Sari direct la conținut

Kamala Harris, aproape de a-și anunța alegerea pentru postul de vicepreședinte, după un proces care a divizat partidul / Cine se află pe lista scurtă

HotNews.ro
Kamala Harris, aproape de a-și anunța alegerea pentru postul de vicepreședinte, după un proces care a divizat partidul / Cine se află pe lista scurtă
Kamala Harris. FOTO: Hu Yousong / Xinhua News / Profimedia

Candidata democrată la președinția SUA va anunța luni sau marți nominalizarea pentru postul de vicepreședinte, alegând de pe o listă scurtă finală pe care se află mai mulți guvernatori și un senator, în special unii care au avut succes în rândul alegătorilor din mediul rural, albi sau independenți, scriu Reuters și New York Times.

Kamala Harris a intervievat duminică trei candidați de top pentru postul de vicepreședinte – guvernatorul din Minnesota Tim Walz, senatorul american Mark Kelly din Arizona și guvernatorul din Pennsylvania Josh Shapiro – la reședința sa din Washington, D.C., înainte de a lua o decizie finală în acest sens.

Harris ar putea să-și anunțe alegerea luni sau cel târziu marți, înainte de un miting ce va avea loc la Philadelphia, scrie Reuters.

Cu o zi înainte, sâmbătă, Harris s-a întâlnit cu echipa sa, inclusiv cu fostul procuror general Eric Holder, a cărui firmă de avocatură Covington & Burling LLP a analizat finanțele și trecutul potențialilor candidați pentru postul de vicepreședinte. Holder și biroul său au făcut prezentări detaliate despre fiecare dintre finaliști, potrivit unor surse familiare cu procesul.

Harris s-a întâlnit de asemenea vineri, timp de 90 de minute, cu secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg, și se întâlnește, de asemenea în format online cu alți candidați, au declarat sursele.

Andy Beshear, guvernatorul statului Kentucky, și J.B. Pritzker, guvernatorul statului Illinois, sunt ceilalți candidați aflați în competiție pentru acest post.

Candidații vor fi informați luni seară sau marți dimineață dacă au fost aleși, au declarat sursele.

New York Times scrie că, în perioada premergătoare acestei nominalizări, campania democrată a intrat într-o fază neplăcută. Donatorii, grupurile de interese și rivalii politici din aripa moderată și progresistă a partidului au făcut lobby pentru candidații lor preferați și au distribuit memorii în care au dezbătut slăbiciunile politice ale concurenților în raport cu populația cheie.

O alegere foarte importantă

Alegerea persoanei care va ocupa postul de vicepreședinte în cazul unei victorii democrate la prezidențiale, și care va fi puternic implicată în campania electorală, este una dintre cele mai importante decizii din cariera politică a lui Harris, care în prezent face eforturi pentru a pune la punct o campanie pentru a-l înfrunta pe Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie.

Din motive strategice, pe lista scurtă de candidați se află în prezent doar bărbați albi, în special unii care au avut succes în rândul alegătorilor din mediul rural, albi sau independenți.

Decizia lui Harris este importantă deoarece ea influențează, de asemenea, direcția viitoare a Partidului Democrat, plasând candidatul ales în fruntea listei pentru viitoarele competiții prezidențiale.

Marii donatori democrați au semnalat că ar fi de acord cu oricare dintre candidații de pe lista scurtă a lui Harris, dar diviziuni există totuși.

Stânga împotriva lui Shapiro

Shapiro, unul dintre principalii candidați, s-a confruntat cu critici puternice din partea aripii de stânga a partidului, în special din partea grupurilor progresiste și a activiștilor pro-palestinieni, din cauza sprijinului său pentru Israel și a modului în care a gestionat protestele universitare declanșate de războiul din Gaza.

„Trebuie să existe o corecție politică cu privire la Gaza și trebuie să existe o agendă politică în favoarea clasei muncitoare, inclusiv o agendă a negrilor”, a declarat Nina Turner, copreședintă a campaniei 2020 a lui Bernie Sanders și membră a Institutului pentru rasă, putere și economie politică, un think-tank progresist.

„Alegerea guvernatorului Shapiro (pentru postul de vicepreședinte) riscă să închidă această ușă”, a spus ea.

Criticii lui Shapiro spun că alegerea acestuia ar putea provoca o scădere a prezenței la vot în rândul alegătorilor progresiști care sunt preocupați de războiul din Gaza.

Atacurile la adresa lui Shapiro au fost contrate de unii moderați din partid și de alții din mass-media. Joe Scarborough, gazda emisiunii „Morning Joe” de la MSNBC, l-a apărat pe guvernatorul Pennsylvaniei pe X, afirmând că atacurile recente la adresa sa au fost „un amestec toxic de antisemitism, opinii extremiste cu privire la Gaza și colegi geloși care nu vor să fie excluși din cursa prezidențială pentru următorul deceniu”.

Critici și pentru Mark Kelly

Shapiro este criticat și pentru felul în care a gestionat o plângere de hărțuire sexuală împotriva unui vechi colaborator, iar grupurile sindicale, inclusiv sindicatul United Auto Workers (UAW), care au susținut-o recent pe Harris pentru funcția de președinte, l-au criticat pentru apelurile la extinderea programelor de vouchere, care permit ca banii din taxele publice să ajungă la școlile private.

Unele grupuri sindicale l-au criticat, de asemenea, pe senatorul Mark Kelly pentru că nu a sprijinit legislația propusă care, în opinia lor, ar stimula organizarea sindicală.

Shawn Fain, președintele UAW, a declarat că, în ciuda susținerii pentru Harris, sindicatul său cu 370.000 de membri nu îi susține pe Kelly sau pe Shapiro ca potențial contracandidat.

Variante alternative

Tim Walz, guvernatorul din Minnesota, a devenit între timp un favorit al progresiștilor și al grupurilor de tineri care apreciază atacurile sale la adresa lui Trump.

La 60 de ani, Walz este cu doar un an mai în vârstă decât Harris, dar criticii spun că arată mult mai bătrân, ceea ce ar putea fi un dezavantaj pentru o campanie care abia își revine după retragerea lui Biden, din cauza îngrijorărilor legate de vârsta sa.

Walz a răspuns la aceste critici pe X, spunând că arată așa pentru că a fost profesor de liceu și „a supravegheat sala de mese timp de 20 de ani”. „Nu părăsești acel loc de muncă cu un cap plin de păr. Credeți-mă”, a spus el.

Un candidat de compromis precum guvernatorul Andy Beshear din Kentucky, care are susținători atât printre donatorii mai liberali, cât și printre cei mai centriști ai partidului, ar putea, de asemenea, să fie nominalizat.

INTERVIURILE HotNews.ro