Sari direct la conținut

Jake Sullivan: Ucraina va primi de la NATO o „cale cu reforme” de îndeplinit, nu și un calendar de aderare

HotNews.ro
Jake Sullivan, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Jake Sullivan, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

NATO va trasa o „cale cu reforme” care să fie realizate de Ucraina, astfel încât aceasta să poată adera la Alianța Nord-Atlantică, dar fără un „calendar”, a declarat marți consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, citat de AFP.

„O cale cu reforme pentru Ucraina” va fi trasată, dar „nu pot să ofer un calendar”, a declarat Sullivan presei în marja summitului NATO de la Vilnius. El a anunțat, de asemenea, o întâlnire miercuri între președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Jake Sullivan a exclus orice intrare imediată a Ucrainei în NATO din cauza ofensivei declanșate de Moscova, indicând că acest lucru ar „duce NATO într-un război cu Rusia”.

El a apreciat că există „multă bunăvoință” din partea aliaților reuniți la summitul de la Vilnius, în condițiile în care Zelenski cere un „semnal clar” din partea Occidentului cu privire la perspectivele de aderare a țării sale la NATO.

„Întrebarea este: care este calea de urmat?”, a continuat oficialul american. „Cred că putem ajunge la un acord bun”, a spus el, în timp ce aliații lucrează la un comunicat final al summitului pentru a găsi o formulare care să mulțumească pe toată lumea.

Pe lângă chestiunea aderării, cele 31 de țări membre ale NATO discută măsuri pentru a asigura securitatea Ucrainei, dincolo de ajutorul militar acordat acestei țări, care desfășoară o contraofensivă dificilă. Jake Sullivan a declarat că acest subiect va fi abordat miercuri, când Biden se va întâlni cu Zelenski.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro