Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 556. Contraofensiva ucraineană a făcut progrese „notabile” în sud, în ultimele trei zile – SUA / Moscova susține că a distrus trei drone navale ucrainene ce vizau podul din Crimeea / SUA trimit Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit

HotNews.ro
Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Răboi în Ucraina: Soldat ucrainean operând o dronă pe câmpul de luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud în ultimele 72 de ore, a declarat un oficial de top al securității americane, în timp ce Kievul a spus că trupele sale au spart prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 556, LIVETEXT:

Sinteza zilei:

  • Fundaţia Nobel a anunţat că nu îl va mai invita pe ambasadorul rus la ceremonia de decernare a Premiului Nobel din acest an de la Stockholm, în urma scandalului provocat de invitaţia sa, scrie AFP.
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele Kievului „înaintează” în contraofensiva împotriva forțelor ruse, respingând afirmațiile unor oficiali occidentali care spun că Ucraina câștigă teren prea încet, relatează Reuters.
  • Președintele rus, Vladimir Putin, urmează să-l găzduiască luni pe liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, la aproximativ o lună și jumătate după ce Moscova a rupt acordul intermediat de Ankara și ONU care a permis cerealelor ucrainene să ajungă pe piețele mondiale.
  • Cel mai mare centru de refugiați înființat pentru adăpostirea ucrainenilor care fug de invazia rusă a fost închis de Polonia, care argumentează că acesta nu mai este necesar deoarece majoritatea și-au găsit adăpost în altă parte, scrie The Guardian, citând Financial Times.
  • Administraţia Biden va trimite pentru prima dată în Ucraina muniţie care conţine uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters şi confirmărilor separate a doi oficiali americani, relatează Reuters.

22:36 Forţele aeriene iraniene au primit mai multe avioane de antrenament ruseşti pentru a-şi „îmbunătăţi pregătirea şi capacitatea de luptă”, a transmis sâmbătă presa locală, preluată de AFP.

22:24 Adolescenţii ucraineni deportaţi spun că gărzile i-au constrâns să facă acte de patriotism rusesc în schimbul unor obiecte de strictă necesitate, relatează CNN, potrivit News.ro.

„Am fost acolo timp de patru luni. Şi pe parcursul acestor patru luni, a trebuit să cânt imnul naţional rusesc. Era obligatoriu”, a declarat Nastya Motychak, o fată în vârstă de 15 ani care a spus că a fost luată din regiunea Herson din sudul ţării şi trimisă în Crimeea ocupată de Rusia. „Am întrebat: De ce nu suntem luaţi? Când vor veni autobuzele? De ce nu ni se permite să ieşim?”

Gărzile ruseşti i-au spus lui Motychak că „autobuzele erau prea scumpe”. Aşa că ea a rămas în centru în timpul Crăciunului din 2022 şi până la începutul anului – şi a spus că i s-a permis accesul la obiecte de strictă necesitate doar dacă îndeplinea acte de patriotism rusesc.

„Au fost livrate pentru noi nişte haine la mâna a doua şi produse de igienă. Când le-am cerut, ne-au spus: „Cine nu place Rusia nu mă place pe mine şi nu va primi aceste lucruri”.

“Dacă nu intonaţi imnul Rusiei, nu veţi primi nimic'”, a declarat Motychak că i-a spus un ofiţer.

Oligarhul ucrainean Igor Kolomoisky a fost arestat pentru fraudă și spălare de bani

21:05 Un tribunal ucrainean a ordonat sâmbătă ca oligarhul Igor Kolomoisky, acuzat de fraudă și spălare de bani, să stea în arest două luni, cu opțiunea de a plăti o cauțiune de peste 509 milioane de grivne, echivalentul a peste 13 milioane de dolari, relatează Reuters.

20:18 Anton Gherascenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a postat pe platforma X, fostă Twitter, o fotografie cu o rachetă neexplodată a rușilor, care a rămas blocată în asfalt, în Kramatorsk.

19:13 Ministerul Apărării al Ucrainei a postat pe Twitter imagini cu ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasil Miroșnicenko, testând sistemul anti-drone Slinger, relatează CNN.

18:30 Un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene ce ține de Patriarhia Moscovei a primit „o notificare de suspiciune” pentru incitarea la ură religioasă, a informat Ministerul de Interne pe 2 septembrie, relatează Kyiv Independent.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Poliția Națională au găsit materiale care constituie propagandă la percheziții realizate în eparhiile Korosten și Jîtomîr, în iunie 2023, a spus ministerul.

15:36 Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele Kievului „înaintează” în contraofensiva împotriva forțelor ruse, respingând afirmațiile unor oficiali occidentali care spun că Ucraina câștigă teren prea încet, relatează Reuters.

Fundația Nobel renunță la a-l mai invita pe ambasadorul rus

15:53 Elevii s-au întors la cursuri după vacanța de vară, în Rusia, unde există un nou manual pentru liceu, în care Moscova încearcă să-și justifice războiul declanșat Ucrainei, scrie The Guardian, citând New York Times.

New York Times relatează că un manual revizuit susține că Ucraina este un „stat ultranaționalist” în care „opoziția este interzisă” și că SUA este „principalul beneficiar al conflictului ucrainean”.

Versiunea rescrisă a „Istoria Rusiei, 1945 până la începutul secolului 21”, un manual pentru elevii de 16 și 17 ani, consacră războiului aproape 30 de pagini. NYT spune că autorii l-au încadrat drept răspuns la „un Occident din ce în ce mai agresiv” care dorea să folosească Ucraina ca „pretext” pentru a distruge Rusia.

15:15 Autoritățile ruse încearcă să-l „reducă la tacere” pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, pe care l-au adaugat vineri pe lista lor de „agenti straini”, a denuntat sambata presedintele Comitetului Nobel norvegian care decernează acest premiu, relatează AFP.

„Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021 pentru eforturile sale de a promova libertatea de exprimare și libertatea de informare, precum și jurnalismul independent. Este trist că autoritățile ruse încearcă acum să-l reducă la tăcere”, a spus Berit Reiss- Andersen, președintele Comitetului Nobel norvegian, într-o declarație, judecând că „acuzațiile împotriva lui sunt motivate politic”.

​14:47 Fundaţia Nobel a anunţat, sâmbătă, că nu îl va mai invita pe ambasadorul rus la ceremonia de decernare a Premiului Nobel din acest an de la Stockholm, în urma scandalului provocat de invitaţia sa, informează AFP.

„Am ales să repetăm măsura excepţională de anul trecut de a nu-i invita pe ambasadorii Rusiei, Belarusului şi Iranului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm”, a precizat Fundaţia Nobel într-un comunicat.

În cazul Iranului, decizia fundaţiei a fost motivată de represiunea demonstraţiilor din această ţară.

Fundaţia suedeză anunţase joi că revine asupra ideii de a invita ambasadori din toate ţările reprezentate în Suedia, ceea ce a declanşat un val de furie.

14:38 Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a doborât trei drone ucrainene peste regiunea Belgorod, în timp ce guvernatorul regional a spus că un bărbat a fost ucis într-o lovitură cu rachetă ucraineană asupra unui sat aproape de graniță, relatează Reuters.

13:50 Tatăl unui fost parașutist britanic care a dispărut în Ucraina cere Scotland Yard să investigheze dispariția acestuia, scrie The Guardian.

Daniel Burke, în vârstă de 36 de ani, a fost văzut ultima dată în 11 august, când se afla în apartamentul său din sud-estul Ucrainei.

„Mi-ar plăcea să văd și o anchetă a poliției britanice (…) Vrem să știm unde este Daniel”, a spus Kevin Burke.

Ucraina are capacitatea de a lovi cu arme de fabricaţie proprie ţinte care se află la 1.500 de kilometri distanţă – oficial de la Kiev

13:16 Ucraina are acum capacitatea de a lovi cu arme de fabricaţie proprie ţinte care se află la 1.500 de kilometri distanţă, în interiorul teritoriului Rusiei, a declarat vineri seară, la postul ucrainean de radio, secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, Oleksii Danilov, scrie Agerpres, citând dpa.

Astfel de ţinte aflate la distanţă nu mai reprezintă o dificultate pentru că Ucraina şi-a dezvoltat de ceva vreme programul de rachete şi drone, a explicat el.

Armele folosite pe teritoriul rus sunt de origine ucraineană, a insistat Danilov, referindu-se la atacurile asupra ţintelor militare ruse, fabricate în cadrul eforturilor Kievului de a respinge forţele Kremlinului în războiul declanşat în urmă cu 18 luni. Danilov s-a referit la programul de rachete al Ucrainei, în vigoare din 2020, şi la faptul că multe companii sunt în prezent implicate în producţia de drone. „Iar acest lucru va produce rezultate”, a declarat oficialul ucrainean.

Forţele armate ucrainene sunt capabile să lovească ţinte aflate nu doar la distanţe de 700 de kilometri, „ba chiar la distanţe de 1.000 şi până la 1.500 de kilometri”, a subliniat Danilov, care a insistat că Kievul atacă doar ţinte militare.

12:44 O a treia navă de marfă care a plecat din Ucraina, în pofida amenințărilor rusești, a fost localizată la mică distanță de apele teritoriale bulgare, au declarat oficialii maritim.

Vasul, care transportă 56.000 de tone de fontă, a părăsit vineri portul ucrainean Yuzhny, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de The Guardian.

Potrivit acestuia, o altă navă – Ocean Courtesy, sub pavilionul Insulelor Marshall – a părăsit vineri același port, fiind încărcată cu 172.000 de tone de concentrat de minereu de fier. Este așteptată să ajungă în Portul românesc Constanța în această după-amiază, potrivit site-ului global de urmărire a navelor MarineTraffic.

Percheziții la locuința oligarhului Igor Kolomoisky, fost aliat politic al președintelui Ucrainei

12:00 Oligarhul Igor Kolomoisky, fost aliat politic al președintelui Ucrainei și considerat cândva cel mai puternic om de afaceri din Ucraina, se confruntă acum cu acuzații penale pentru presupuse fraude financiare legate de afacerile sale cu petrol și gaze, scrie The Guardian, citând The Kyiv Independent.

The Kyiv Independent a publicat o fotografie despre care se spune că arată momentul în care forțele de securitate au descins la locuința oligarhului, pentru a-i aduce la cunoștință acuzațiile și pentru a-i percheziționa proprietatea.

Citând o declarație a serviciului de securitate al Ucrainei, The Kyiv Independent scrie că Igor Kolomoisky, care controla cea mai mare companie de rafinare a Ucrainei până când guvernul a confiscat „resursa națională critică”, în noiembrie, este acuzat că a spălat peste 13,5 milioane de dolari, în 2019-2020. Compania sa ar fi refuzat să plătească taxe de zeci de milioane de dolari și anul trecut.

11:18 Cel mai mare centru de refugiați înființat pentru adăpostirea ucrainenilor care fug de invazia rusă a fost închis de Polonia, care argumentează că acesta nu mai este necesar deoarece majoritatea și-au găsit adăpost în altă parte, scrie The Guardian, citând Financial Times.

10:25 Rusia riscă să-și împartă forțele, în încercarea de a opri avansul trupelor ucrainene în sudul Ucrainei, spune Ministerul britanic al apărării în ultima sa actualizare a informațiilor de pe front.

09:30 Rusia introduce cursuri de pregătire militară pentru elevii din Crimeea ocupată, spune comisarul pentru drepturile omului de pe lângă Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineţk, citat de The Kyiv Independent.

Din 1 septembrie, când a început noul an școlar, elevii din Crimeea, începând din clasa a cincea până la clasa a noua, vor participa la activități extracurriculare numite „Bazele pregătirii militare”, a scris pe Telegram oficialul ucrainean.

SUA: Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud

08:20 Administraţia Biden va trimite pentru prima dată în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters şi confirmărilor separate a doi oficiali americani, relatează Reuters.

08:00 Ucraina a făcut „progrese notabile” în ofensiva sa din sud în ultimele 72 de ore, a declarat un oficial de top al securității americane, în timp ce Kievul a spus că trupele sale au spart prima linie de apărare a Rusiei în mai multe locuri.

Purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă, John Kirby, spune că Statele Unite au remarcat în ultimele 72 de ore un „progres notabil” al forțelor armate ucrainene în linia de avans sudică ce iese din zona Zaporojie, conform The Guardian.

07:45 Rusia a anunţat că a doborât în Marea Neagră, în noaptea de vineri spre sâmbătă, trei drone navale ucrainene care vizau podul din Crimeea, relatează AFP.

„În 2 septembrie, în jurul orei 02:20 ora Moscovei (23:20 GMT vineri, n.red.) a treia ambarcaţiune semi-submersibilă ucraineană fără echipaj, trimisă de regimul de la Kiev pentru a efectua un atac terorist pe podul din Crimeea, a fost distrusă în Marea Neagră”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

În 12 august, două atacuri cu rachete ucrainene au fost dejucate deasupra acestui pod strategic din strâmtoarea Kerci. Podul, construit cu importante costuri din ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, a fost vizat în mod repetat de atacuri ucrainene.

Un atac anterior din iulie a provocat pagube mari secţiunii rutiere a structurii, care este, de asemenea, folosită pentru transportul de echipament militar către armata rusă care luptă în Ucraina. Podul de beton, lung de 18 kilometri şi inaugurat în 2018 de Vladimir Putin, este format din două structuri paralele, una rezervata traficului rutier şi cealaltă traficului feroviar. Crimeea însăşi este, de asemenea, vizată în mod constant de atacuri ucrainene.

07:30 Copiii ucraineni au început vineri al doilea an şcolar consecutiv în timp de război, unii îndreptându-se spre noile săli de clasă din subteran, alţii fiind pregătiţi să fugă la adăposturile antiaeriene în caz de atac cu rachete şi drone ruseşti, iar preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre acest eveniment în discursul său video adresat în cursul serii compatrioţilor.

Peste 3,7 milioane de copii ucraineni au început la 1 septembrie un nou an şcolar, majoritatea în Ucraina. Cei mai mulţi dintre ei învaţă offline sau într-un format mixt, care permite ca interacţiunea socială între copii să fie menţinută, a arătat Zelenski. Mulţi însă, în ţară şi în străinătate, au rămas online pentru al patrulea an consecutiv, educaţia lor fiind puternic afectată de invazia Rusiei şi de pandemia de COVID-19.

„Bineînţeles, vom face tot ce putem pentru a ne asigura că pe întreg teritoriul nostru ne putem întoarce în şcoli şi universităţi într-un mod normal, fără a fi online”, a promis preşedintele Zelenski, care a dat asigurări că va continua punerea în aplicare a programului de creare de adăposturi.

Atacurile aeriene ruseşti au distrus în totalitate 1.300 de şcoli de când Vladimir Putin a lansat invazia la scară largă în Ucraina, în februarie 2022, potrivit datelor UNICEF.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore de război:

  • Un bărbat vorbitor de limba rusă a atacat un grup de copii în orașul german Einbeck pentru că vorbeau ucraineană. Mai mult, acesta a aruncat unui copil de 10 ani peste balustrada unui pod într-un canal.
  • Rusia l-a adăugat vineri pe respectatul jurnalist și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021 Dmitri Muratov pe lista sa de agenți străini, etichetă pe care autoritățile o folosesc în mod obișnuit pentru a înăbuși criticile.
  • Washingtonul aprobă vânzarea de vehicule blindate către Bulgaria după ajutorul acordat Ucrainei.
  • Ucraina a recunoscut vineri pentru prima dată că în această săptămână a efectuat un atac cu drone asupra unui aeroport de pe teritoriul Rusiei, în timp Kievul încearcă să mute ostilitățile în Rusia în mijlocul unei contraofensive pentru eliberarea zonelor ocupate, relatează AFP.
  • Rusia este astăzi „invincibilă” așa cum a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus vineri Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu adolescenții cu ocazia începerii anului școlar, în timp ce în țara invadată de Kremlin unii dintre elevii ucraineni s-au îndreptat pentru al doilea an școlar consecutiv către sălile de clasă din adăposturile antiaeriene pentru a se proteja de rachetele și dronele rusești, relatează AFP și Reuters.
  • Critici după invitarea ambasadorului rus la ceremonia Nobel.
  • Danemarca cere Rusiei să își reducă personalul ambasadei / Scandalul vizelor pentru „ofițerii de informații”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro