Sari direct la conținut

Licitatia pentru manualele de clasele I si a II-a se amana cu cel putin 45 de zile. Elevii nu vor avea manuale noi in septembrie, sustin editurile

HotNews.ro

Licitatia pentru manualele de clasa I si a II-a se amana. Dupa analizarea mai multor contestatii, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a dispus in 19 mai “stabilirea unei noi date pentru depunerea ofertelor” in cadrul licitatiei pentru manuale scolare, “la un interval de minimum 45 de zile de la publicarea in SEAP a modificarilor dispuse prin prezenta decizie”. Hotararea CNSC prevede si schimbari ale documentatiei de licitatie. Pana acum, termenul pana la care se puteau depune ofertele era de 6 iunie. Surse din cadrul editurilor au declarat pentru HotNews.ro ca aceasta amanare face ca elevii de clasele I si a II-a sa nu aiba manuale noi si manuale digitale in septembrie.

  • Amintim ca, in urma cu doua saptamani, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a suspendat licitatia de achizitie de manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a.
  • CNSC a anuntat atunci ca “admite cererile de suspendare a procedurii, formulate de catre Federatia Editorilor din Romania, SC Net Integration Technologies SRL si SC Grand Media Print SRL” si “dispune suspendarea procedurii de atribuire, pana la solutionarea pe fond a contestatiei”.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a analizat pe fond cele 5 contestatii depuse la licitatia de achizitie de manuale scolare, in baza carora anterior a suspendat licitatia. In urma analizei, CNSC a admis, in data de 19 mai, in parte contestatiile depuse de Federatia Editorilor din Romania, SC Net Integration Technologies SRL, SC Grand Media Print SRL si SC Opti Systems SRL si a decis ca documentatia de atribuire din cadrul licitatiei pentru manuale scolare trebuie modificata.

In acest sens, CNSC a dispus urmatoarele modificari:

  • modificarea fisei de date, la pct. III.2.1.a) prin introducerea listei persoanelor cu functie de decizie
  • modificarea modelului de contract subsecvent prin introducerea valorii garantiei de buna executie in procentul de 5% publicat in fisa de date a achizitiei
  • modificarea in fisa de date a achizitiei capitolul II.1.7. conform motivarii
  • modificarea cerintei privind experienta similara de la capitolul III.2.3. al fisei de date astfel: “ofertantii trebuie sa prezinte cel putin un contract sau un numar maxim de trei contracte prin care sa demonstreze ca a prestat in ultimii trei ani urmatoarele activitati: a) dezvoltare continut educational multimedia interactiv b) realizarea de carti educative tiparite si cu suport digital.”
  • publicarea unei erate la anuntul de participare nr. 150520 din data de 19.04.2014 cu mentionarea faptului ca sunt acceptate oferte alternative.
  • eliminarea din textul caietului de sarcini a notei prevazuta la Cap. II din caietul de sarcini, conform careia “in situatia in care unul dintre criteriile prealabile nu este indeplinit, proiectul de manual scolar trebuie remediat inaintea evaluarii prin criteriile tehnice de calitate”.
  • eliminarea din textul caietului de sarcini a sintagmei “cu posibilitate de extindere a perioadei, in urma unei reevaluari, pentru inca doi ani”.

Totodata, Consiliul a dispus stabilirea unei noi date pentru depunerea ofertelor la un interval de minimum 45 de zile de la publicarea in SEAP a modificarilor dispuse prin prezenta decizie. De asemenea, CNSC dispune continuarea procedurii, dupa efectuarea modificarilor dispuse mai sus si publicarea acestora in SEAP, in termen de 10 zile de la comunicarea prezentei decizii.

Surse din cadrul editurilor au declarat pentru HotNews.ro ca decizia CNSC va duce la decalarea intregului Calendar privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a si ca elevii nu vor avea manuale noi in septembrie, la inceputul noului an scolar.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Educatiei o pozitie oficiala referitoare la impactul deciziei CNSC asupra calendarului anuntat de Minister. Vom reveni cu raspunsul imediat ce il vom primi.

Amintim ca Ministerul Educatiei a demarat in sambata dinaintea Pastelui, la 1 dimineata, licitatia privind achizitia de manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a. Contractul are o valoare estimata fara TVA de aproape 6,8 milioane euro si va fi finantat din fonduri bugetare. Potrivit anuntului initial publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), firmele care voiau sa participe la licitatie trebuia sa aiba, printre altele, o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 11 milioane de RON, de exemplu, daca ofertantul dorea sa realizeze manualele de Comunicare in limba romana – clasa I.

O saptamana mai tarziu, dupa ce HotNews.ro a sesizat Ministerul Educatiei cu privire la nelegalitatea cifrelor de afaceri cerute firmelor drept conditie de participare la licitatia pentru manualele digitale, Ministerul a modificat in SEAP limita minima a acestor cifre de afaceri, scazand-o si de aproape pana la 10 ori.

La inceputul lunii mai, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a suspendat licitatia de achizitie de manuale scolare tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a. Decizia a fost luata dupa ce doua companii si Federatia Editorilor din Romania au cerut acest lucru, pana la solutionarea pe fond a contestatiilor.

Cum arata calendarul anuntat in martie de Ministerul Educatiei pentru asigurarea cu manuale scolare a claselor I si a II-a

07 martie 2014Lansarea sesiunii de evaluare si a licitatiei proiectelor de manuale scolare pentru clasele I si a II-a, in urma aprobarii ordinului ministrului educatiei nationale privind regimul manualelor scolare in invatamantul preuniversitar.

15 aprilie 2014Postarea pe SEAP a documentatiei de atribuire pentru achizitia manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

* Documentatia a fost publicata in SEAP 4 zile mai tarziu, pe 19 aprilie (Detalii aici)

02 iunie 2014 Termenul limita pentru depunerea de catre ofertanti, la CNEE, a documentelor necesare procedurii de achizitie

* In SEAP, termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost initial 03.06.2014, iar pe 25 aprilie a fost modificat in SEAP termenul cu data de 6.06.2014. Acum, potrivit deciziei CNSC, Ministerul Educatiei trebuie sa stabileasca o noua data pentru depunerea ofertelor, care sa fie la un interval de minimum 45 de zile de la publicarea in SEAP a modificarilor pe care tot CNSC le-a dispus.

02-20 iunie 2014Desfasurarea sesiunii de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

23 iunie 2014Comunicarea rezultatelor evaluarii ofertelor de proiecte de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

28 iulie 2014Comunicarea rezultatelor finale in urma procedurii de licitatie pentru proiectele de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

Aprobarea, prin ordin al ministrului educatiei nationale, a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

4-15 august 2014Incheierea acordurilor cadru cu castigatorii licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. Derularea procesului de consultare, de catre cadrele didactice, a manualelor aprobate si comunicarea catre inspectoratele scolare a listei manualelor scolare selectate pentru a fi utilizate in clasele I si a II-a.

18-22 august 2014Centralizarea, de catre inspectoratele scolare, a comenzilor si incheierea contractelor subsecvente de furnizare a manualelor scolare pentru clasele I si a II-a.

22 august-10 septembrie 2014 Realizarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a.

11-15 septembrie 2014Livrarea tirajului de manuale scolare pentru clasele I si a II-a catre inspectoratele scolare si catre unitatile de invatamant.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro