Sari direct la conținut

LIVE Radu Mihaiu anunță că se renumără voturile la o secție din Sectorul 2, după ce a reclamat fraude electorale / Clotilde Armand acuză și ea nereguli la Sectorul 1. Spune că a depus plângeri penale, parchetele afirmă că nu au primit nimic

Colaj candidații de la Primăriile Sectoarelor 1 și 2, Foto: Inquam Photos
Colaj candidații de la Primăriile Sectoarelor 1 și 2, Foto: Inquam Photos

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a anunțat astăzi, pe contul său oficial de Facebook, că se renumără voturile de la secția 352 din Sectorul 2. Anterior, acesta a transmis că va depune plângere penală împotriva reprezentantului PSD din Biroul electoral de sector, pe care îl acuză că instigă la fraudă electorală. Candidatul Alianței Dreapta Unită spune că există suspiciuni documentate că au fost fraudate peste 2.000 de voturi. Și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, acuză fraude în multe secții de votare, spunând că au dispărut 1.000 voturi și că depune plângeri penale. Armand și Mihaiu sunt la câteva sute de voturi în spatele contracandidaților săi de la PSD-PNL, George Tuță și Rareș Hopincă.

21:22Edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, a revenit miercuri seară cu noi acuzații privind fraudarea alegerilor din 9 iunie și publică ceea ce candidata Alianței Dreapta Unită (ADU) numește „dovezi de fraudare flagrantă a procesului electoral pentru funcția de primar al Sectorului 1”. Într-o postare pe pagina ei de Facebook, Clotilde Armand acuză că scrutinul a fost viciat deoarece membrii secțiilor de votare au fost obligați să muncească fără întrerupere mai mult de 24 de ore.

21:09Primarul reales al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, despre neregulile înregistrate la anumite secții de votare din București.

„Fapta de a înlocui procesul verbal semnat de membrii comisiei din secția de votare cu un alt proces verbal trimis biroului electoral este extrem de gravă și trebuie cercetată urgent de parchete (nu am informația despre cât de frecventă este această faptă și dacă a influențat rezultatul votului)”, spune editul.

Nicușor Dan acuză și faptul că este anormal de mare numărul de buletine de vot care au ajuns în secții și nu au ajuns la alegători și numărul de buletine de vot care au ajuns la alegători și nu au mai ajuns în urne.

20:05 Candidatul PNL George Tuţă a declarat, miercuri, că are cu 681 de voturi mai mult decât Clotilde Armand, înainte ca Biroul Electoral al Sectorului 1 să centralizeze ultimele trei secţii de votare din sector. El a adăugat că lucrurile nu se mai pot schimba în privinţa învingătorului, transmite News.ro.

„Suntem în ultima etapă a procesului electoral. Sunt ultimele trei secţii care predau procesele verbale Biroului Electoral de sector. Acum se centralizează ultimele trei secţii de vot care validează diferenţa, avantajul de 681 de voturi dintre mine şi doamna Armand”, a afirmat George Tuţă, într-o conferinţă de presă.

19:45Într-o nouă postare pe Facebook, Clotilde Armand acuză din nou fraudele de la secțiile votare din sectorul 1 și susține că 2.097 buletine de vot nu au fost procesate legal

„Prin verificarea a 41 secții de votare, am stabilit ca diferența dintre numărul de buletine de vot distribuite in secțiile din Sectorul 1 și suma dintre numărul de buletine de vot utilizate + buletine anulate depășește 2097 buletine de vot care nu au fost procesate legal. Această diferență nu poate fi explicată sau admisă. Ea a fost “rezolvată” la BES în mod abuziv, prin modificarea “din pix” a cifrelor pe procesele verbale pentru a forța închiderea sumelor, dar fără vreo renumărare sau justificare plauzibilă.”, scrie Clotilde Armand.

18:05Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), dă vina pe primari pentru scandalul de la unele birouri electorale din țară, unde oamenii au stat la cozi zeci de ore pentru a depune sacii cu buletinele de vot și procesele verbale, și a declarat că este convins că miercuri va fi finalizat procesul de numărare și verificare a voturilor în toate județele și în sectoarele din București.

„Noi o să terminăm în această zi, și este miercuri, așa că numărarea și centralizarea voturilor nu este deloc în întârziere”, a spus Toni Grebla, la TVR Info.

În ceea ce privește solicitarea lui Clotilde Armand, candidata USR, pentru renumărarea voturilor la alegerile din Sectorul 1, Toni Greblă a spus că nu comentează solicitarea.

16:50 Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut, miercuri, că „la sectoarele 1 şi 2 sunt două persoane care, alături de mii de alte persoane, au pierdut alegerile şi care stau la televizor şi se plâng”, el referindu-se la primarii Clotilde Armand şi Radu Mihaiu, care acuză fraude la vor și cer renumărarea voturilor.

16:45 Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că se renumără voturile de la secția 352, una dintre cele la care reprezentanții Alianței Noua Dreaptă au reclamat fraude.

16:30 Clotilde Armand a mers miercuri după-amiază la sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, unde a acuzat că există suspiciuni de fraudă în cazul a peste 1.000 de voturi.

Întrebată insistent de jurnaliști unde a depus plângerile penale, Clotilde Armand a răspuns: „Vă spun că au fost depuse la Parchetul General prin procedură oficială”.

„Aceste cereri de renumărare sunt depuse în mod oficial, sunt zeci de cereri depuse în mod oficial, sunt semnate şi depuse prin e-mail la Biroul Electoral Sector 1, la Biroul Electoral Central şi nu am primit niciun fel de răspuns. Ba da, au fost depuse plângerile şi la Parchetul General. Vă spun că au fost depuse la Parchetul General prin procedură oficială”.

Chestionată, din nou, de o jurnalistă de la România TV că Parchetul General spune că nu sunt depuse plângeri, Clotilde Armand a replicat: „Sunt depuse la Parchetul General. Vă daţi demisia dacă nu este aşa cum vă spun şi plecaţi de aici şi toţi şefi dumneavoastră îşi dau demisia? Doamnă, vă spun că au fost depuse”.

Contactați de HotNews.ro, reprezentanți ai Parchetului General au spus că până la ora 16.00 nu fusese depusă nicio plangere scrisă sau online nici la această unitate de parchet.

16:00Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 a transmis din nou că nu au înregistrat nici o plângere penală a primaruluji Clotilde Armand.

Protest USR la sediul Biroului Electoral Sector 2

15:30Protestul USR și contramanifestația PSD s-au încheiat.

14:41Radu Mihaiu a anunțat că Biroul Electoral Sector 2 i-a respins cererea de renumărare a voturilor. Conform lui Mihaiu, BES a decis sa nu fie renumărate voturile la Secția 352, pe motiv că nu există temei legal și „nu e clar pentru ce s-a cerut renumărarea”.

Reacția USR

14:38Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 1, George Tuță, consideră că numărătoarea voturilor a fost făcută corect, liberalii calculând în funcție de datele oficiale ale AEP, „unde în cea mai mare parte au fost corecte”.

14:11Partidul Social Democrat a recționat miercuri după ce primarii de la sectoarele 1 și 2, Clotilde Armand și Radu Mihaiu, au acuzat partidul de fraudă electorală, precizând că în momentul numărării voturilor în secţiile de votare, reprezentanţii USR nu au avut nimic de obiectat în privinţa voturilor valabile exprimate pentru candidaţii la primăriile de sector.

14:00Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Judecătoria Sector 2 au transmis că au făcut verificări şi nu au indentificat înregistrată nicio plângere penală formulată de către primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu, nici la Parchet, nici la poliţie. Precizările au fost făcute în contextul în care primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunţat că depune plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2 pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în acte publice.

Și Parchetul Sectorului 1 a anunțat că nu a fost înregistrată nicio plângere depusă de Clotilde Armand.

13:30În paralel, are loc și un protest PSD, la care participă câteva zeci de oameni. Unii dintre ei au pancarte cu mesaje precum „Ați pierdut, plecați acasă”, „USR=8,6%”.

Protest USR la Biroul Electoral Sector 2

Contra-protest PSD la sediul Biroului Electoral Sector 2. Foto. Claudia Pirvoiu

Protest USR la Sediul Biroului Electoral Sector 2, contra-protest PSD

13:20Mai mulți membri USR pichetează la această oră sediul Biroului Electoral Sector 2. La protestul inițiat de Radu Mihaiu au venit și primarii din Bacău și Câmpulung Muscel, Lucian Stanciu-Viziteu si Elena Lasconi, care au câștigat noi mandate la alegerile de duminică.

„Cer Biroului Electoral Central, Biroului Electoral de Sector și tuturor decidenților politici să respecte votul bucureștenilor. Avem suspiciuni documentate de fraudă pentru peste 2.000 de voturi.Aceste alegeri trebuie validate după ce se verifică aceste suspiciuni”, a acuzat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

  • „Apărăm fiecare vot ce ne-a fost încredințat! Susțin eforturile pe care le depun colegii mei Clotilde Armand și Radu Mihaiu de a se asigura că fiecare vot exprimat de români este numărat corect, că procesul alegerilor a fost unul neviciat și că sectoarele 1 și 2 din capitală vor avea primarii legitimi, de drept, pe care i-au dorit cetățenii, nu aceia pe care încearcă să-i scoată din pix reprezentanții partidelor.
  • Românii trebuie să știe că atunci când voturile lor sunt furate cineva dorește, abuziv, cu de la sine putere, să altereze voința populară, punând sub semnul întrebării legitimitatea celor aleși și afectând profund stabilitatea socială și politică a comunităților noastre.
  • Colegii noștri, candidați și membri în comisiile electorale își fac acum o datorie, care ne privește pe toți. Fiecare vot contează și fiecare vot trebuie protejat.
  • Românii trebuie să știe că lupta colegilor noștri Radu Mihaiu și Clotilde Armand nu este pentru funcții, ci pentru dreptate și justiție. Că lupta lor ne privește pe toți cei care putem fi potențiale victime ale abuzurilor din partea celor care dețin puterea și cred că pot face orice cu ea. USR nu va tolera ca votul cetățenilor să fie batjocorit.
  • Experiențele mele de primar și primar reales la Bacău, întru-un fief traditional PSD, m-au învățat că abuzul poate fi înfrânt prin curaj susținut, prin vigilență și determinare.
  • Radu și Clotilde, stăm în spatele vostru și vă susținem. Suntem sute de mii în toață țara, membri și votanți, nu sunteți singuri!”, a transmis primarul Bacăului, Lucian Viziteu, aflat și el la protestul de la Biroul Electoral.

Amintim că nici până miercuri Biroul Electoral Central nu a centralizat și nu a anunțat datele finale ale alegerilor locale și europarlamentare de duminică, existând cel puțin 60 de secții de votare în care încă nu este încheiată situația.

Cele mai mari probleme sunt semnalate la sectoarele 1 și 2 din București.

Conform datelor provizorii centralizate de HotNews.ro din datele AEP, până miercuri, la ora 12.00, primarii USR în funcție Clotilde Armand și Radu Mihaiu sunt la câteva sute de voturi în spatele contracandidaților săi de la PSD-PNL, George Tuță și Rareș Hopincă.

Sectorul 1:

  • George Tuță (PSD-PNL) – 35.282 de voturi
  • Clotilde Armand – 34.600 de voturi
  • Diferență: 682 de voturi

Sectorul 2:

  • Rareș Hopincă – 52.476 de voturi
  • Radu Mihaiu 51.961
  • Diferență: 515 voturi

Hartă:

Mihaiu: Au dispărut 500 de voturi exprimate

Radu Mihaiu spune că plângerea sa penală va viza şi Biroul Electoral al Sectorului 2 în ansamblul său, deoarece nu a luat măsuri pentru a corecta eroarea apărută la Secţia 352.

„Din punctul meu de vedere, Biroul electoral de sector este ostil, fiind controlat de PSD. Guvernul PSD-PNL a pus în secţiile de votare reprezentanţi de la Pro România, de la UDMR şi de la alte partide, care evident că nu au avut membri şi au fost înlocuiţi de membri PSD. Ei inclusiv în Biroul electoral de sector au acum o majoritate, pentru că şi-au făcut-o din pixul Guvernului. (…) Am întocmit această plângere, o voi depune astăzi la Parchet. Plângerea îl vizează, în primul rând, pe reprezentantul PSD din Biroul electoral de sector, care instigă la fraudă electorală, a şi ameninţat membrii comisiei să lase voturile aşa cum au fost consemnate, nu cum este realitatea, şi pentru Biroul electoral de sector, care, deşi a aflat că există o eroare la una din secţii, nu a luat măsuri pentru a corecta această eroare”, a explicat primarul Sectorului 2, miercuri, pentru B1 Tv, conform Agerpres.

El a susţinut că au „dispărut” 500 de voturi exprimate, dar şi alte 1.300 de buletine fără să fi fost înmânate alegătorilor.

„Vreau să ştiu cum este posibil ca unor alegători să li se dea buletine preştampilate. Vreau să ştiu de ce în unele secţii s-au dus oameni cu însemnele partidelor. (…) Sunt foarte, foarte multe secţii care nu s-au putut închide, pentru că nu s-au închis cheile. Atunci când voturile dispar, nu se închid cheile, pentru că spune undeva că s-au înmânat alegătorilor un număr de voturi, s-a votat pentru candidatul cutare – atât, pentru candidatul cutare – atât, iar atâtea voturi nule. Dacă ele însumate nu dau numărul de buletine înmânate alegătorilor, e o problemă cu cheia”, a afirmat Mihaiu.

Radu Mihaiu acuză „presiuni foarte mari din partea PSD, inclusiv în Biroul electoral de sector” pentru închiderea votării

Primarul Sectorului 2 a acuzat „presiuni foarte mari din partea PSD, inclusiv în Biroul electoral de sector” pentru închiderea votării. Potrivit acestuia, s-au exercitat „presiuni inimaginabile” asupra membrilor comisiei din Secţia 352 să nu recunoască eroarea.

„Sunt multiple nereguli. Pentru prima pe care am sesizat-o am făcut întâmpinare către Biroul electoral de sector şi încă e nerezolvată. S-au înlocuit cifrele de la mine către o contracandidată, doamna Bughiu; deci 333 de voturi care trebuia să fie ale mele au fost trecute la doamna Bughiu, iar cele 47 de voturi ale doamnei Bughiu au fost trecute la mine. Cei din secţia de vot au recunoscut greşeala, au spus că după 26 de ore au transcris greşit calculele în procesul verbal. Încă nu s-a rezolvat această problemă. Biroul electoral de sector încearcă să tergiverseze renumărarea”, a spus Radu Mihaiu.

El a mai susţinut că există şi voturi care au fost anulate „deşi era foarte clar că sunt corecte”. Mihaiu acuză Biroul electoral de sector că „închide din pix procese verbale”.

„În acest moment mai este o singură secţie de vot de închis şi diferenţa, pe site-ul AEP, este undeva la 500 de voturi. Dacă cele 280 de voturi sunt trecute corect în dreptul meu, rămâne o diferenţă de aproximativ 220, care e posibil să crească după introducerea unei ultime secţii spre 260-270 de voturi. În condiţiile în care avem peste 500 de voturi exprimate şi neintroduse în procesele verbale şi avem alte peste 1.300 de buletine care au dispărut – nu au fost date alegătorilor, dar au dispărut undeva – există o întrebare legitimă dacă acestea nu au fost numărate sau au fost duse altundeva. Am depus cerere de renumărare în foarte multe secţii de vot, poate găsim aceste voturi dispărute acolo, pentru că la această diferenţă, cele peste 500 de voturi pot să schimbe rezultatul”, a mai spus primarul Sectorului 2.

Mihaiu a publicat miercuri dimineață pe Facebook mai multe buletine de vot spunând că „E doar un exemplu din zecile de voturi recuperate cu mari eforturi. Și pe care majoritatea PSDistă din BES l-a respins din disperare. Nici ei nu au observat ștampila pusă de unul dintre voi”. Și USR a publicat unul din buletinele de vor la care face referire Mihaiu.

El a mai susținut că după ziua votului a cerut „cu calm o numărare transparentă și corectă, însă deja mi-a cam sărit muștarul”, acuzând că peste o mie de voturi exprimate corect nu au fost luate în considerare.

„Am un mesaj pentru PSD: NU scăpați de matematică, nenorociților! Verificăm sistematic tot votul”, și-a încheiat Mihaiu mesajul de pe Facebook.

„Se încearcă mușamalizarea acestor fraude”

Radu Mihaiu continuă să posteze, pe Facebook, procese-verbale și să acuze Biroul Electoral de Sector că de peste 50 de ore tergiversează lămurirea situației de la secția 352. Am depus cerere de renumărare pentru alte peste 30 de secții și ne așteptăm la același tratament.

„Se încearcă mușamalizarea acestor fraude, timp în care niște nemernici pun presiune pe oamenii din comisia respectivă. Le-au fost amenințate familiile și libertatea DOAR pentru că au fost corecți și au semnalat o eroare evidentă. Nu putem tolera această umilință la care sunt supuși de 2 zile. Am depus cerere de renumărare pentru alte peste 30 de secții și ne așteptăm la același tratament. Am încercat rezolvarea situației calm, pe căile legale. Decidenții politici însă ignoră legea la Sectorul 2. Deși peste tot prin țară sunt multe cazuri similare unde s-a decis renumărarea. Vom fi astăzi la ora 13 în fața biroului electoral de sector pentru a cere din stradă (nu mi se mai permite accesul în Biroul electoral) respectarea votului oamenilor. Dacă ai votat la Xenopol, la secția 352, hai și tu cu mine! Dacă ți se pare că într-o democrație funcțională votul oamenilor trebuie respectat, hai și tu cu mine!”, a scris Hopincă.

Clotilde Armand continuă să acuze și ea fraude masive

Clotilde Armand acuză și ea PNL și PSD, cele două partide care îl susțin pe contracandidatul ei, George Tuţă, cu care își dispută victoria la Primăria Sectorului 1, de fraudă electorală. Candidata ADU susține că o mie de buletine de vot de la o secție de votare „s-au evaporat”.

Clotilde Armand a reclamat o neregulă găsită într-un proces verbal de la Secţia de votare nr. 29, la Centrul Social Sf. Lazăr.

„Au mai dispărut 1.000 voturi. Din pixul PNL PSD. Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă a celor de la PSD și PNL. Peste 1.000 de buletine de vot, în alb, de la Secția de votare nr. 29, la Centrul Social Sf. Lazăr, s-au evaporat. Număr de magie marca PSD-PNL! Să recapitulăm situația de aici, conform procesului-verbal s-a primit un număr total de 2.220 de buletine de vot, din care au fost valabil exprimate 885 de voturi. Un număr de 24 de voturi au fost nule, iar 290 de buletine de vot au fost neîntrebuințate și anulate. Unde sunt 1021 de buletine de vot? În ce urnă de votare au fost depuse?”, a scris Clotilde Armand într-o postare pe Facebook.

Candidata ADU la Primăria Sectorului 1 a mai precizat că așteaptă renumărarea voturilor din toate secțiile de votare, afirmând că „este ireal pentru o democrație să poată funcționa prin fraudă”.

O altă situație a fost semnalată de Clotilde Armand din Secția de Votare nr. 144 de la Școala Gimnazială „Alexandru Costescu”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro