Sari direct la conținut

Japonia se pregătește pentru un nou prim-ministru. Fumio Kishida își anunță retragerea

HotNews.ro
Fumio Kishida, Foto: Yasuyuki Kiriake / Jiji Press Photo / Profimedia Images
Fumio Kishida, Foto: Yasuyuki Kiriake / Jiji Press Photo / Profimedia Images

Premierul japonez Fumio Kishida a anunțat miercuri, într-o mișcare surpriză, că nu va candida la următorul vot pentru conducerea partidului său, din septembrie, deschizând calea unui nou prim-ministru care să conducă țara până la alegerile legislative din 25 octombrie 2025.

Kishida a fost ales președinte al Partidului Liberal Democrat (LDP) în 2021, iar mandatul său de trei ani expiră în septembrie. Cine va câștiga votul intern îi va succeda în funcția de prim-ministru, întrucât LDP controlează ambele camere ale Parlamentului, relatează Rador Radio România citând postul Euronews.

Un chip nou este o oportunitate pentru partide de a arăta că se schimbă în bine, a spus Kishida, adăugând că îl va sprijini pe noul lider. „Trebuie să arătăm clar că LDP-ul renaște”, a spus Kishida miercuri, la o conferință de presă. „Pentru a arăta un LDP în schimbare, primul pas şi cel mai evident este ca eu să mă retrag”.

Afectat de scandalurile de corupție care au cuprins partidul, Kishida a suferit o scădere bruscă a susţinerii, care acum este sub 20%. Cel mai recent și cel mai grav scandal este cel care implică presupuse fonduri nedeclarate, de peste 3 milioane de euro, încasate neregulamentar la evenimentele de strângere de fonduri ale partidului din ultimii cinci ani. Afacerea implică peste 80 de deputați LDP, majoritatea aparținând aripii partidului conduse anterior de fostul premier Shinzo Abe.

Un alt scandal a izbucnit odată cu asasinarea fostului premier Abe în iulie 2022. Investigațiile asupra atacului au scos la iveală legăturile vechi de decenii și adânc înrădăcinate ale LDP cu Biserica Unificării, un grup religios larg răspândit în special în Statele Unite și în Asia de Est, care are milioane de membri și pe care mulţi o consideră mai degrabă o sectă.

De la izbucnirea ultimului scandal, Kishida a destituit o serie de miniștri și alți oficiali din funcții executive în partid, a desființat facțiunile interne care fuseseră criticate ca fiind părtinitoare și a înăsprit legea privind controlul fondurilor politicienilor. În luna ianuarie au fost inculpate zece persoane, inclusiv parlamentari și asistenții acestora.

Însă, în ciuda eforturilor lui Kishida, sprijinul pentru guvernul său a scăzut. Înfrângerile de la alegerile locale de la începutul acestui an i-au erodat influența politică, iar parlamentarii LDP au exprimat nevoia unui chip nou pentru următoarele alegeri generale.

Restabilirea încrederii

Pentru a implementa politici care abordează situații dificile din interiorul și din afara Japoniei, este esențial să recâștigăm încrederea cetățenilor în politică, a spus Kishida, care le-a cerut aspiranților parlamentari ai partidului să ridice mâna pentru a candida la conducere și pentru a avea o dezbatere politică activă în timpul campaniei.

„Odată ce va fi decis noul lider, sper să vă văd pe toți uniți pentru a forma o echipă de vis (dream team) şi pentru a implementa o politică ce poate câștiga încrederea opiniei publice”, a spus el.

Kishida a spus că s-a gândit de mult la posibila sa demisie, dar că a așteptat să poată pune în aplicare politicile sale cheie, inclusiv o politică energetică ce include o revenire la energia nucleară, o consolidare militară drastică pentru a aborda amenințările la adresa securității din regiune și îmbunătățirea legăturilor cu Coreea de Sud, precum și reforme politice.

Speculațiile referitoare la potențialii candidați au vizat mai mulți parlamentari de nivel înalt ai partidului, inclusiv secretarul general Toshimitsu Motegi, ministrul pentru domeniul digital, Taro Kono, ministrul Securității Economice, Sanae Takaichi și ministrul de Externe, Yoko Kamikawa.

Câștigătorul îl va înlocui pe Kishida în funcția de președinte al partidului și va fi aprobat ca nou prim-ministru într-un vot parlamentar la scurt timp după aceea. Săptămâna viitoare, liderii PLD urmează să decidă data „alegerilor primare” ale partidului.

INTERVIURILE HotNews.ro