Sari direct la conținut

„Le-aș lua pașapoartele românești moldovenilor care au votat contra UE. Nu îi înțeleg: ei fac bani în Europa și votează contra aderării” – izbucnire după rezultatul alegerilor din Republica Moldova

HotNews.ro
„Le-aș lua pașapoartele românești moldovenilor care au votat contra UE. Nu îi înțeleg: ei fac bani în Europa și votează contra aderării” – izbucnire după rezultatul alegerilor din Republica Moldova
Colaj Hotnews. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea și Elena Covalenco

Numărul mare de cetățeni ai Republicii Moldova care au votat împotriva aderării la UE a surprins tabăra DA. Chiar dacă cele mai proaspete rezultate oficiale susțin că referendumul a trecut cu 8.000 de voturi, marea majoritate a raioanelor țării au spus NU și doar votul diasporei a făcut diferența.

Jurnal TV, o televiziune pro europeană din Republica Moldova a intervievat-o, duminică noapte, pe măsură ce voturile se numărau, pe una dintre membrele organizației „Cetățeni pentru Europa”, mișcare apolitică, dar parte a coaliției DA de la referendum. 

Fondată în iulie 2024, organizația civică susține în manifestul public al lansării că  „Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene până în 2030. Dar avem un dușman foarte periculos, informația falsă, cu care suntem zilnic atacați”. 

Intervievată pe parcursul nopții aflării rezultatelor referendumului, Nicoleta Fiodorov, un membru al mișcării, cum a fost prezentată de televiziune, a avut o răbufnire. 

Așteaptă indemnizații să li se dea copiilor în UE, „dar votează NU”

Ea a spus că „Republica Moldova se bazează pe Chișinău. Chișinăul dacă are o părere, dacă mergem la sud sau la nord, este o altă viziune”. Chișinău a votat DA, în timp ce restul țării, cu excepția câtorva raioane au votat NU. Pe totalul celor care locuiesc în Republica Moldova, votul a fost negativ. 

„Dar cel mai rău îmi pare că acești oameni au pașapoarte române și merg în Uniunea Europeană, fac bani acolo, așteaptă indemnizații să li se dea copiilor (n.r. în UE), dar votează „NU” integrare cu Uniunea Europeană. Și nu prea înțeleg de ce acești cetățeni procedează astfel și eu le-aș lua pașapoartele. Cred că asta aș face. Le-aș lua pașapoartele la toți cei care n-au votat Uniunea Europeană la referendum”.

Reportera a răspuns: „Nu-i chiar democratic”.

„Scuzați, vă rog, nu-i democratic, dar este o situație care chiar mă întristează”, a răspuns membra asociației „Cetățeni pentru Europa”.

Potrivit rezultatelor de la ora 12:00, după centralizarea a 99.10% din procesele verbale, tabăra pro-europeană conduce la referendumul privind aderarea la blocul comunitar cu 8.839 de voturi.

Cele mai recente date și evoluția evenimentelor, pot fi citite LIVE aici

INTERVIURILE HotNews.ro