

Potrivit legii, salvarea vieții umane are prioritate față de aderarea la strictețile religioase, inclusiv interzicerea de a mânca în Yom Kippur, o zi de post dedicată introspecției și pocăinței.

Anul acesta este pentru prima dată când Israelul se află într-o stare de război activ de Yom Kippur din 1973, când a suferit un atac surpriză în Ziua Sfântă din partea armatelor Egiptului și Siriei.

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu a început în urmă cu un an, pe 7 octombrie, când militanții Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului, ucigând 1.200 de israelieni. Alte 251 de persoane, inclusiv câțiva americani și alți cetățeni străini, au fost luate ca ostatici. 

De atunci, conflictul a escaladat. Peste 40.000 de palestinieni au fost uciși în urma atacurilor israeliene în Gaza. Cel puțin 100 de ostatici au fost uciși sau au murit în captivitate.

A existat, de asemenea, o creștere a incidentelor antisemite în Minnesota și Dakota și în întreaga SUA. Ethan Roberts, director executiv adjunct al Consiliului de relații cu comunitatea evreiască pentru Minnesota și Dakota, a anunțat încă de pe 7 octombrie că a fost întărită securitatea la sinogogi pentru Yom Kippur, scrie CBS News.

Amintim că Ambasada SUA a emis o alertă de securitate și pentru România, în perioada 11-13 octombrie, în apropierea  instituțiilor religioase.

„Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România în weekend-ul 11-13 octombrie”, se menționează în alertă.

INTERVIURILE HotNews.ro