La Strasbourg, cu-n car cu boi (de Mircea Marian)
De la alegerile locale din 1992, prima campanie de care m-am ocupat, ca ziarist, niciodata nu am vazut candidati mai slabi si mai blazati decat cei care se prezinta la scrutinul din 25 noiembrie.
In fruntea fiecarei liste se afla vedeta partidului – Stolojan, la PLD, sau Frunda, la UDMR – iar in spatele lor sta pitita o adevarata turma de personaje fara chip sau personalitate. Oameni care n-ar supravietui nici cinci minute pe scena politica romaneasca, dar care, pe baza de pile si interventii, vor ajunge la Bruxelles si Strasbourg, pentru a face politica europeana – chipurile.
M-am uitat pe lista PNL si am descoperit, pe o pozitie eligibila, o doamna avocat, Manescu Ramona-Nicole. Pe site-ul acestui partid nu figura aproape nicio informatie, asa ca m-am interesat printre colegii de breasla. „E sotia deputatului liberal Manescu”, mi s-a raspuns. „Bine, dar cine e deputatul Manescu?”, a intrebat, ironic, un alt coleg.
Omul nu a luat cuvantul la dezbaterea niciunei legi, dar se pare ca a avut destula influenta sa-si trimita sotia la Parlamentul European. Nu este singurul caz de acest gen.
PSD le-a strecurat, in spatele lui Adrian Severin, pe Daciana Sarbu si Rovana Plumb, doua personaje inodore, incolore si insipide.
„Dirigintele” Traian Basescu are de tras dupa el o turma intreaga de personaje fara nicio legatura cu Parlamentul European.
De la MarianZlotea – un fost director din structura Regiei Protocolului de Stat care, desi cam agramat, a intrat in gratiile lui Vasile Blaga – la necunoscuta Mihaela Popa, directoare la un liceu din Vaslui, toate aceste personaje vor detine rangul de „europarlamentar” doar fiindca sunt in partidul prezidential.
Sa nu ne legam sperantele de faptul ca avem, pe liste, si cativa candidati puternici. Sorin Frunzaverde va rupe usa Parlamentului European in momentul in care Basescu ii va oferi, in viitorul guvern, postul de ministru al apararii (daca nu il ocupa doamna Udrea).
Theodor Stolojan va fi implicat, in urmatoarele 12 luni, intr-o permanenta campanie electorala, pentru ca, fara el, PLD se poate autodesfiinta. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, primul pe lista acestui partid, va fi obligat sa ramana la Bucuresti, daca va dori sa supravietuiasca turbulentelor care se prefigureaza in partidul sau.
Prima garnitura de alesi care va reprezenta Romania in Parlamentul European va fi, in concluzie, o masa amorfa si dezinteresata.
Oameni care vor sa locuiasca in Europa de Vest si nu au mari aspiratii, in afara unei mese bune si a unei bauturi de calitate – iar belgienii si francezii se pricep, slava Domnului. Pana le va expira mandatul, in 2009, poate ca unii dintre ei vor invata si ce ar trebui sa faca acolo, la Bruxelles si Strasbourg.
Ar putea sa ne fie, macar un pic, rusine pentru faptul ca ne-am batut joc de primele alegeri pentru Parlamentul European si le-am transformat intr-o farsa cu specific autohton.