Sari direct la conținut

Italia a declarat „război” alimentelor produse în laborator

HotNews.ro
carne produsa in laborator, Foto: Aleksei Isachenko / imageBROKER / Profimedia
carne produsa in laborator, Foto: Aleksei Isachenko / imageBROKER / Profimedia

Guvernul Italiei a aprobat marți un proiect de lege care interzice utilizarea cărnii produse în laborator și hrana pentru animale, argumentând că astfel își salvează moștenirea agroalimentară a țării, a declarat ministrul agriculturii, într-o conferință de presă, după o reuniune a Cabinetului, relatează Reuters.

Dacă propunerea va fi adoptată de parlament, industria italiană nu va avea voie să producă alimente sau furaje „din culturi celulare sau țesuturi derivate din animale vertebrate”, potrivit unui proiect al proiectului de lege văzut de Reuters.

Noile reguli nu se aplică produselor fabricate în altă parte în Uniunea Europeană, în Turcia sau în Spațiul Economic European, se arată în proiect.

Fabricile care folosesc carne produsă în laborator ar putea fi închise

O încălcare a regulilor ar putea duce la amenzi de până la 60.000 de euro.

„Produsele de laborator, în opinia noastră, nu garantează calitatea, bunăstarea și protecția culturii noastre, a tradiției noastre”, a declarat ministrul Francesco Lollobrigida, membru al partidului de dreapta Frații Italiei, al premierului Giorgia Meloni.

Administrația naționalistă a lui Meloni s-a angajat să protejeze alimentele Italiei de inovațiile tehnologice considerate dăunătoare și a redenumit ministerul agriculturii „ministerul agriculturii și al suveranității alimentare”.

Asociația agricolă Coldiretti a lăudat mișcarea împotriva „alimentului sintetic”, declarând că este necesară o interdicție pentru a proteja producția casnică „de atacurile companiilor multinaționale”.

Proiectul prevede ca fabricile în care se încalcă aceste prevederi să fie închise, iar producătorii își pot pierde dreptul de a obține finanțare publică timp de până la trei ani.

Inițiativa a înfuriat organizațiile care susțin dezvoltarea de produse agricole „pe bază de celule” în toată Europa, precum și grupurile pentru drepturile animalelor.

„Aprobarea unei astfel de legi ar bloca potențialul economic al acestui domeniu în curs de dezvoltare în Italia, împiedicând progresul științific și eforturile de atenuare a schimbărilor climatice”, a declarat Alice Ravenscroft, șefa de politici de la Good Food Institute Europe.

Rețeaua companiilor alimentare Cellular Agriculture Europe a declarat că Italia limitează opțiunile pentru consumatorii care sunt preocupați de bunăstarea animalelor și de impactul asupra mediului al alegerilor lor alimentare.

Grupul LAV a numit proiectul de lege „o cruciadă ideologică, anti-științifică împotriva progresului”. Grupul spune că carnea produsă în laborator, care este produsă din celulele animalelor vii, reprezintă o alternativă bună la reproducerea excesivă și sacrificarea animalelor.

Meloni, în război cu făina de greieri

Interzicerea cărnii pe bază de celule nu este singura inițiativă pe care Meloni a pus-o în aplicare pentru a împiedica servirea alimentelor neconvenționale pe mesele italiene.

Săptămâna trecută, ea a spus că guvernul pregătește o serie de decrete pentru a introduce etichete informative pe produsele care conțin insecte sau derivate din acestea, pe fondul unei dezbateri privind utilizarea făinii de greieri.

„Oamenii trebuie să poată face o alegere informată”, a scris ea pe Twitter.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro