Sari direct la conținut

Italia ar putea naţionaliza o rafinărie Lukoil din Sicilia

HotNews.ro
LukOil, Foto: Remko de Waal / AFP / Profimedia
LukOil, Foto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Ministrul italian al tranziţiei ecologice a declarat sâmbătă că naţionalizarea se numără printre opţiunile luate în considerare pentru o rafinărie Lukoil din Italia, cu sediul în insula Sicilia, în contextul sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, transmite Reuters, citată de news.ro.

La sfârşitul lunii mai, liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui embargo gradual, cu unele scutiri, asupra ţiţeiului rusesc, iar interzicerea importurilor pe mare ar putea afecta grav rafinăria.

”Sunt mai multe opţiuni în studiu, una este ceva de genul naţionalizării… alta este să intervină un cumpărător extern, de exemplu”, a declarat ministrul Roberto Cingolani, la un eveniment organizat de ziarul Il Foglio, fără a detalia cine ar putea fi acest cumpărător.

Rafinăria ISAB reprezintă aproximativ 20% din capacitatea italiană de rafinare. Are aproximativ 1.000 de muncitori şi obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul venind de pe pieţele internaţionale.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, totuşi, a trebuit cumpere aproape tot ţiţeiul de la Lukoil, deoarece băncile internaţionale nu îi mai oferă credit.

În aprilie, surse au declarat pentru Reuters că naţionalizarea temporară a ISAB este o opţiune pe care guvernul o ia în considerare în cazul sancţiunilor asupra petrolului rusesc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro