Sari direct la conținut

Kamala Harris își mărește distanța de Trump într-un sondaj Reuters/Ipsos, dar continuă să fie cot la cot într-un sondaj CNN/SSRS

HotNews.ro
Kamala Harris își mărește distanța de Trump într-un sondaj Reuters/Ipsos, dar continuă să fie cot la cot într-un sondaj CNN/SSRS
Donald Trump și Kamala Harris. FOTO: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Cursa pentru Casa Albă rămâne extrem de strânsă între vicepreședinta Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump, arată cel mai recent sondaj de opinie CNN, realizat de SSRS, în rândul alegătorilor probabili. Cu toate acestea, vicepreședinta democrată conduce într-un un sondaj Reuters/Ipsos, publicat marți, la o distanță de 7 puncte procentuale, în timp ce Kamala Harris ar recupera avantajul pe care Trump îl avea în materie de economie și locuri de muncă.

Sondajul CNN/SSRS, realizat în perioada 19-22 septembrie, a arătat că 48% dintre alegătorii probabili o susțin pe Harris, în timp ce 47% pe Trump, cu doar șase săptămâni înainte de finalizarea campaniei. Sondajul a fost realizat pe 2.074 de alegători înregistrați și are o marjă de eroare de plus sau minus 3 puncte procentuale. Marja de eroare arată că în continuare nu există un lider clar.

Atât Harris, cât și Trump au sprijin pozitiv din partea majorității susținătorilor lor – 72% dintre susținătorii lui Trump spun că alegerea lor este mai mult pentru el decât împotriva lui Harris, în timp ce 60% dintre susținătorii lui Harris spun că alegerea lor este mai mult pentru ea decât împotriva lui.

Aceasta este o schimbare majoră în atitudinea alegătorilor comparativ cu cea de la începutul acestei veri, când susținerea lui Harris era împărțită în mod egal între votul anti-Trump și un sprijin ferm acordat președintei.

Și susținătorii lui Biden din sondajele anterioare au spus că își exprimă în mare măsură opoziția față de Trump prin alegerea lor.

Sondajul arată că Harris și Trump sunt la egalitate și în rândul alegătorilor independenți – Harris obținând un sprijin de 45%, iar Trump 41%.

Vicepreședinta are un avans mai mare în rândul femeilor independente, unde este creditată cu 51%, iar Trump cu doar 36%. Cu toate acestea, bărbații independenți îl preferă pe Trump, creditat cu 47% din voturi, în timp ce Harris cu 40%. 

Diviziunea de gen în sondaj este, de asemenea, mai concentrată în rândul alegătorilor albi (58% dintre bărbații albi îl sprijină pe Trump, în timp ce doar 35% pe Harris, iar 50% dintre femeile albe îl sprijină pe Trump și 47% pe Harris), cu o diferență foarte mică între alegătorii afro-americani sau latino-americani. Harris stă foarte bine în rândul alegătorilor probabili mai tineri de 30 de ani (55% față de 38% care îl favorizează pe Trump) și printre alegătorii probabili de culoare (79% Harris, 16% Trump) și latino (59% Harris, până la 40% Trump).

Kamala Harris diminuează diferența dintre ea și Trump pe tema economiei

Sondajul Reuters, realizat pe parcursul a trei zile și încheiat luni, arată că Harris are un avans de șase puncte procentuale pe baza unor cifre neronunjite, arătând că 46,61% dintre alegătorii înregistrați o susțin pe vicepreședintă față de 40,48% care l-ar vota pe Trump.

Ultimul sondaj a avut o marjă de eroare de aproximativ patru puncte procentuale.

La întrebarea care candidat are cea mai bună abordare a „economiei, șomajului și locurilor de muncă”, aproximativ 43% dintre alegătorii din sondaj l-au ales pe Trump, iar 41% au ales-o pe Harris. 

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a chestionat online 1.029 de adulți din SUA, la nivel național, inclusiv 871 de alegători înregistrați. Dintre aceștia, 785 au fost considerați alegători probabili. Printre acești alegători probabili, Harris conduce cu 50% la 44%.

INTERVIURILE HotNews.ro