Sari direct la conținut

Joe Biden a vizitat cimitirul american din Franța, unde Trump a refuzat, în 2018, să vină

HotNews.ro

Președintele american Joe Biden și soția lui, Jill Biden, s-au oprit duminică la un cimitir american din Franța pe care fostul președinte Donald Trump a refuzat să îl viziteze în 2018, stârnind numeroase critici la vremea respectivă, informează Reuters.

În încheierea călătoriei lor în Franța, soții Biden au vizitat cimitirul american Aisne-Marne din Belleau, situat la aproximativ 85 de kilometri est de Paris, pentru a aduce un omagiu soldaților și pușcașilor marini americani uciși în timpul Primului Război Mondial.

„Ideea că suntem capabili să evităm să fim implicați în bătălii majore în Europa nu este realistă”, a declarat Biden în fața reporterilor. „De aceea sunt atât de importante alianțele pe care le avem”, a precizat liderul american.

Democratul Biden candidează împotriva republicanului Trump, în alegerile prezidențiale din noiembrie.

Casa Albă a anunțat în 2018 că președintele de atunci, Trump, care se afla într-o călătorie în Franța, nu a putut vizita cimitirul din cauza vremii nefavorabile. Șeful său de cabinet de la acea vreme, John Kelly, un general în retragere, a participat în schimb, pe o ploaie ușoară.

Fără a-l menționa pe Trump pe nume, Biden a spus că el nu ar fi venit în Normandia fără să viziteze și Aisne-Marne.

„America a apărut. America a apărut pentru a-i opri pe germani, America a apărut pentru a se asigura că nu înving, iar America apare atunci când este nevoie de noi”, a mai declarat Biden.

El a mai anunțat că a ajuns la un acord cu președintele francez Emmanuel Macron privind utilizarea profiturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina.

Biden încheie astfel o vizită de cinci zile care a inclus comemorarea a 80 de ani de la Ziua Z, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, în Normandia, și o vizită de stat la Paris.

El a făcut referiri subtile la Trump, fără a-l numi, pe parcursul vizitei, inclusiv într-un discurs ținut pe coasta Normandiei, unde rangerii armatei americane au escaladat o stâncă de 30,5 metri în timpul debarcării din Ziua Z. Biden a făcut presiuni pentru menținerea alianțelor puternice ale SUA, în timp ce Trump a criticat NATO și a amenințat că nu-i va apăra pe membrii alianței dacă aceștia nu plătesc mai mult pentru apărarea lor.

Întâlnirea cu Netanyahu nu este sigură

Pe de altă parte, Casa Albă a refuzat să comunice duminică dacă preşedintele Joe Biden se va întâlni cu Benjamin Netanyahu atunci când premierul israelian va vizita Washingtonul luna viitoare pentru a se adresa Congresului american, mai scrie Reuters, potrivit Agerpres.

„Nu am nimic de anunţat astăzi”, a declarat Jake Sullivan, consilierul lui Biden pe probleme de securitate naţională, într-un interviu acordat emisiunii Face the Nation de la CBS, adăugând că cei doi lideri comunică în mod regulat.

„El vine să se adreseze Congresului. Preşedintele vorbeşte cu el tot timpul”, a spus Sullivan.

Netanyahu urmează să se adreseze unei sesiuni comune a Congresului pe 24 iulie. Biden a fost un susţinător fervent al Israelului în războiul acestuia cu Hamas în Gaza, dar au existat tensiuni cu privire la modul în care Israelul conduce războiul.

Biden, care candidează pentru a fi reales în noiembrie, s-a confruntat cu critici privind sprijinul său pentru Israel din partea bazei sale politice de stânga, pe măsură ce numărul de morţi palestinieni creşte în urma atacului Israelului.

Sullivan a declarat că speră că o încetare a focului şi un acord privind ostaticii vor fi în vigoare până la venirea lui Netanyahu la Washington. Hamas trebuie pur şi simplu să spună „da” la propunerea de pe masă, a spus el.

Biden, care se întoarce în Statele Unite din Franţa în cursul zilei de duminică, a salutat salvarea de către forţele israeliene a patru ostatici deţinuţi de Hamas şi a promis că va continua să lucreze până când toţi ostaticii vor fi eliberaţi şi se va ajunge la o încetare a focului.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro