Sari direct la conținut

Kremlinul continuă jocul cu turbina Gazprom: Avem nevoie de documente s-o primim înapoi / Olaf Scholz și-a făcut o poză cu ea

HotNews.ro
Olaf Scholz a fost personal sa inspecteze turbina, Foto: BERND THISSEN / AFP / Profimedia
Olaf Scholz a fost personal sa inspecteze turbina, Foto: BERND THISSEN / AFP / Profimedia

Compania rusească Gazprom așteaptă documente care îi vor permite să primească înapoi din Germania turbina pentru gazoductul Nord Stream 1, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

La sfârșitul lunii trecute Gazprom a redus dramatic cantitățile de gaze naturale livrate prin gazoductul Nord Stream 1, o rută cheie prin care exporturile energetice rusești ajung în Europa, volumele de gaze ajunse în Germania scăzând la o cincime.

Rusia a citat „probleme tehnice” cu turbinele pe care Siemens Energy le-a furnizat Gazprom, prima dintre acestea aflându-se în Germania după ce a fost trimisă în Canada pentru mentenanță.

Ucraina a cerut guvernului premierului Justin Trudeau să nu înapoieze această turbină despre care Rusia susține că este vitală pentru Nord Stream 1 însă solicitarea Kievului a fost refuzată.

În a doua parte a lunii iulie președintele rus Vladimir Putin a pus sub semnul îndoielii starea turbinei după ce aceasta a fost returnată de Canada înapoi în Germania.

„Ei spun că vor trimite aceste (turbine) înapoi, cel puțin una dintre ele. Dar rămâne de văzut în ce condiții le vor trimite înapoi, care vor fi parametrii tehnici după reparație”, a declarat Putin pe 20 iulie.

Kremlinul susține că se teme ca turbina să nu intre sub sancțiunile occidentale

Miercuri, Dmitri Peskov a afirmat că Gazprom așteaptă „documente” care să ateste că turbina nu intră sub incidența sancțiunilor occidentale înainte de a o primi înapoi.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri cancelarul german Olaf Scholz a spus că Rusia nu are niciun motiv să amâne reprimirea turbinei după ce s-a deplasat personal la uzina Siemens Energy din Mülheim an der Ruhr unde se află aceasta. Scholz și-a făcut inclusiv o poză cu turbina.

În cadrul aceleiași vizite Scholz a discutat și despre posibilitatea prelungirii duratei de funcționare a celor 3 centrale nucleare pe care Germania încă le operează.

Tot miercuri, presa germană a aflat că Vladimir Putin i-a spus fostului cancelar german Gerhard Schroeder în timpul întâlnirii dintre cei doi ce a avut loc săptămâna trecută că gazoductul Nord Stream 2 este gata pentru a fi folosit cu scopul de a ajuta la creșterea cantităților de gaze naturale pe care Rusia le poate livra Europei în prezent.

Germania a suspendat autorizarea Nord Stream 2 cu două zile înainte de declanșarea războiului din Ucraina din cauza tensiunilor cauzate de Rusia.

„Nu Putin a inițiat asta, Putin nu a propus pornirea sa. Putin a spus că gazoductul (Nord Stream 2) este gata pentru a fi folosit”, a declarat miercuri Dmitri Peskov.

Urmărește ultimele evoluții din a 161-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro