Sari direct la conținut

LIVE Război în Israel: Hamas a eliberat 16 ostatici /Hamas, de acord ca armistițiul să fie prelungit / Netanyahu spune că războiul va fi reluat după încetarea armistițiului: Vom lupta până la final

HotNews.ro
Armistitiul permite eliberarea ostaticilor, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia
Armistitiul permite eliberarea ostaticilor, Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

​​În cea de-a cincea zi a armistițiului încheiat între Israel și Hamas au fost eliberați alți 12 ostatici de către Hamas- 10 cetățeni israelieni și doi thailandezi . În schimbul eliberării lor au fost lăsați să iasă din captivitate 30 de palestinieni. Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a semnalat că rămâne deschis pentru prelungirea actualului armistițiu. Potrivit Al Jazeera, părți ale orașului Jenin, din Cisiordania, au fost închise în această noapte, trupele israeliene făcând razii, susținute de peste 50 de vehicule blindate. Au avut loc ciocniri între trupele israeliene și luptătorii palestinieni, cel puțin opt persoane fiind rănite.

SINTEZA ZILEI

  • Hamas a eliberat miercuri 16 ostatici: 10 israelieni, 4 thailandezi și 2 ruși
  • Hamas este pregătit să schimbe toți soldații israelieni deținuți cu toți prizonierii palestinieni
  • Mai mult de 1.000 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în Gaza de la începutul încetării focului vineri
  • Franța cere UE să ia în calcul sancțiuni pentru coloniștii israelieni care au atacat palestinieni
  • Armata israeliană a declarat miercuri că „verifică” anunțul făcut de mișcarea islamistă palestiniană Hamas privind moartea unui bebeluș de zece luni, cel mai mic dintre ostaticii răpiți la 7 octombrie, a mamei sale și a fratelui său de 4 ani, potrivit AFP.
  • Netanyahu spune că Israelul se va întoarce la luptă după încetarea pauzei umanitare: „Vom lupta până la final fiindcă nu avem cum proceda altfel”
  • Blinken spune că va lucra la prelungirea pauzelor de foc în Israel pentru a elibera mai mulți ostatici

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 54-a pe HotNews.ro:

01:18 Președintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că Liat Beinin, ostatică israeliano-americană, a fost eliberată de către Hamas după ce a fost răpită în timpul atacului grupului militant asupra Israelului pe 7 octombrie.

Biden a spus că Beinin a trecut granița Gaza și se află în siguranță în Egipt. Beinin a fost printre cei 16 ostatici eliberați miercuri de către Hamas în ultima zi a unei extinderi de două zile a unei încetări a focului în războiul din Gaza, potrivit Reuters.

Biden a spus că a discutat cu mama și tatăl lui Beinin. „Ei sunt foarte recunoscători și lucrurile evoluează bine”, a spus el reporterilor înainte de a se urca în Air Force One pentru a se întoarce la Washington.

Hamas a eliberat 16 ostatici miercuri: 10 israelieni, 4 thailandezi și 2 ruși

00:43 Hamas este pregătit să schimbe toți soldații israelieni deținuți cu toți prizonierii palestinieni

Un înalt responsabil al Hamas a declarat miercuri că mișcarea islamistă palestiniană este pregătită să îi elibereze toți soldații israelieni pe care îi deține în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel, potrivit AFP.

„Suntem pregătiți să eliberăm toți soldații în schimbul tuturor prizonierilor noștri”, a declarat Bassem Naim, înalt responsabil al Hamas și fost ministru al Sănătății în Fâșia Gaza, într-o conferință de presă în orașul sud-african Cape Town.

00:23 Blinken ajunge în Israel pentru a apăsa pe nevoia de armistițiu și de a furniza mai mult ajutor umanitar (AFP)

00:06 Forțele de Apărare ale Israelului confirmă că Hamas a predat către Crucea Roșie din Fâșia Gaza 14 ostatici – 10 israelieni și patru cetățeni thailandezi – înaintea transferului acestora în Israel.

Anterior, Hamas a eliberat doi cetățeni cu dublă cetățenie rusă-israeliană, Yelena Trupanov și mama sa Irena Tati, în cadrul unui gest către președintele rus Vladimir Putin, nelegat de acordul cu Israel. Cei doi au fost aduși la Centrul Medical Sheba după întoarcerea lor în Israel.

Cei 10 israelieni eliberați în această seară sunt Raz Ben Ami, Yarden Roman, Liat Atzili, Moran Stela Yanai, Liam Or, Itay Regev, Ofir Engel, Amit Shani, Gali Tarshansky și Raaya Rotem.

Mai mult de 1.000 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în Gaza

23:49 Potrivit informațiilor postului de televiziune Channel 12, guvernul de război israelian urmează să se întâlnească de urgență pentru a discuta problema prelungirii actualului acord de încetare a ostilităților.

În prezent, acordul de încetare a focului prevede eliberarea a încă 10 ostatici israelieni în această seară. Cu toate acestea, eliberarea celor 10 a fost amânată. Mai multe surse israeliene nemenționate sunt citate de diverse mijloace media ebraice, afirmând că amânarea este de natură „tehnică”, însă nu există confirmare oficială în acest sens.

Se spune că Israelul a insistat ca toate femeile și copiii să fie eliberați în cadrul acordului actual, care prevede eliberarea a 50 de israelieni în primele patru zile ale încetării focului, și o pauză suplimentară de o zi pentru fiecare grup de încă 10 ostatici israelieni eliberați.

23:45 Hamas consideră nesatisfăcătoare propunerile israeliene pentru prelungirea încetării focului

Hamas consideră că propunerile israeliene pentru prelungirea încetării focului, care se încheie joi dimineața în Gaza, nu sunt „optime” în acest moment, a declarat o sursă a mișcării islamiste palestiniene miercuri seara pentru AFP.

„Orice discuție despre un schimb de prizonieri militari, soldați și ofițeri, trebuie să fie precedată de încetarea agresiunii (israeliene) și ridicarea blocadei care sufocă Gaza”, a adăugat el.

23:20Mai mult de 1.000 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns în Gaza de la începutul încetării focului vineri.

„De la începutul încetării focului până ieri, personalul și voluntarii SCRP au primit 1.028 de camioane de ajutor prin punctul de trecere Rafah”, se arată într-o declarație.

Creșterea fluxului de ajutor în enclave a fost una dintre principalele condiții ale încetării focului, alături de un schimb semnificativ de ostatici și prizonieri.

Organizațiile umanitare au salutat creșterea furnizării de articole necesare, cum ar fi medicamentele, hrana și combustibilul, dar au afirmat totuși că nu este suficient pentru cei aproximativ două milioane de oameni blocați în Gaza.

Franța cere UE să ia în calcul sancțiuni pentru coloniștii israelieni care au atacat palestinieni

22:49 Ministrul de Externe iranian afirmă că au fost schimbate mesaje cu SUA referitoare la dorința de a evita escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas.

„Am înțeles că SUA nu doresc extinderea războiului, dar credem că SUA doresc intensificarea conflictului”, afirmă principalul diplomat iranian, Hossein Amir Abdollahian. „Dacă SUA continuă să ofere sprijin militar, politic și financiar Israelului și să ajute la gestionarea atacurilor militare ale Israelului împotriva civililor palestinieni, atunci trebuie să-și asume consecințele.”, a spus el, potrivit Times of Israel.

Oficialii americani susțin că nu au descoperit încă informații care să indice că Iranul a fost direct implicat în masacrele din 7 octombrie conduse de Hamas.

22:24 O Fâșia Gaza distrusă în timp ce încetarea focului este pe cale să se încheie

Cea de-a șasea zi de încetare a focului între Israel și Hamas este programată să se încheie astăzi, cu reluarea ostilităților prevăzută începând de mâine dimineață.

Înainte de aceasta, săptămâni de bombardamente intense și o invazie terestră au distrus zone vaste din Gaza și au dus la moartea a mii de palestinieni, conform ministerului sănătății condus de Hamas.

21:58 Netanyahu spune că Israelul se va întoarce la luptă după încetarea pauzei umanitare: „Vom lupta până la final fiindcă nu avem cum proceda altfel”

„În ultimele zile aud o întrebare – va reveni Israelul la lupte după ce se va epuiza această fază de returnare a răpiților noștri? Așa că răspunsul meu este fără echivoc – da”, a declarat el.

21:38 Istanbul: La meciul din Liga Campionilor se ridică bannere pro-Gaza

Fanii turci au ridicat bannere în tribune înainte de meciul dintre Galatasaray și Manchester United, din Liga Campionilor, pe care scria „umanitatea moare în Gaza”.

Fanii au ridicat bannerele și steagurile palestiniene cu puțin timp înainte de startul partidei, potrivit Sky News.

21:12 Franța cere UE să ia în calcul sancțiuni pentru coloniștii israelieni care au atacat palestinieni

Franța a declarat miercuri că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare ca opțiune sancțiunile împotriva coloniștilor israelieni care au atacat palestinieni din Cisiordania și că discuțiile la nivelul UE pentru impunerea de sancțiuni împotriva comandanților Hamas progresează, potrivit Reuters.

Blinken spune că va lucra la prelungirea pauzelor de foc

21:04 Doi ostatici primiți de Israel – alți 10 sunt așteptați în această seară

Camioane ale Crucii Roșii care ar transporta ostatici eliberați de Hamas au ajuns la punctul de trecere Rafah – granița dintre Gaza și Egipt, potrivit Sky News.

În acest moment, această seară va fi a șasea și ultima eliberare de ostatici în acest mod – acordul de armistițiu urmând să expire în cursul acestei seri, dacă nu se anunță o prelungire de ultim moment.

Se așteaptă ca aproximativ 10 israelieni să fie eliberați de către Hamas, în schimbul a aproximativ 30 de prizonieri palestinieni mai târziu.

Armata israeliană a declarat că a primit deja doi ostatici – despre care se crede că sunt ruso-israelienii despre care am relatat mai devreme – care se pare că au fost eliberați separat de cei 10 care vor fi eliberați mai târziu.

20:54 Blinken spune că va lucra la prelungirea pauzelor de foc în Israel pentru a elibera mai mulți ostatici

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că va colabora cu israelienii în timpul călătoriei sale în Israel din zilele următoare pentru a vedea dacă încetarea temporară a focului care a fost în vigoare și care a permis eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas ar putea fi prelungită, potrivit Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, după o reuniune NATO, Blinken a declarat că continuarea pauzelor ar însemna eliberarea mai multor ostatici și acordarea de asistență în Gaza. „În mod clar, este ceva ce ne dorim. Cred că este, de asemenea, un lucru pe care îl dorește și Israelul”, a spus el.

20:32Cei doi ostatici ruși eliberați de Hamas se află în Egipt (TV egipteană)

20:00 Iordania va găzdui mâine un summit de coordonare a ajutoarelor

Iordania va găzdui mâine o conferință pentru a coordona furnizarea de ajutor umanitar pentru Gaza. La conferință vor participa principalii parteneri ai ONU și organizații umanitare, potrivit presei de stat.

Regele Iordaniei a militat neîncetat pentru mai mult ajutor pentru Gaza, criticând în același timp regimul israelian, pe care l-a acuzat în mai multe rânduri de crime de război, potrivit Sky News.

Netanyahu: o încetare totală a focului nu este luată în calcul

19:38 Ostatici: Israelul verifică moartea unui bebeluș, a fratelui său și a mamei sale, anunțată de Hamas (armată)

Armata israeliană a declarat miercuri că „verifică” anunțul făcut de mișcarea islamistă palestiniană Hamas privind moartea unui bebeluș de zece luni, cel mai mic dintre ostaticii răpiți la 7 octombrie, a mamei sale și a fratelui său de 4 ani, potrivit AFP.

Armata „verifică veridicitatea informației” și reprezentanții săi „au vorbit cu familia Bibas”, a precizat aceasta într-un comunicat.

„Responsabilitatea pentru siguranța tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza revine Hamas, care pune în pericol viața ostaticilor, inclusiv a nouă copii. Hamas trebuie să îi returneze imediat”, a adăugat armata.

19:16 Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a reiterat miercuri poziția potrivit căreia o încetare totală a focului nu este luată în calcul, iar forțele israeliene se vor lupta „până la sfârșit”, scrie BBC.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care mediatorii din Qatar și Egipt încearcă să asigure o prelungire a armistițiului.

„De la începutul războiului, mi-am stabilit trei obiective: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noștri și asigurarea că Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru statul Israel. Aceste trei obiective încă sunt valabile”, a declarat Netanyahu.

El a spus că întoarcerea acasă a zeci de ostatici luați de Hamas a fost o „foarte mare realizare”.

„În ultimele zile am auzit o întrebare: după finalizarea acestei etape a întoarcerii ostaticilor noștri se va întoarce Israelul la luptă? Răspunsul meu este un da fără echivoc. Nu există nicio situație în care să nu ne întoarcem la luptă până la final. Aceasta este politica mea. În spatele ei este întreg cabinetul de securitate. În spatele ei este întregul guvern. În spatele ei sunt soldații. În spatele ei sunt oamenii – exact asta vom face”, a adăugat premierul israelian, conform BBC.

Hamas susține că cel mai mic ostatic, în vârstă de 10 luni, ar fi fost ucis în bombardamentele israeliene alături de fratele de 4 ani și de mama lor

18:47Ministerul de Externe al Qatarului spune că negocierile „se îndreaptă către” un acord ca Hamas să elibereze și bărbații israelieni pe care gruparea teroristă i-a luat ostatici în 7 octombrie, scrie The Times of Israel, citând CNN.

„Negocierile noastre cu privire la femei și copii ocupă o poziție primordială în cadrul discuțiilor, dar evident că ne îndreptăm către eliberarea bărbaților civili”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Majed Al-Ansari.

El a mai spus că sunt negocieri cu privire la potențiala eliberare a soldaților israelieni răpiți și la perspectiva unui „armistiu mai lung” care ar putea „duce la o încetare a focului”.

Israelul a reacționat printr-un oficial de la Biroul premierului Netanyahu că va face eforturi ca toți copiii și femeile ostatice să fie eliberați ca parte a actualului acord de încetare a focului cu Hamas, înainte de a extinde negocierile pentru eliberarea ostaticilor bărbați și soldați, scrie The Times of Israel.

„Avem un acord, acordul se referă la copii și femei. Știm numele tuturor copiilor și tuturor femeilor care se află în Fâșia Gaza. Nu acceptăm această sugestie că Hamas nu știe unde sunt, că ar avea probleme să le găsească”, spune oficialul.

18:03Aripa armată a Hamas susține că cel mai tânăr ostatic, Kfir Bibas, în vârstă de 10 luni, fratele său de 4 ani şi mama lor, care erau ţinuţi ostatici, au fost ucişi în timpul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza, relatează The Guardian.

16:47 Negocierile pentru eliberarea altor ostatici civili decurg bine, iar armistițiul ar putea fi prelungit cu alte două zile, au declarat surse egiptene pentru Reuters.

Erdogan îl numește pe Netanyahu „măcelarul Gazei”

16:38Crucea Roșie a fost criticată de către familiile ostaticilor, care spun că organizația nu le oferă asistență medicală celor ținuți în continuare captivi de către Hamas.

„Putem implementa doar măsuri asupra cărora au căzut de acord ambele părți (Israel și Hamas). Încă din prima zi am discutat cu Hamas, am insistat să elibereze ostaticii, să ne permită să îi vizităm și să poată să comunice cu familiile lor.

Suntem gata să îi vizităm pe ostaticii ținuți de Hamas pentru a le verifica starea de sănătate și a le duce medicamente, dar putem face asta doar dacă avem permisiunea. Nu știm unde sunt ținuți ostaticii și nu am putut și nu am vrea să forțăm să îi vizităm”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii, Jason Straziuso.

15:22Președintele turc Recep Erdogan l-a descris miercuri pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, drept „măcelarul Gazei” într-un nou discurs virulent ținut în fața partidului său islamist „AK”.

15:05 Primăria capitalei norvegiene Oslo a arborat miercuri steagul palestinian în semn de solidaritate cu populaţia din Fâşia Gaza. Acest gest are loc de Ziua Internţaională a Solidarităţii cu Poporul Palestinian – sărbătorită începând din 1978, la cererea Adunării Generale a ONU.

„Când ştim că peste 5.000 de copii au fost ucişi, adică peste 275 de clase la şcoală, este normal să-i comemorăm”, a declarat primarul Oslo Anne Lindboe la acest eveniment.

Israelul estimează că Hamas mai are 161 de ostatici

14:53 VIDEO În locul în care a fost organizat festivalul „Supernova”, scena unui masacru de nedescris comis de Hamas în prima zi a atacului său asupra Israelului, muzica cântă din nou, însă acum pentru morți.

14:30Doi copii palestinieni au fost uciși miercuri de forțele israeliene în orașul ocupat Jenin din Cisiordania, a anunțat Ministerul Palestinian al Sănătății, conform The Guardian.

Al Jazeera relatează, citând agenția de presă palestiniană Wafa, că forțele israeliene au capturat o persoană rănită dintr-o ambulanță în timp ce era transportată la spital.

Societatea Semilunii Roșii din Palestina a distribuit pe rețelele de socializare un videoclip despre care susține că arată că „forțele de ocupație israeliene îi împiedică pe paramedicii Societății Semilunii Roșii din Palestina să ajungă într-un cartier asediat din tabăra de refugiați Jenin, în ciuda prezenței persoanelor rănite care au nevoie de ajutor și a căror viață este amenințată”.

14:10161 de persoane capturate în timpul atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie sunt în continuare ținute ostatice în Gaza, a transmis pentru CNN biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Conform sursei citate, patru dintre ostatici sunt copii sub 18 ani, patru au 18 și 19 ani, iar alte zece persoane ar avea peste 75 de ani. Dintre cei 161 de ostatici, 15 ar fi cetățeni străini, iar 146 sunt israelieni, unii având dublă cetățenie.

Hamas se declară dispusă să prelungească armistițiul cu Israelul

11:50Organizația Hamas a informat mediatorii acordului cu Israel că este dispusă să prelungească armistițiul cu alte patru zile, timp în care să continue să elibereze ostatici israelieni, a declarat pentru AFP o sursă apropiată grupării militante.

11:20Hamas va elibera doi ostatici cu cetățenie rusă, într-un gest de „apreciere” pentru poziția adoptată de președintele rus Vladimir Putin, spune un oficial de rang înalt din gruparea teroristă, scrie The Times of Israel.

Anunțul a fost făcut de Moussa Abu Marzouk, un oficial din aripa politică a Hamas, transmite postul public Kan.

Cei doi cetățeni ruși vor fi eliberați alături de cei zece israelieni care urmează să fie puși în libertate de Hamas miercuri seară, ca parte a acordului temporar de încetare a focului dintre Israel și Hamas, intermediat de SUA, Egipt și Qatar.

Rudele ostaticilor israeliano-ruși ținuți captivi de Hamas în Gaza au mers săptămâna aceasta la Moscova pentru a cere ajutorul Kremlinului pentru a-și elibera membrii familiilor. Moscova a asistat duminică la eliberarea lui Roni Krivoi. Acesta a fost eliberat de Hamas într-un acord separat de cel încheiat cu Israelul, aparent drept o favoare a grupului terorist către Moscova.

10:30Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că Dreptul internaţional trebuie să se aplice în toate conflictele, dar că războaiele din Ucraina şi Gaza sunt foarte diferite, el răspunzând astfel acuzaţiilor privind standardele duble ale Occidentului, potrivit Reuters.

Tot mai multe cereri de prelungire a armistițiului

08:46Miniștrii de externe ai Grupului celor Șapte (G7) au transmis într-o declarație comună că susțin prelungirea în continuare a armistițiului care să permită creșterea asistenței umanitare și eliberarea tuturor ostaticilor.

Grupul a cerut Hamas să elibereze toți ostaticii „imediat și necondiționat”.

G7 a subliniat „dreptul Israelului de a se apăra pe sine și pe poporul său”, dar a subliniat importanța „protejării civililor și respectării dreptului internațional”. De asemenea, a mai spus că susține un stat palestinian ca parte a unei soluții cu două state.

08:22Șefii serviciilor de informații din Israel, SUA și Egipt poartă discuții în Qatar pentru prelungirea actualului acord de armistițiu. Acesta ar putea include eliberarea primilor bărbați sau membri ai personalului militar, răpiți în timpul atacului Hamas de acum 54 de zile. Aproximativ

08:17 Forțele israeliene „au deschis focul asupra unei ambarcațiuni palestiniene care încerca să iasă în larg de pe țărmurile Deir al-Balah. Barca s-a întors la mal”, potrivit unui site palestinian de informații. Un corespondent Al Jazeera spunea la rândul lui artileria israeliană a tras o serie de obuze în zona Khan Younis din sudul Gazei

Armata israeliană, un nou avertisment pentru palestinieni să nu plece spre nordul Gazei

08:06 Forțele israeliene îi avertizează din nou pe palestinieni să nu plece spre nordul Gazei. Într-o postare pe X, forțele israeliene i-au avertizat pe palestinieni să nu se îndrepte spre nordul Gazei, chiar dacă este în vigoare un armistițiu. „Nu încercați să vă mutați în nordul Gazei, care este considerată o zonă de război. Poți să pleci spre suddoar pe drumul Salah al-Din”, se spune. „Este interzisă apropierea la mai puțin de un kilometru de graniță. Este interzisă intrarea în mare”

07:57Presa palestiniană scrie că două persoane, din care un copil, au fost rănite de gloanțe israeliene trase în timpul unei incursiuni militare în orașul Jenin din Cisiordania.

Agenția de presă Wafa susține că trupele israeliene au lansat gaze lacrimogene . Grupul media îl citează pe directorul spitalului din Jenin, Wisam Baker, care a spus că trupele israeliene au percheziţionat personalul medical şi au desfăşurat soldaţii în jurul spitalului. Ei îl citează și pe directorul executiv al spitalului specializat Ibn Sina, Samer Atiyeh, care a spus că forțele israeliene au izolat spitalul din toate direcțiile.

07:54 În Deir al-Balah, în centrul Gazei, sunt oameni cât se vede cu ochii. Se presupune că este un oraș „sigur” în comparație cu nordul devastat, scrie BBC. Sute de oameni stau la coadă la butelii cu gaz, unii așteptând de trei zile și dormind pe marginea străzii în frig, în speranța că vor avea cu ce găti o mâncare caldă. „Unde sunt toți arabii și musulmanii?” strigă o femeie de vârstă mijlocie furioasă în timp ce așteaptă la coadă. „Unde sunt toți apărătorii drepturilor omului? Ați lăsat poporul palestinian să sufere, să treacă de foame și să fie distrus.”

07:15Administrația Biden a transmis Israelului că trebuie să depună eforturi pentru a evita „deplasarea masivă” a civililor palestinieni din sudul Gazei , au declarat înalți oficiali americani.

07:12În 29 noiembrie 1947 Adunarea Generală ONU a votat în favoarea rezoluției 181 care împărțea Palestina, aflată din 1917 sub mandat britanic, între un stat evreiesc, numit Israel, un stat palestinian și Ierusalim aflat sub mandat internațional. În favoarea rezoluției au votat 33 de state membre ONU, 13 împotrivă și 10 s-au abținut, o majoritate la limită pentru adoptare.

29 noiembrie este, de asemenea, Ziua Internațională a Solidarității cu Poporul Palestinian, o celebrare oficială adoptată de Adunarea Generală a ONU în 1978.

06:01 Fostul premier al Israelului cere înlăturarea lui Netanyahu și formarea unui nou guvern de unitate națională. Fostul premier israelian Ehud Barak a cerut înlăturarea lui Benjamin Netanyahu din funcția de prim-ministru, considerându-l „inapt să conducă” într-un articol de opinie publicat în ziarul Haaretz.

Barak, care a fost ministru de externe și general militar, a spus că Netanyahu „nu poate gestiona” complexitatea situației actuale din țară și „trebuie să plece înainte ca consecințele faptelor sale să devină ireversibile”.

Barak a cerut formarea unui guvern de unitate națională „fără Netanyahu și extrema dreaptă”.

05:00 Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a primit o listă cu numele israelienilor răpiți pe care Hamas urmează să îi elibereze miercuri, acesta fiind al șaselea grup de ostatici care urmează să fie eliberat ca parte armistițiului temporar . Un comunicat al Prim-ministrului spune că familiile celor de pe listă au fost informate, fără a oferi alte detalii.

01:52Hamas și Israelul ar putea să elibereze mai mulți ostatici și prizonieri miercuri.

Miercuri va fi ultima zi a unui armistițiu prelungit de șase zile în conflictul din Fâșia Gaza, în timp ce atenția se concentra asupra posibilității ca mediatorul Qatar să negocieze o nouă prelungire, potrivit Reuters.

01:11 Miniștrii de externe din G7 susțin prelungirea pauzei în luptele din Gaza.

Miniștrii de externe ai țărilor din Grupul celor Șapte susțin prelungirea în continuare a pauzei în luptele din Gaza pentru a spori asistența și a facilita eliberarea tuturor ostaticilor, au afirmat aceștia într-o declarație comună, porivit Reuters.

„Trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura sprijin umanitar pentru civili, inclusiv alimente, apă, combustibil și medicamente. Susținem prelungirea în continuare a acestei pauze și a viitoarelor pauze, după cum este necesar, pentru a permite creșterea asistenței și pentru a facilita eliberarea tuturor ostaticilor”, se adaugă în declarația comună.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro