Sari direct la conținut

VIDEO JOCURILE OLIMPICE – Bronz eroic pentru David Popovici / Cronica lui Cătălin Tolontan: ”Azi nu plângem. Așa cum mii de copii s-au apucat de natație după Diana Mocanu, la fel se petrec lucrurile când îl avem pe David Popovici, cel care nu renunță”

VIDEO JOCURILE OLIMPICE – Bronz eroic pentru David Popovici / Cronica lui Cătălin Tolontan: ”Azi nu plângem. Așa cum mii de copii s-au apucat de natație după Diana Mocanu, la fel se petrec lucrurile când îl avem pe David Popovici, cel care nu renunță”
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100m liber, la JO Paris 2024. Pan Zhanle (China) a câștigat aurul, Kyle Chalmers (Australia) argintul (Foto: Petr David Josek / AP / Profimedia)

Campion olimpic la 200 de metri liber, David Popovici a adus a doua medalie României, la cursa de 100 de metri.

David Popovici a câștigat bronzul în cursa de 100 m liber. Cursa a fost adjudecată de Pan Zhanle care spulberat recordul mondial cu un timp de 46.40.

Ce seară specială este la Paris! În proba geamănă celeia în care va înota David Popovici, la feminin, suedeza Sarah Sjostrom, care nici măcar nu avea de gând să înoate proba de 100 de metri liber, a câștigat aurul olimpic.

Finala lui Popovici la 100m liber, prefațată pentru GOLAZO.ro de un campion olimpic și triplu recordmen mondial, Alain Bernard (41 de ani):

„Cred că e capabil să câștige un al doilea aur. Dar să nu uităm ce bine a înotat Pan Zhanle în semifinale. Să nu credem că Chalmers nu va lupta ca un bulldog pentru a lua un nou titlu de campion olimpic la 100m liber”.

”Este cel mai puternic lot de finală de 100 m liber adunat vreodată”, relatează siteul FoxSport Australia. Ei consideră că, în ciuda palmaresului excepțional, australianul Chalmers va avea o sarcină foarte grea. ”Campion la Rio 2016 și vicecampion la Tokyo 2020, Chalmers va urmări o a treia medalie succesivă individuală la 100 m liber joi dimineață (AEST), după ce a arătat într-o formă stelară la Paris până acum”.

”Chalmers va trebui să-i învingă pe cei mai rapizi doi bărbați din toate timpurile – deținătorul recordului mondial Pan Zhanle din China și campionul la 200 m liber David Popovici – pentru a triumfa în cel mai puternic lot de 100 m liber adunat vreodată. Chalmers a înregistrat cel mai rapid timp dintre toți înotătorii, ajutând Australia să obțină medalia de argint la 4×100 m liber în seara de deschidere”.

Cel mai rapid înotător al planetei devine cel care câștigă cursa de 100 de metri liber. Pentru sportivi, este proba supremă a vitezei și a capacității de a nu greși. Pentru spectatori, atracția cea mai mare. De aceea, organizatorii de la PARIS 2024 au lăsat finala de 100 metri liber ca ultima probă a acestei zile, pentru ca nimeni să nu plece pînă la finalul sesiunii de seară. Este una dintre tradițiile Jocurilor Olimpice.

Diana Mocanu = 2 medalii de aur și record olimpic

Există un singur înotător român cu două medalii de aur. Pe care, așa cum David are șansa lui acum, le-a adjudecat una după alta, la ediția de la Sydney 2020 a Jocurilor Olimpice. Este vorba despre Diana Mocanu, care a câștigat întâi 100 de metri spate și apoi 200 de metri spate. Avea 16 ani.

Diana Mocanu și a sa medalie de aur, Olimpiada de la Sydney Foto: Profimedia

Cele două finale ale ei au fost ca un vis neașteptat. Până la brăileanca de 16 ani, România nu dobândise niciodată aurul olimpic la natație. Și nimeni nu o credita cu șanse la Sydney. Dar ea a reușit timpi excepționali și până în finale. Apoi, a înotat uluitor în finale (la 100 de metri a stabilit record olimpic cu 1:00.21) și a intrat, dintr-o dată, printre sportivii care au definit acele Jocuri.

David pe culoarul 2

Spre deosebire de Diana Mocanu în 2000, David Popovici este deja un star în 2024. Dar în această seară nu pornește neapărat ca favorit, pentru că a avut al cincilea timp în semifinale, ceea ce l-a expediat ireverențios pe un culoar mai puțin favorabil: culoarul 2. 

Chinezul Pan Zhanle (culoarul 4) este  deținătorul recordului mondial în această probă (46,80) și a recordului olimpic (46.92). Pan Zhanle a înregistrat cel mai bun timp din semifinale: 47,21. 

Alți rivali periculoși pentru David sunt veteranul australian Kyle Chalmers (culoarul 5), la fel ca și americanul Jack Alexy (culoarul 7).

INTERVIURILE HotNews.ro