Sari direct la conținut

Kremlinul, mesaj tranșant pentru Erdogan, după ce a cerut Rusiei să returneze Ucrainei peninsula Crimeea

HotNews.ro
Kremlinul, mesaj tranșant pentru Erdogan, după ce a cerut Rusiei să returneze Ucrainei peninsula Crimeea
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului (Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Rusia nu este deloc de acord cu declarațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a spus recent că peninsula Crimeea ar trebui să revină sub controlul Ucrainei, a subliniat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.

Peskov a declarat că acesta este punctul în care „opiniile noastre sunt total divergente” cu Turcia, dar Moscova va continua să își explice poziția „prietenilor noștri turci”.

Rusia a preluat controlul Crimeei de la Ucraina și a anexat-o ilegal în 2014.

Erdogan a declarat săptămâna aceasta că sprijinul Turciei pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit, iar revenirea Crimeei a fost o cerință a dreptului internațional.

„Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunţat de la început şi pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit şi mai mult „durerea” populaţiei turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea”, a declarat președintele turc într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al patrulea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc miercuri la Kiev, potrivit EFE, Unian și Agerpres.

„Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional”, a insistat Erdogan.

În discursul său, preşedintele turc a evocat deportarea tătarilor din Crimeea din ordinul dictatorului Iosif Stalin, de la care s-au împlinit 80 de ani în luna mai.

Aproximativ 190.000 de tătari, întreaga populaţie turcofonă din peninsula Crimeea, tradiţional musulmană, au fost deportaţi în Asia Centrală în anul 1944 şi nu s-au putut întoarce decât după obţinerea independenţei de către Ucraina în 1991.

INTERVIURILE HotNews.ro