Karabah: Separatiștii armeni au predat șase vehicule blindate și 800 de arme ușoare, potrivit Moscovei
Separatiștii armeni din Nagorno-Karabah, care au depus armele după o ofensivă fulger a Azerbaidjanului, au predat șase vehicule blindate și peste 800 de arme ușoare și muniții, a anunțat vineri contingentul rus de menținere a păcii, potrivit AFP.
„În conformitate cu acordurile de încetare a ostilităților, formațiunile armate din Karabah au început să predea armele și echipamentele militare forțelor ruse de menținere a păcii. Până la 22 septembrie, au fost predate șase vehicule blindate, peste 800 de arme de calibru mic și antitanc și aproximativ 5.000 de cartușe”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Moscova a raportat, de asemenea, două încălcări în cursul zilei de miercuri a încetării focului introduse, mai puține decât în ziua precedentă.
De asemenea, contingentul rus a precizat că a livrat 50 de tone de ajutoare umanitare locuitorilor din Nagorno-Karabah, care se confruntă cu o urgență umanitară, și că a organizat cazarea a peste 800 de persoane strămutate, dintre care mai mult de jumătate sunt copii.
Separatiștii din Nagorno-Karabah au anunțat vineri că negociază cu Azerbaidjanul pentru a-și retrage trupele din această regiune, populată în principal de armeni, dar recunoscută de comunitatea internațională ca făcând parte din Azerbaidjan.
Baku a triumfat printr-o ofensivă fulger de 24 de ore care i-a forțat pe separatiștii armeni, încolțiți de puterea de foc azeră și abandonați de guvernul de la Erevan, să capituleze.
Soldaţii azeri au încercuit vineri Stepanakert, „capitala” regiunii separatiste Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate de etnici armeni, iar populaţia „s-a ascuns în pivniţe” de teama „masacrelor”, a declarat pentru AFP la Erevan o purtătoare de cuvânt a autorităţilor din enclavă.
„Situaţia la Stepanakert este oribilă, trupele azere sunt peste tot în jurul oraşului, sunt la periferie”, a declarat Armine Hayrapetian, care reprezintă în capitala armeană centrul de informare al „guvernului” acestui teritoriu secesionist.
„Oamenii se tem că soldaţii ar putea să intre în oraş în orice moment şi să înceapă masacre”, a afirmat ea în continuare.
Stepanakert şi alte zone din Nagorno-Karabah sunt private de cea mai mare parte a serviciilor de bază, de la ofensiva fulger la începutul săptămânii a armatei azere pentru recucerirea acestei enclave, a adăugat Hayrapetian.
Joi au început discuțiile pentru „reintegrarea” Nagorno-Karabahului în Azerbaidjan.