Sari direct la conținut

Justiția britanică ia în considerare cererea de referendum pentru independență în Scoția

HotNews.ro
Nicola Sturgeon, Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia
Nicola Sturgeon, Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Curtea Supremă britanică ia în considerare de marți, 11 octombrie, solicitarea guvernului scoțian de a organiza un nou referendum de independență, fără acordul Londrei, care consideră că un astfel de vot nu poate avea loc decât o dată la o generație, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

În ciuda refuzului repetat al guvernului britanic, premierul scoțian Nicola Sturgeon, liderul partidului pentru independență SNP, a anunțat în iunie că dorește să organizeze un nou referendum privind independența națiunii britanice în 2023.

Anticipând un impas legal cu guvernul de la Londra, ea a preluat conducerea în sesizarea Curții Supreme pentru a determina dacă Parlamentul Scoțian are puterea de a legifera în această problemă fără acordul guvernului britanic.

“Dacă Westminster (executivul de la Londra) ar fi avut cel mai mic respect pentru democrația scoțiană, această trecere în fața instanței nu ar fi necesară”, a criticat, luni, Nicola Sturgeon, în timpul congresului partidului său.

“Problema a fost întotdeauna sortită să ajungă în instanță, mai devreme sau mai târziu – și mai bine mai devreme”, a adăugat ea, repetând că, dacă Curtea Supremă va pronunța în favoarea ei, referendumul “consultativ” de independență va avea loc pe 19 octombrie 2023.

“Ar trebui să fie Scoția o țară independentă?”, dorește ea să îi întrebe pe scoțieni care, conform sondajelor, sunt încă foarte împărțiți în privința acestei întrebări.

Consultați deja pe această temă în 2014, au votat 55% pentru a rămâne în Regatul Unit. Dar separatiștii cred că Brexitul a schimbat jocul, scoțienii s-au opus cu 62% și doresc ca Scoția să adere la Uniunea Europeană ca stat independent.

Pe baza primului referendum, fostul premier al Marii Britanii Boris Johnson a respins perspectiva unui nou plebiscit, argumentând că un astfel de vot ar putea avea loc doar “o dată la o generație”.

Noul premier britanic Liz Truss a fost foarte ferm, asigurând că “nu va autoriza” un referendum. “Sunt foarte clară că nu ar trebui să fie un alt referendum înainte de următoarea generație”, a declarat ea.

Dacă, după ce a auzit avocații dezbătând asupra prerogativelor Parlamentului Scoțian, Curtea Supremă îi dă dreptate Nicolei Sturgeon și autorizează administrația locală să organizeze un nou sondaj, liderul scoțian va câştiga pariul făcut.

Și în cazul unei înfrângeri în instanță, ea a avertizat deja că va folosi următoarele alegeri legislative, programate pentru 2024, drept “referendum de facto”, făcând campanie doar pe chestiunea independenței.

SNP a câștigat alegerile locale din 2021, promițând că va organiza un nou referendum după pandemie, argumentând că “dreptul la autodeterminare este un drept fundamental și inalienabil”.

Edinburgh vrea să se poată elibera de guvernul central și să-și creeze propriul cadru legislativ pentru un referendum, dar Londra se opune acestui lucru, argumentând că Scoția nu poate decide unilateral asupra unui subiect precum cel al uniunii Regatului Unit.

“Este puțin probabil ca instanța să se pronunțe în favoarea SNP, dar cei care pentru menținerea Scoției în Regatul Unit nu ar trebui să vadă asta ca pe o victorie finală”, a spus Akash Paun de la Institutul pentru Guvern.

Judecătorii Curții Supreme încep să examineze chestiunea la 10:30 a.m. (09:30 GMT) și decizia lor este așteptată în termen de șase până la opt săptămâni. Dacă va avea loc, un astfel de referendum ar fi însă doar “consultativ”, iar Londra ar trebui să-și dea acordul pentru o independență a națiunii scoțiene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro