Sari direct la conținut

Lavrov, la New Delhi: „Rusia şi India doresc o ordine mondială mai justă”

HotNews.ro
Serghei Lavrov, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia
Serghei Lavrov, Foto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri în India, unde a venit pentru a participa la o reuniune ministerială a G20, că această ţară şi Rusia nu vor accepta practici „neocoloniale”, precum „sancţiunile unilaterale, ameninţările şi şantajele la adresa statelor suverane”, relatează EFE și Agerpres.

„Moscova şi New Delhi se opun constant practicilor neocoloniale, cum sunt sancţiunile unilaterale ilegitime, ameninţările, şantajele şi alte tipuri de presiuni asupra statelor suverane”, iar Moscova sprijină „angajamentul prietenilor indieni de a consolida adevăratul multilateralism. Ne uneşte angajamentul ferm de a construi o ordine mondială mai justă, democratică şi policentrică”, a susținut şeful diplomaţiei ruse.

„Apărăm constant respectul pentru diversitatea culturală şi a civilizaţiilor lumii moderne, cu dreptul inalienabil al popoarelor de a-şi determina independent propriul lor drum către dezvoltare”, a adăugat Lavrov.

Și Blinken e la New Delhi, dar a exclus o întrevedere cu Lavrov

Venit la New Delhi pentru a participa la reuniunea miniştrilor de externe din statele G20, şeful diplomaţiei ruse a avut o întrevedere cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, a cărui ţară deţine preşedinţia G20.

„Observăm cu satisfacţie potenţialul semnificativ şi creativ al preşedinţiei indiene a acestui for al celor 20 de ţări industrializate şi emergente, care se desfăşoară sub tema Unitatea popoarelor, unitatea destinului umanităţii, în consonanţă cu filosofia lui Tolstoi şi Gandhi”, a mai afirmat Lavrov, declaraţie dată în timpul ceremoniei de inaugurare a expoziţiei Lev Tolstoi-Mahatma Gandhi.

El a avut o întâlnire şi cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, dar diplomaţia rusă încă nu a oferit informaţii despre conţinutul discuţiilor.

Secretarul american de stat Antony Blinken participă de asemenea la reuniunea ministerială din India, dar a exclus o întrevedere cu Lavrov.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro