Sari direct la conținut

Kremlinul refuză să se implice în disputa dintre liderii săi militari, după acuzațiile de „înaltă trădare”

HotNews.ro
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

Kremlinul a refuzat miercuri să comenteze criticile lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, la adresa conducerii armatei ruse, pe care a acuzat-o recent de decizii „ce pot fi asimilate unei înalte trădări”, relatează Interfax.

Prigojin a declarat luni că gruparea sa militară are o „problemă majoră” cu aprovizionarea cu muniție, întrebându-se retoric în fața cui ar trebui să se „închine” pentru a remedia situația.

Șeful mercenarilor Wagner a spus că crede că în Rusia există suficiente muniții întrucât „industria a ajuns la nivelurile dorite”, dar că el personal nu poate rezolva problema aprovizionării trupelor sale, în pofida tuturor „relațiilor și cunoștințelor” pe care le are.

Prigojin mai spune că i s-a transmis că trebuie să „meargă să își ceară scuze” cuiva „de sus” cu care o „relație dificilă” pentru a rezolva problema.

El a susținut însă că nu știe despre ce persoană este vorba. „Cui ar trebui să îmi cer scuze? În fața cui ar trebui să mă aplec? 140 de milioane de ruși! Vă rog spuneți-mi în fața cui ar trebui să mă aplec pentru ca băieții mei să moară de două ori mai puțin decât o fac astăzi”, a deplâns el în stilul său fals caracteristic.

Acuzații dure lansate de șeful mercenarilor Wagner

Marți, șeful mercenarilor Wagner a escaladat retorica împotriva conducerii militare de la Moscova, lansând acuzații fără precedent la adresa ministrului Apărării Serghei Şoigu şi şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.

Vorbind despre problemele cu muniția ale mercenarilor săi, Prigojin a afirmat că este vorba de „o încercare de a distruge armata privată Wagner, fapt comparabil cu trădarea de patrie. Între timp, armata privată Wagner continuă să fie angajată în bătălia sângeroasă pentru Bahmut şi pierde sute de combatanţi în fiecare zi”.

Prigojin a scris pe canalul său de Telegram că Şoigu şi Gherasimov au interzis furnizarea de muniţii către luptătorii de la Wagner şi să fie „ajutaţi cu transportul aerian”.

„Are loc pur şi simplu o opoziţie directă. Aceasta poate fi asimilată unei înalte trădări”, a subliniat „bucătarul lui Putin”.

Noile sale declarații au venit după ce anterior acesta afirmase că gruparea paramilitară nu va putea deocamdată să cucerească orașul Bahmut din Donețk, deoarece armata ucraineană trimite constant rezerve şi nu intenţionează să predea oraşul.

Reacția Kremlinului la declarațiile lui Evgheni Prigojin

Marți seara ministrul rus al Apărării a respins acuzațiile despre blocarea furnizării de muniție către mercenarii Wagner ce luptă în jurul Bahmutului, „în ciuda condițiilor meteorologice dificile din zona orașului Artemovsk (n.r. denumirea rusească pentru Bahmut)”.

Comandamentul militar de la Moscova a mai declarat într-un comunicat remis presei că în ultimele zile mercenarii Wagner au fost sprijiniți în bătălie de 18 misiuni ale avioanelor de luptă rusești și că „toate presupusele declarații făcute în numele unităților de asalt despre lipsa muniției sunt absolut neadevărate”.

Ministerul rus al Apărării a subliniat că „acordă o atenție deosebită, constantă și prioritară asigurării voluntarilor și personalului militar al unităților de asalt cu tot ceea ce este necesar”, cu referire la mercenarii Wagner.

Întrebat miercuri în timpul conferinței sale zilnice de presă despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să comenteze situația.

„Da, într-adevăr, un schimb de declarații este publicat în mass-media, dar acesta este un subiect care se referă la conduita apărării militare, așa că îl las pe seama ministerului Apărării și vă recomand să întrebați acolo”, a răspuns el interpelărilor jurnaliștilor acreditați pe lângă Kremlin.

Aceasta nu este prima oară când Peskov redirecționează întrebările jurnaliștilor ruși cu privire la subiecte militare sensibile către ministerul rus al Apărării, deși în alte situații nu s-a ferit să ofere comentarii cu privire la evoluția „operațiunii militare speciale”.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro