Sari direct la conținut

JOCURILE OLIMPICE. David Popovici, o nouă recuperare spectaculoasă în semifinalele probei de 100 de metri. Calificare cu al cincilea timp în finală

HotNews.ro
JOCURILE OLIMPICE. David Popovici, o nouă recuperare spectaculoasă în semifinalele probei de 100 de metri. Calificare cu al cincilea timp în finală
David Popovici, din România, pozează cu medalia sa de aur după ce a câștigat finala masculină la 200 de metri stil liber la Jocurile Olimpice de vară din 2024, luni, 29 iulie 2024, la Nanterre, Franța. Sursa foto: Matthias Schrader / AP / Profimedia

Proba de 100 de metri liber este una dintre probele supreme ale natației. A fost una dintre cele patru întreceri de înot la care s-a concurat la Jocurile de la Atena din 1896, la începutul Jocurilor Olimpice moderne. Devenit campion olimpic luni seara la 200 de metri liber, David Popovici s-a calficat marți seara cu al cincilea timp în finala la 100 de metri.

David Popovici s-a calificat cu emoții în finala probei de 100 metri liber înot de la Jocurile Olimpice de la Paris. Ca și în serii, românul a plecat mai slab, dar a recuperat în a doua jumătate a cursei, terminând seria pe locul 2. Finala e miercuri, după ora 23.00.

Cum a fost în serii

David Popovici a concurat pe culoarul 4 și a fost condus în prima parte a cursei. A revenit însă pe ultimii metri și s-a calificat în semifinale cu al treilea timp.

La nici 12 ore de când a revenit cu medalia de aur la hotel, David Popovici intră din nou în bazin. Campionul român va înota marți în seria cu numărul 9, din totalul de 10 serii, în cadrul probei de 100 de metri liber.

Seriile de 100 de m liber bărbați din sesiunea de dimineață încep la 12:17, iar seria lui David va lua startul cel mai probabil după 12:30. De această dată, David Popovici nu e favorit detașat al calculelor, ca la 200 m, ci are câțiva rivali puternici: 

  1. Chinezul Pan Zhanle deține atât recordul olimpic (46.92 – stabilit chiar la Paris), cât și pe cel mondial (46.80 – la Doha).  Ambele performanțe datează din 2024 și arată un sportiv în maximă formă. 
  2. Australianul Kyle Chalmers, 26 de ani, a devenit campion olimpic pe când avea 18 ani, la Rio de Janeiro, în 2016. Tot la Olimpiada din Brazilia a stabilit recordul mondial de juniori. 

Multiplu medaliat la individual și ștafetă, a traversat apoi accidentări și căderi de formă, dar a revenit în forță. Un sportiv temperamental, și-a schimbat în 2024 atât antrenorul, cât și statul australian unde se antrenează.

Chalmers este vestit pentru bătaia sa lină în bazin și pentru tehnicitatea aparte. Abilitatea lui Chalmers de a înota fără să provoace prea mulți stropi fac din el unul dintre cei mai eficienți înotători din lume, conform presei internaționale. 

  1. Francezul Maxime Grousset, 25 de ani, a fost al patrulea în cursa de 100 de metri liber la Tokyo. De atunci a progresat mult și francezii văd în el un pretendent la medalii.
  2. Americanul Jack Alexy, 21 de ani, a făcut parte din ștafeta SUA care a câștigat medalia de aur chiar aici, la Paris, la cursa de 4×100 m liber. 

După serii, semifinalele cursei de 100 de metri vor avea loc tot astăzi, marți, dar în sesiunea de seară. 

INTERVIURILE HotNews.ro