Sari direct la conținut

Nicușor Dan, singur la dezbatere electorală organizată la Antena 1: „Cea mai importantă diferență de viziune între mine și contracandidatul meu. Eu am încredere în economia privată”

HotNews.ro
Nicușor Dan, singur la dezbatere electorală organizată la Antena 1: „Cea mai importantă diferență de viziune între mine și contracandidatul meu. Eu am încredere în economia privată”
Nicușor Dan, alături de partenera sa de viață, Mirabela Grădinaru, la dezbaterea de la Antena 1 Captură Video Antena 1

Nicușor Dan a fost singurul candidat prezent în platoul Observatorului, la dezbaterea difuzată vineri seară de Antena 1, care a durat aproximativ trei ore. În același timp, contracandidatul său, George Simion, a participat la o emisiune la Realitatea Plus, alături de Călin Georgescu. Educația, sănătatea, economia și mediul au fost temele principale ale discuției. Nicușor Dan a răspuns și la întrebări personale și întrebări fulger. A susținut parteneriatele public-private pentru construirea de spitale, depolitizarea învățământului și recâștigarea încrederii în stat.

HotNews.ro a transmis LIVE principalele declarații:

În încheiere, Nicușor Dan răspunde pe larg la întrebarea privind lipsa de credibilitate a statului:

„E întrebarea fundamentală, de fapt. Avem, la nivel local, primari care mai au încrederea cetățenilor lor. Eu cred că sunt unul dintre ei. Oamenii m-au votat vara trecută. Pentru că au reușit să dovedească, la nivel local, faptul că sunt interesați de problemele oamenilor.”

„Avem un mare deficit în a face asta la nivel național. Este rolul președintelui – începând cu discuția pentru noul guvern – să dea acest mesaj.”

„O să ne ia mult timp să recâștigăm încrederea românilor. Și o să depindă de pe cine o să numim la CCR, pe cine o să numim ca Avocat al Poporului, de primele măsuri. Pentru că oamenii, dacă vor vedea că pe aceste poziții vom aduce în sfârșit niște profesioniști, se va schimba ceva. O să fie un proces lent de recâștigare a încrederii oamenilor în autoritatea statului român.”

Mesaj pentru Diaspora, Nicușor Dan: „Să iasă la vot, indiferent de ce opinii au, pentru că vorbim cu adevărat de direcția în care va merge România.”

„În primul rând, acești oameni au rămas atașați de România. Chiar dacă este mai scump, preferă să vină să-și facă vacanțele aici, deși ar putea merge oriunde.”

„Nu toți vor să se întoarcă – unii au copii mici la școală. Alții vor să se întoarcă la pensie, dar le e frică de sistemul românesc de sănătate. Sunt probleme concrete.”

„Ei simt că statul român a uitat de ei – asta e problema cea mai mare. Și ar vrea, când vine un oficial român, să-i viziteze și pe ei…”

„Am o singură promisiune pentru ei: că voi încerca să fac din România o țară care să fie o opțiune, inclusiv economică, pentru ei. Cu toate aceste atribute: sănătate, educație. Noi trebuie să facem din România o țară comparabilă cu țările în care ei trăiesc. Și în momentul acela, cred că unii dintre ei s-ar întoarce.”

Întrebări fulger pentru Niculor Dan:

Pensiile speciale – trebuie tăiate integral?

Nicușor Dan: „Statul trebuie să-și respecte obligațiile pe care și le-a asumat față de anumite categorii profesionale. Pentru trecut: ce a promis, trebuie să respecte. Pentru viitor: trebuie să avem, pentru toate aceste categorii speciale, un cadru predictibil, care să atragă oameni în aceste sisteme.”

„Dacă vorbim, de exemplu, de rezerviști, de armată sau de structurile de ordine, suntem în situația în care nu mai vor să vină oameni la concurs pentru aceste poziții – pentru că au văzut cum sunt tratați cei care au ieșit la pensie. Statul nu și-a respectat obligațiile.”

Veți zbura cu avioane private în vizitele externe?

Nicușor Dan: „S-ar putea întâmpla. Dar transparent și fără să abuzăm de banii statului.”

Veți desecretiza cheltuielile administrației prezidențiale?

Nicușor Dan: „Da – mai puțin partea care ține de operațiuni speciale. Fără discuție. Am făcut asta și la Primărie.”

Ați grația un politician?

Nicușor Dan: „Nu. Tocmai, că am vorbit de contracandidat. Poate doar în niște situații umanitare foarte la limită… Altfel, nu. Noi deja avem un deficit, în percepția oamenilor, legat de felul în care se face justiția în România. Sunt oameni care scapă prin prescripție pentru diferite fapte. Iar președintele, în opinia mea, trebuie să dea semnalul că în România se respectă legea și că cine o încalcă va plăti pentru asta.”

Ați susține vaccinarea în cazul unei noi pandemii?

Nicușor Dan: „Da, cu mențiunea că este un drept fundamental. Statul poate să susțină, să facă campanii de promovare, dar nu poate să oblige pe cineva să se vaccineze.”

Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din București, îl întreabă pe Nicușor Dan: „Câte spitale publice garantați că se pot construi în următorul mandat?”

Nicușor Dan: „Mă bucur că vorbiți despre infrastructura de sănătate. Într-adevăr, sunt spitale pe care nu le mai putem aduce la normativele din ziua de azi, pentru că există standarde legate de fluxuri – de fluide, aer, curent electric etc.”

„Și noi trebuie, după ce dimensionăm în prealabil cât de mare trebuie să fie spitalul și cât din activitate trebuie dusă în zona de policlinică, să construim. Iar eu cred că statul este un prost constructor.”

„De aceea, prefer să mergem într-o zonă în care să-i dăm unui privat atât construcția, cât și întreținerea clădirii pe următorii 20 de ani, astfel încât să degrevăm partea medicală.”

„Deci – parteneriat public-privat: un privat construiește și întreține clădirea, inclusiv echipamentele, iar spitalul este operat de sistemul public. Este, în opinia mea, mult mai rapid să facem asta în mod sistematic în România.”

În final, Andreea Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”, îi adresează o rugăminte candidatului independent Nicușor Dan: „Nu știu dacă o să mai avem ocazia să ne întâlnim. Dacă situația vă va permite – și țineți minte, vă rog, de la mine, un dascăl în vârstă: depolitizați învățământul! Are oameni minunați.

Eu sunt un director. Nu am fost membră a niciunui partid. Nu sunt membră de partid. Nu m-a susținut niciun partid. Am promovat corect două examene de director – organizate într-adevăr sub o cupolă.

Cunosc colegi directori și profesori, oameni minunați. Și cunosc oameni și persoane care s-au succedat în Ministerul Educației, puși politic. Încercați să faceți treaba asta! Și nu vă temeți că nu o să aveți resursă.

Și birocrația din școli! Sunt copleșiți, în preuniversitar, profesorii sunt exasperați, la limita suportabilității de hârtii. S-au făcut profesori – poate le dați ocazia să fie.”

Iancu Guda, analist economic: „Aș vrea să vedem concret problema dobânzilor la credite. Spre exemplu, contracandidatul George Simion a împânzit toată țara cu panouri pe care scrie: Tăiem toate dobânzile la toate creditele. Dar a uitat să spună că acele dobânzi costă 16 miliarde de lei pe an. Și tot noi, românii, le plătim de la buget. Bani cu care s-ar putea construi, de exemplu, 300 de kilometri de autostradă.”

Guda aduce și date din piața financiară: „Pe 2 mai, înainte de alegerile recente, România avea împrumuturi pe orizont de cinci ani la 7,2%. Acum sunt la 8,2%. E clar că ne-am pierdut din încrederea investitorilor străini și ne împrumutăm mai scump. ROBOR la 3 luni a crescut de la 5,9% la 7,4%.”

„Care este viziunea dumneavoastră pentru a rezolva această problemă a dobânzilor? Mergem pe efect – adică dobânzi zero pentru toți, ceea ce e un cancer economic, pentru că oamenii ajung să creadă că altcineva le va plăti dobânzile? Sau mergeți către cauze? Și cum?”

Nicușor Dan: „ROBOR-ul pare o chestiune abstractă, dar el se traduce în ratele dobânzilor pe care fiecare român le plătește pentru creditele luate. Ce s-a întâmplat este că dobânzile s-au scumpit pentru imensa majoritate a celor care au credite în România.”

„Aici este, probabil, cea mai importantă diferență de viziune între mine și contracandidatul meu. Eu am încredere în economia privată. Ea a adus prosperitate în Vestul Europei, în Statele Unite, în Canada – în statele civilizate. Economia privată înseamnă competiție și o intervenție cât mai redusă a statului.”

„Când vii cu ideea să limitezi dobânzile, statul intervine direct într-o piață. Iar banii pe care îi redistribuie îi ia tot de la români.”

„Lucrul cel mai important, când vorbim despre economie, este încrederea. Statul român, cu toate problemele lui, a oferit o minimă stabilitate. E adevărat că am fost impredictibili în ceea ce privește taxele – am avut creșteri de taxe de pe o zi pe alta care au bulversat mediul economic – dar cât de cât, România a fost percepută ca stat stabil.”

„În momentul în care vii cu discursuri despre naționalizări, alegeri anticipate, referendum pentru a aduce înapoi turul doi, despre naționalizarea caselor românilor din diaspora – dispare sentimentul de încredere. România, decuplată de la fluxul investițiilor străine, pur și simplu se va prăbuși economic. Nu e o metaforă. România riscă să se prăbușească economic.”

Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din București, adresează o întrebare legată de viziunea prezidențială asupra sistemului de sănătate:

„Colegiul Medicilor din România promovează conceptul România medicală contează, iar acest concept exprimă nevoia unei viziuni strategice și a unei consolidări reale a sistemului public de sănătate. Dorim să vă întrebăm dacă, în calitate de președinte, v-ați asuma elaborarea unui masterplan de viziune, de dezvoltare și de consolidare a sistemului de sănătate – care să fie aplicat, nu doar verbal sau pe hârtie – și care să facă parte din proiectele concrete ale administrației prezidențiale?”

Nicușor Dan: „Eu cred că președintele are acest privilegiu de a nu fi în rutina zilnică de guvernare – pe care eu, ca primar, am simțit-o. Ești primar, ești prim-ministru, apar o sută de probleme în ziua aia și, la sfârșitul zilei, ai rezolvat jumătate dintre ele. Și nu te-ai gândit nicio clipă unde vrei să fii peste cinci ani. Pe scurt, acesta este sistemul public pe care noi îl cunoaștem.”

Continuă explicând diferența de rol pe care o presupune funcția prezidențială: „Președintele are răgazul de a se concentra pe chestiuni importante, cum este sănătatea. Să aibă discuții cu specialiști, să închege o echipă care să-i permită să genereze o viziune – una cu care guvernul nu poate decât să fie fericit atunci când lucrurile sunt foarte bine definite.”

Nicușor Dan aduce în discuție și reforma administrativ-teritorială: „Aș vrea să mai zic un lucru despre diferența asta de prosperitate între marile orașe și restul teritoriului. Aici e o chestiune foarte importantă, care ține de o nouă împărțire administrativ-teritorială. Noi avem o împărțire din 1968, care atunci era bună, într-o economie planificată: pui o fabrică de confecții lângă o fabrică de mașini, și ai echilibru. Dar azi, economia se concentrează în jurul marilor orașe. Și atunci, împărțirea teritorială a României trebuie să se facă în jurul acestor orașe. Pe o rază de 100 km – sau cât este necesar – oamenii trebuie să poată ajunge rapid, în 40 de minute cu trenul, la marile centre. Să locuiască acolo unde s-au născut, în casa lor, dar să aibă acces la spital, la școală, la locuri de muncă. Iar marile orașe trebuie să fie responsabile pentru ce se întâmplă în jurul lor.”

„Îmi confirmați că sănătatea și educația vor fi teme primordiale ale dumneavoastră ca președinte, dacă veți câștiga?”, întreabă moderatoarea dezbaterii.

Nicușor Dan: Fără discuție. Și mai ales să echilibrăm cumva împărțirea de prosperitate pe teritoriul național, între marile orașe și restul comunităților. Aici vorbim despre educație, sănătate și șansa de a avea un loc de muncă bine plătit pentru tinerii care sunt acolo.

Se revine la problema crizei din sistemul medical: „Ce facem cu lipsa de medici specialiști? Nu mai vorbim doar de medicii de familie. În condițiile în care avem orașe fără universitate, este o criză reală.”

Nicușor Dan: Da, trebuie să stimulăm. Și aici vorbim despre statutul profesiei. Trebuie să stimulăm oamenii, inclusiv financiar, să meargă și acolo unde nu există marile spitale universitare. Asta este soluția. Și, ca de obicei, totul se rezumă la bani. Statul român trebuie să vadă unde sunt problemele și să redirecționeze banii acolo.

Nicușor Dan răspunde la întrebarea privind o posibilă lege a profesiei medicale și a malpraxisului: „Fără discuție, președintele trebuie să fie mediatorul între grupurile de profesioniști în această chestiune.”

În platou se află și Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical. „Aș vrea să știu care vor fi consilierii dumneavoastră, oamenii care vă vor fi alături în echipă – pe politică externă, pe drept constituțional, și nu numai.”

Nicușor Dan: „În momentul în care am prezentat programul, am prezentat și o parte din numele celor care au contribuit. „De exemplu, domnul Valentin Naumescu a coordonat partea de politică externă. Profesorul Biolan, în aceeași echipă. Iulian Fota – tot în echipa de externe.” Adaugă și un nume pentru zona economică:
„Pe partea economică este domnul Glăvan.”

Alessandra Stoicescu deschide dezbaterea cu un apel la responsabilitate și implicare civică: „Să credem, mai presus de orice, în România și în șansa ei. Să mergem cu fruntea sus la vot.”

Moderatoarea spune că și-ar fi dorit „o seară a respectului – față de noi, românii, față de România și față de fotoliul de la Palatul Cotroceni”. Promite o dezbatere reală, centrată pe ceea ce contează pentru alegători: „Despre ce avem nevoie noi, românii. Despre planuri de țară.”

Alessandra Stoicescu subliniază echilibrul oferit ambilor candidați, și spune că George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, nu a răspuns invitației. „În acest platou am oferit un spațiu egal și corect, amândurora.”

Îi transmite bun venit lui Nicușor Dan, prezent în studio alături de partenera sa de viață.

„George Simion este în România. Ar fi fost normal să fie aici, față în față cu Nicușor Dan, din respect pentru voi, cetățenii acestei țări.”, adaugă jurnalista Antena 1. Apoi anunță anunță temele mari ale dezbaterii: „Educația, sănătatea, mediul și economia”.

Cătălina Poiană, medic și președinta Colegiului Medicilor București, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, Andreea Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale” din București, și Iancu Guda, analist economic, sunt cei patru invitați aflați în platoul Observator, pentru a-i adresa întrebări candidatului Nicușor Dan.

Alessandra Stoicescu anunță un material despre candidatul prezent în platou: „Un portret al lui Nicușor Dan, realizat de colegii din redacție.”

Prima întrebare din dezbatere nu este adresată direct candidatului, ci partenerei sale de viață, prezentă în platou: „Cât de tare vă enervați în această campanie electorală când auziți toate lucrurile care se spun despre soțul dumneavoastră?”

„Cel mai tare nu m-au supărat acuzațiile sau minciunile spuse despre Nicușor Dan. Ce m-a afectat cel mai mult a fost că, în această campanie, a fost adusă în discuție și familia.”, spune Mirabela Grădinaru.

Se referă la atacurile privind relația lui Nicușor Dan cu copiii: „N-am să reamintesc aceste lucruri. Dar în spatele fiecărei uși, fiecare cunoaște adevărul. Iar copiii nu trebuie aduși în politică.”

Întrebat despre o eventuală căsătorie, Nicușor Dan a răspuns: „E o chestiune care necesită liniște, timp, respect. Un spațiu care să fie unic – nu pentru campanie electorală.”

Întrebată dacă a știut dinainte despre decizia de a candida, partenera lui Nicușor Dan răspunde zâmbind: „M-a anunțat cu două zile înainte să-și anunțe candidatura. Nu am aflat de la televizor”. „I-am spus cu zâmbetul pe buze că îl vom susține, așa cum am făcut și atunci când a decis să candideze la Primăria Capitalei.”

În platoul Antena 1 se află patru invitați, care vor adresa întrebări și vor comenta răspunsurile candidatului. Printre ei se numără Andreea Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale” din București și Iancu Guda, jurnalist Antena 1 și analist economic. Cel din urmă intervine cu o pentru Nicușor Dan: „Copiii dumneavoastră sunt la o școală de stat sau privată?”

„La o școală de stat”, răspunde Nicușor Dan.

„Observator a adunat întrebări de la românii din toată țara, iar candidații sunt somați să dea răspunsuri concrete. În direct, în studio, temele fierbinţi din actualitate şi problemele concrete ale societăţii vor fi abordate alături de reprezentanții societătii civile. Cât va costa să fii român după alegeri? Se face bine România în condițiile în care chiar sistemul dăunează grav sănătății? Care e viitorul școlii românești și a generației care crește sub presiune? Întrebări la care și campaniile Observator Antena 1 au cerut răspunsuri în ultimii ani”, se arată într-un comunicat de presă al Antena 1. 

Emisiunea este programată să dureze până la 21:30. 

Sâmbătă dimineața, la ora 07:00, se încheie oficial campania electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Asta înseamnă că vineri seară George Simion și Nicușor Dan se vor putea adresa direct electoratului, cerând oamenilor explicit să îi voteze, pentru ultima dată în această campanie electorală. 

George Simion fusese invitat pentru vineri seară la TVR să răspundă la întrebările jurnaliștilor televiziunii, dar și ale altor redacții. În lipsa unei confirmări clare din partea prezidențiabilului AUR, televiziunea publică a anunțat că emisiunea nu va mai avea loc. Nicușor Dan a fost joi seara la TVR și a răspuns la întrebările jurnaliștilor într-o ediție care a durat aproximativ trei ore

George Simion la Realitatea Plus, alături de Călin Georgescu

„Mâine seară voi fi în direct la Realitatea TV, așa cum îmi cereți dumneavoastră, cu domnul Călin Georgescu”, a spus George Simion joi. 

Site-ul televiziunii de știri scrie că de la ora 20:00 George Simion și Călin Georgescu „vor face dezvăluiri fără precedent”. Postul TV nu a menționat până la ce oră va dura emisiunea în care vor fi prezenți liderul AUR și fostul candidat la prezidențiale. 

INTERVIURILE HotNews.ro