Sari direct la conținut

Joe Biden cere, pentru prima dată, comunității internaționale să ajute la gestionarea securității în Gaza, după război

HotNews.ro
Presedintele SUA Joe Biden adresandu-se natiuniii din Biroul Oval, 19 oct.2023, Foto: Jonathan Ernst - Pool via CNP / DPA / Profimedia
Presedintele SUA Joe Biden adresandu-se natiuniii din Biroul Oval, 19 oct.2023, Foto: Jonathan Ernst - Pool via CNP / DPA / Profimedia

Președintele american Joe Biden cere pentru prima dată comunității internaționale să ajute la gestionarea securității Gaza pentru o perioadă interimară după război.

„Comunitatea internațională trebuie să angajeze resurse pentru a sprijini oamenii din Gaza imediat după această criză, inclusiv măsuri provizorii de securitate”, scrie Biden într-un articol de opinie de la Washington Post.

În timp ce Biden prevede că Autoritatea Palestiniană „revitalizată” se va întoarce în cele din urmă pentru a guverna Fâșia Gaza, Washington-ul a recunoscut că AP nu este în prezent în stare să facă acest lucru și a încercat să adune aliații arabi pentru a ajuta la gestionarea securității Gazei între timp.

Dar prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că Israelul își va menține responsabilitatea generală de securitate pentru Gaza pentru o perioadă de timp nespecificată și nu o va preda „forțelor internaționale”. De asemenea, el a respins aproape o întoarcere a Autorității Palestiniene în Gaza.

Ministrul de externe iordanian, Ayman Safadi, a respins propunerea lui Biden, spunând Forumului de Securitate de la Manama că „nicio trupă arabă” nu va fi dislocată în Gaza după război, pe măsură ce legăturile dintre Amman și Ierusalim se deteriorează și mai mult, notează Times of Israel. .

La rândul său, Biden scrie în articolul de opinie că comunitatea internațională ar trebui „să stabilească un mecanism de reconstrucție pentru a satisface în mod durabil nevoile pe termen lung ale Gazei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro