Klaus Iohannis ramane inflexibil in privinta desemnarii lui Dragnea ca premier: Criteriul de integritate ramane valabil
- Redactia Hotnews
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti ca „raman in picioare” criteriile de integritate legate de desemnarea viitorului prim ministru, dupa ce ziaristii l-au intrebat daca il va numi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, in aceasta functie. Reamintim ca Iohannis a declarat in repetate randuri ca nu il va desemna premier pe Dragnea din cauza ca a fost condamnat penal la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul fraudelor la referendum. Iohannis a mai anuntat in prima sa conferinta de presa dupa alegerile castigate categoric de PSD ca maine vor avea loc primele consultari cu partidele.
„Criteriile de integritate le-am anuntat inainte de campanie pentru a nu fi discutii dupa si ele raman in picioare”, a raspuns Iohannis, la finalul unei conferinte de presa la Palatul Cotroceni.
Aceste precizari vin dupa ce presedintele a avertizat in mai multe randuri, inaintea alegerilor parlamentare, ca nu va numi un premier condamnat penal, caz in care se afla Liviu Dragnea.
Ziaristii l-au intrebat ce se intampla in cazul in care viitorul parlament va modifica legea care interzice unei persoane condamnate penal sa ocupe functia de prim ministru, dar Klaus Iohannis a subliniat ca nu a „legat criteriile de integritate de nicio lege”.
Tot ca raspuns la intrebarile ziaristilor legate de anumiti lideri PSD care au ridicat spectrul unei posibile suspendari, in cazul in care va refuza sa il desemneze pe Dragnea premier, presedintele a subliniat ca nu se teme de „niciun demers politic legitim”.
Aceasta a fost prima interventie publica a presedintelui dupa alegerile parlamentare ce au avut loc duminica.
Iata mai jos cele mai importante declaratii ale sefului statului.
- Alegerile s-au terminat cu bine si, in principiu, si rezultatele se cunosc intre timp destul de bine. Vreau sa ma refer astazi la cateva chestiuni legate, evident, de alegerile parlamentare care s-au incheiat.
- Primul lucru, referitor la organizare, trebuie sa remarcam ca alegerile au decurs in liniste, fara incidente notabile, lucrurile au fost foarte bine organizate si este cazul si vreau sa multumesc tuturor celor implicati in organizarea si desfasurarea alegerilor, Biroului Electoral Central si, in cadrul acestuia, in mod special, AEP.
- Evident ca merita multumiri Guvernul, in special Ministerul Afacerilor Interne si structurile din cadrul Ministerului, Politia, Jandarmeria, care toti si-au facut datoria si cu folos. Multumiri merita, de asemenea, STS, care a avut grija ca sistemele electronice sa functioneze bine. Si o multumire speciala merita, cu siguranta, observatorii independenti, care au contribuit la bunul mers al lucrurilor in ziua alegerilor.
- Referitor la rata de participare, care a fost aproximativ 39,5%. Este o rata de participare pe care eu o consider mica, dar se incadreaza in participarea pe care am avut-o si alta data la alegeri parlamentare. Cu totii ne-am dorit, eu mi-am dorit foarte mult, sa avem o participare mai buna, dar consider ca cei care au avut un cuvant de spus l-au spus si sunt multumit ca alegerile s-au incheiat bine.
- Acum, asteptam rezultatele finale. Se pare ca aceste rezultate vor veni in cursul acestei saptamani, probabil spre sfarsitul saptamanii, dupa ce se rezolva si contestatiile care au fost depuse.
- Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc in zilele urmatoare, in afara de acest lucru, vreau sa se stie ca maine voi avea prima runda de consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea. Care continuare? Evident, de data aceasta are de-a face cu formarea unui guvern.
- Daca pana la sfarsitul acestei saptamani vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca in cursul saptamanii viitoare sa convoc noul Parlament. Aceste lucruri va vor fi comunicate in timp util.
- Agenda consultarilor de maine este fixata si Departamentul Comunicare Publica va va pune la dispozitie detaliile. Daca aveti intrebari, poftiti!
Intrebari din partea reprezentantilor mass-media:
- Jurnalist: Domnule Presedinte, au aparut deja voci din Partidul Social Democrat care ameninta cu o eventuala suspendare a Domniei Voastre din functie, in conditiile in care nu veti respecta vointa poporului, si asta inseamna, spre exemplu, din punctul de vedere al sefului PSD Alba, Liviu Dragnea Premier. Veti impune, in continuare, acele criterii de integritate despre care vorbeati inainte de alegerile parlamentare?
- Klaus Iohannis: Aici sunt doua lucruri. Primul, maine am prima runda de consultari si vom vedea ce-si imagineaza fiecare partid si cum doreste fiecare sa-si propuna agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enuntat inainte de campania electorala, ca sa nu fie discutii dupa, si ele raman in picioare.
- Jurnalist: Ati enuntat, inainte de aceste alegeri, criteriile si principiile pe care le veti lua in considerare. Intre timp, a aparut si o lege care interzice desemnare unui Premier condamnat. Daca aceste lege va fi modificata, pentru ca asta este discutia in momentul de fata, veti renunta la principiile pe care le-ati enuntat, pentru ca legea a fost modifica si va permite o astfel de desemnare?
- Klaus Iohannis: Eu nu am conditionat si nu am legat, atunci cand am enuntat criteriile de integritate, de nicio lege. Dar legea nu a aparut, ea este in vigoare din 2001 si daca legea va ramane sau nu, este o chestiune care depinde, sigur, de Parlament, de Curtea Constitutionala. Atunci cand vom avea ceva, vom discuta ceva.
- Jurnalist: Daca Avocatul Poporului va contesta aceasta lege de functionare a Guvernului, la Curtea Constitutionala, veti astepta mai intai un verdict din partea Curtii, apoi veti desemna premierul?
- Klaus Iohannis: Noi nu discutam acum despre aceasta lege. Este o chestiune secundara.
- Jurnalist: Domnule Presedinte, va temeti cumva de eventualitatea declansarii unui demers de suspendare a dumneavoastra din functie, asa cum ameninta liderii PSD, daca nu-l veti nominaliza pe Liviu Dragnea?
- Klaus Iohannis: Eu nu ma tem de niciun demers politic legitim.
- Jurnalist: Liderii social-democrati au spus ca vor sa vina cu un nume de Premier abia dupa ce va fi convocat Parlamentul, si atunci sa vada daca au sau nu majoritate. Dumneavoastra ati spus mai devreme ca veti convoca Parlamentul abia dupa aceasta prima runda de consultari. Sa intelegem ca nu sunteti de acord cu o astfel de amanare? Veti cere partidelor sa vina maine cu un nume de Premier sau aveti doar o discutie exploratorie, sa o numim?
- Klaus Iohannis: Pentru maine am invitat partidele la consultari.
- Jurnalist: Legat de intrebarea precedenta, aveti o confirmare din partea tuturor partidelor ca vor participa?
- Klaus Iohannis: Nici nu le-am trimis. Am dorit sa fac prima data acest anunt public si, cu ajutorul dumneavoastra nepretuit, se va afla foarte repede. Si, in paralel, vom trimite si invitatiile, dupa care, sigur, partidele ne vor comunica cine vine.
- Jurnalist: Majoritatea care se prefigureaza in Parlament, PSD+ALDE, pare decisa sa inainteze singura varianta Liviu Dragnea, indiferent daca dumneavoastra acceptati sau nu. Cat de departe sunteti dispus sa mergeti in refuzul unei variante care are anumite probleme din punct de vedere al integritatii?
- Klaus Iohannis: Deocamdata, nu avem nici propunere, nici desemnare, nici refuz. Maine incepem.
- Jurnalist: Avand in vedere fosta dumneavoastra colaborare cu PNL, cum comentati rezultatele obtinute de PNL la aceste alegeri?
- Klaus Iohannis: Aceste rezultate nu le comentez. Le vor comenta cei din PNL si toti analistii care sunt preocupati de aceste chestiuni.
- Jurnalist: Avand in vedere rezultatele slabe ale adversarelor PSD, care v-au sustinut si pe dumneavoastra in campania din 2014, considerati ca aveti vreo responsabilitate pentru rezultatele respective? Prestatia dumneavoastra a dezamagit electoratul si s-a reorientat catre PSD?
- Klaus Iohannis: Responsabilitatea mea este sa gasesc cea mai buna solutie pentru un guvern dupa alegeri.
- Jurnalist: Mai vedeti posibil un guvern de dreapta condus de Dacian Ciolos, in situatia din acest moment, a rezultatului alegerilor?
- Klaus Iohannis: Asta o sa imi spuna partidele probabil maine.
- Jurnalist: Ati avut cumva o intalnire cu Premierul Dacian Ciolos dupa alegeri?
- Klaus Iohannis: Nu, n-am avut o intalnire cu Premierul Dacian Ciolos dupa alegeri.
- Jurnalist: Aveti programata vreo intalnire cu dansul?
- Klaus Iohannis: Toate intalnirile mele publice va sunt comunicate prin site-ul nostru si prin Departamentul Comunicare Publica. Va multumesc! Va doresc o zi buna!
Presedintele urmeaza sa aiba consultari cu partidele parlamentare pentru a nominaliza un candidat la functia de premier.
PSD a obtinut 45,71% din voturi, PNL – 20,42%, USR – 8,88% la Senat, in timp ce la Camera Deputatilor scorurile sunt PSD – 45,55%, PNL – 20,04%, USR – 8,83%, dupa centralizarea a 99,82% din procesele verbale, a anuntat, marti, BEC, potrivit News.ro.
Ce scrie in Constitutie la articolul privind investitura Guvernului.
(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
(3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.