Sari direct la conținut

Joe Biden și Benjamin Netanyahu, prima discuție din august. Israelul amenință Iran cu un atac „mortal, precis și surprinzător”

HotNews.ro
Joe Biden si Benjamin Netanyahu, Foto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images
Joe Biden si Benjamin Netanyahu, Foto: White House Photo / Alamy / Profimedia Images

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut miercuri o conversație telefonică privind tensiunile cu Iranul și riscul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu. Tot miercuri, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat că un atac israelian împotriva Iranului va fi „letal, precis și surprinzător”, potrivit Reuters.

Apelul, confirmat de ambele țări, a fost prima conversație dintre Biden și Netanyahu din august și vine după o escaladare bruscă a conflictului Israelului atât cu Iranul, cât și cu gruparea Hezbollah din Liban, fără niciun semn de încetare a focului iminent pentru a pune capăt conflictului cu Hamas în Gaza.

De asemenea, el vine așteptarea răspunsului Israelului la un atac cu rachete pe care l-a efectuat săptămâna trecută Teheranul ca răzbunare pentru escaladarea militară a Israelului în Liban. Atacul iranian a fost descris de Washington drept ineficient.

După ce a descris atacul cu rachetă al Iranului de la 1 octombrie drept un eșec, ministrul israelian Gallant a amenințat direct Iranul. „Cine ne va ataca va fi rănit și va plăti un preț. Atacul nostru va fi mortal, precis și mai presus de toate surprinzător, nu vor înțelege ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat, vor vedea rezultatele.”

Netanyahu a promis că Iranul va plăti pentru atacul său cu rachete, în timp ce Teheranul a spus că orice răzbunare va fi întâmpinată cu distrugeri mari, stârnind temeri de un război total în regiune, care ar putea atrage Statele Unite.

Relațiile dintre Biden și Netanyahu au fost tensionate din cauza gestionării modului în care liderul israelian a gestionat războiul din Gaza și a conflictului cu Hezbollah.

În „War”, o carte publicată săptămâna viitoare, jurnalistul Bob Woodward relatează că Biden l-a acuzat în mod regulat pe Netanyahu că nu are nicio strategie și a strigat „Bibi, ce dracu?” într-o discuție din iulie, după atacurile israeliene în apropiere de Beirut și în Iran.

Întrebat despre carte, un oficial american familiarizat cu interacțiunile anterioare ale celor doi lideri a spus că Biden a folosit un limbaj clar, direct, nefiltrat și plin de culoare la adresa lui Netanyahu în timpul mandatului.

Gallant a anulat o vizită de miercuri la Pentagon și a declarat public amânat vizita la cererea lui Netanyahu, care voia să vorbească cu președintele american înainte de această vizită.

Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni, deoarece oficialii americani au fost în mod repetat luați prin surprindere de acțiunile israeliene, potrivit unei persoane familiarizate cu chestiunea. Acestea au inclus uciderea de către Israel a liderului Hezbollah Hassan Nasrallah și detonarea de pagere și walkie-talkie folosite de membrii Hezbollah în Liban, pe care Israelul nu a confirmat și nici nu a negat că le-a executat.

De asemenea, Israelul a întârziat să împărtășească detalii despre planurile sale de ripostă împotriva atacului Iranului cu rachete balistice.

Israelul și Netanyahu, în special, s-au confruntat cu condamnări pe scară largă pentru cei aproape 42.000 de palestinieni uciși în războiul din Gaza, potrivit ministerului palestinian al sănătății din Gaza subordonat Hamas, și moartea a peste 2.000 de persoane în Liban.

Israelul spune că se apără după ce luptătorii Hamas au atacat sudul Israelului pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de oameni și luând 250 de ostatici, conform statisticilor israeliene, și după atacurile altor grupări, inclusiv Hezbollah, care susțin Hamas.

INTERVIURILE HotNews.ro