Sari direct la conținut

Klaus Iohannis: Parcursul european al Moldovei si Ucrainei, una dintre preocuparile principale de politica externa

HotNews.ro

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca parcursul european al Republicii Moldova si al Ucrainei reprezinta una dintre preocuparile principale de politica externa ale Romaniei, adaugand ca Bucurestiul va sprijini in continuare „ferm” eforturile in acest sens ale celor doua state si ale Georgiei.

„Evenimentele din Ucraina au aruncat o umbra de trista amintire a Razboiului Rece asupra anului 2014. Romania condamna incalcarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si va continua sa contribuie la materializarea aspiratiilor sale europene si euro-atlantice. Parcursul european al Republicii Moldova si al Ucrainei ramane una dintre preocuparile principale de politica externa ale Romaniei. Motivul nu este doar cel al legaturilor istorice binecunoscute, ci si proximitatea Romaniei de zonele de conflict si de aceste state in care Federatia Rusa actioneaza ilegal”, a spus Iohannis la intalnirea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania.

In ceea ce priveste Republica Moldova, seful statului a afirmat ca alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au reconfirmat sprijinul popular pentru optiunea politica proeuropeana.

„In pofida situatiei regionale dificile, cetatenii Republicii Moldova si-au exprimat in mod curajos convingerea ca aceasta este calea care le garanteaza prosperitatea in cadrul unei societati cu institutii democratice stabile pe termen lung. Suntem hotarati sa sprijinim, ca si pana acum, intreprinderea, in Republica Moldova, a reformelor interne dificile in vederea apropierii de Uniunea Europeana. Un guvern stabil si cu o viziune unitara proeuropeana este de preferat oricarei alte solutii de compromis. Speram ca liderii de la Chisinau sa-si inteleaga misiunea data de cetatenii moldoveni si sa-si orienteze eforturile exclusiv in directia consolidarii democratiei”, a sustinut Klaus Iohannis.

El a explicat ca o vecinatate „stabila si sigura” este prioritara pentru Romania si a apreciat Parteneriatul Estic ca fiind un instrument relevant in relationarea cu partenerii din vecinatate, cu precadere in actualul context de securitate regional.

„In pregatirea summitului de la Riga, din luna mai, consideram necesar un proces de actualizare si adaptare a Parteneriatului Estic care sa asigure realizarea unor obiective ambitioase. Este esentiala consacrarea unei perspective europene clare a partenerilor din Parteneriatul Estic cei mai performanti, care au vointa politica si care indeplinesc conditionalitatile necesare prin implementarea riguroasa a principiilor diferentierii si ‘more for more’. Summitul de la Riga este un bun prilej pentru a transmite un asemenea mesaj”, a aratat presedintele.

Citeste si: Klaus Iohannis: Locul Romaniei este in spatiul Schengen, orice nelamuriri pe acest palier tin pur de considerente politice. Citeste intreg discursul presedintelui

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro