Sari direct la conținut

Kamala Harris și-a mărit avansul față de Donald Trump în sondaje / Democrata ia viteză în două segmente majore de populație

HotNews.ro
Kamala Harris și-a mărit avansul față de Donald Trump în sondaje / Democrata ia viteză în două segmente majore de populație
Kamala Harris. FOTO: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Kamala Harris îl conduce pe Donald Trump cu 45% la 41% într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat joi, care arată că vicepreședintele democrat a generat un nou entuziasm în rândul alegătorilor și a bulversat cursa pentru Casa Albă înaintea alegerilor din 5 noiembrie, transmite Reuters.

Avantajul de 4 puncte procentuale în rândul alegătorilor înregistrați este mai mare decât avansul de 1 procent pe care Harris îl avea față de fostul președinte în sondajul Reuters/Ipsos de la sfârșitul lunii iulie.

Democrata ia viteză în două segmente majore de populație

Noul sondaj, care a fost efectuat în cele opt zile care s-au încheiat miercuri și a avut o marjă de eroare de 2 puncte procentuale, a arătat că Harris a câștigat sprijin în rândul femeilor și al hispanicilor.

Harris este în fața lui Trump cu 13 puncte procentuale (49% la 36%) – atât în rândul femeilor, cât și al alegătorilor hispanici. În cele patru sondaje Reuters/Ipsos realizate în luna iulie, Harris avea un avans de 9% în rândul femeilor și un avans de 6% în rândul hispanicilor.

Trump conduce în rândul alegătorilor albi și al bărbaților, cu marje similare celor din iulie, deși avansul său în rândul alegătorilor fără diplomă de facultate s-a redus la 7 puncte în ultimul sondaj, de la 14 puncte în iulie.

Kamala Harris a tot câștigat teren, dar Donald Trump rămâne în față în state esențiale

Rezultatele ilustrează modul în care cursa prezidențială din SUA a fost dată peste cap pe parcursul verii.

Președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a renunțat la candidatură pe 21 iulie, după o prestație dezastruoasă la o dezbatere împotriva lui Trump, care a stârnit numeroase apeluri din partea colegilor săi democrați de a nu mai încerca să fie reales.

De atunci, Harris a câștigat teren în fața lui Trump în sondajele naționale și în cele din statele esențiale.

Deși sondajele naționale, inclusiv cele realizate de Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele Colegiului Electoral pentru fiecare stat în parte determină câștigătorul, câteva state foarte disputate urmând probabil să fie decisive.

Potrivit ultimului sondaj, în cele șapte state în care alegerile din 2020 au fost cele mai strânse – Wisconsin, Pennsylvania, Georgia, Arizona, Carolina de Nord, Michigan și Nevada – Trump are un avans de 45% la 43% față de Harris în rândul alegătorilor înregistrați.

„Este evident că a candida împotriva lui Harris este mai dificil pentru Trump, având în vedere schimbarea acestor cifre, dar cu siguranță nu este insurmontabil”, a declarat Matt Wolking, un strateg de campanie republican care a lucrat la campania lui Trump din 2020.

El a spus că Trump trebuie să rămână cât mai concentrat posibil în campania sa „pentru a nu speria” alegătorii care înclinau spre el pentru că nu-l plăceau pe Biden.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat la nivel național și a colectat răspunsuri de la 4.253 de adulți americani, dintre care 3.562 de alegători înregistrați.

Candidatul independent Robert F. Kennedy Jr., care și-a suspendat campania la 23 august, în timp ce sondajul era încă în curs de desfășurare, a fost susținut de 6% dintre alegători în cadrul sondajului.

INTERVIURILE HotNews.ro