Sari direct la conținut

JO Paris 2024: O sportivă a fost descalificată pentru că a afișat un „mesaj politic”

HotNews.ro
JO Paris 2024: O sportivă a fost descalificată pentru că a afișat un „mesaj politic”
Manizha Talash - FOTO: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Afgana Manizha Talash, componentă a echipei refugiaţilor la Jocurile Olimpice de la Paris şi care a concurat în proba de breaking, a fost descalificată vineri după ce a afişat pe scenă o pelerină cu un mesaj purtând inscripţia „Eliberaţi femeile afgane”, a anunţat, sâmbătă, Federaţia internaţională de dans sportiv, citată de AFP și Agerpres.

„Bgirl Talash a fost decalificată pentru că a afişat un mesaj politic pe ţinuta sa vestimentară, încălcând regulamentul 50 din Carta olimpică”, a transmis Federaţia.

Această regulă interzice sportivilor să-şi exprime opiniile politice la Jocurile Olimpice.

Născută la Kabul, oraş sub regimul taliban din 2021, Manizha Talash a părăsit ţara sa refugiindu-se în Pakistan, iar ulterior s-a instalat în Spania alături de cei doi fraţi ai săi.

„Nu am plecat din Afganistan de teama talibanilor, ci pentru a face ceva pentru fetele din Afganistan, pentru viaţa mea şi pentru viitorul meu”, declarase ea înainte de competiţie.

Vineri, în La Place de La Concorde, ea a pierdut în primul tur al competiţiei, fiind descalificată ulterior.

Japoneza Ami (25 ani) a devenit prima campioană olimpică la breaking, vineri seara, la Jocurile de la Paris, la capătul a şase ore de dueluri între cele mai bune reprezentante ale genului.

Japoneza, dublă campioană mondială (2019, 2022), este prima campioană olimpică a acestui tip de dans apărut din cultura hip-hop.

INTERVIURILE HotNews.ro