Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 723: Zelenski a sosit la Paris pentru a semna un acord de securitate cu Macron / Alexei Navalnîi a murit în colonia penală „Lupul Polar” / „Lupte înverșunate” în Avdiivka

HotNews.ro
Soldat ucrainean cu un tun L119 în zona frontului din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldat ucrainean cu un tun L119 în zona frontului din Bahmut, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski merge vineri în Germania și Franța pentru a încerca să obțină asistență militară vitală și să semneze angajamente bilaterale de securitate, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de al treilea an. Călătoria are loc în timp ce trupele Kievului încearcă să oprească forțele rusești care se apropie de orașul Avdiivka din estul țării. Ucraina se confruntă cu un deficit de trupe și de stocuri de muniție, în timp ce ajutorul militar american este amânat de luni de zile.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 723 – LIVE pe HotNews.ro:

00:40Rusia „își aruncă toate rezervele” în luptă pentru a cuceri Avdiivka Avdiivka

Rusia aruncă „toate rezervele” în atacurile împotriva Avdiivka și redistribui trupe din alte sectoare, a declarat generalul Oleksandr Tarnavski vineri, în timp ce în oraș continuă luptele grele, potrivit Kyiv Independent.

„Forțele de apărare ale Ucrainei continuă să rețină invadatorii ruși, care sunt superiori numeric în ceea ce privește personalul, artileria și forțele aeriene”, a declarat Tarnavski, care comandă grupul de forțe Tavria angajat în Avdiivka.

23:27Macron face apel la un „răspuns colectiv” la „schimbarea de poziție” a Rusiei

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat vineri o „schimbare de poziție” din partea Rusiei care „necesită un răspuns colectiv” din partea Europei și a comunității internaționale, citând atacurile cibernetice și temerile legate de desfășurarea de arme în spațiu, potrivit AFP.

„În urmă cu doi ani, regimul de la Kremlin a atacat Ucraina, o țară europeană. Regimul de la Kremlin și-a intensificat și înăsprit atacurile împotriva țării noastre în ceea ce privește dezinformarea și atacurile cibernetice. Iar acestea sunt toate forme de conflict”, a declarat șeful statului francez într-o conferință de presă alături de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

„Rusia lui Vladimir Putin a devenit un actor metodic în destabilizarea lumii”, a denunțat în continuare Emmanuel Macron.

22:44Listele de persoane căutate de Rusia includ peste 3.000 de bieloruși

Pe listele de urmăriți ale Ministerului rus de Interne figurează peste 3.000 de belaruși, printre care lideri ai opoziției, activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și soldați care luptă pentru Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Banca chineză Zhejiang Chouzhou Commercial Bank ar fi oprit operațiunile cu clienții ruși și belaruși după ce Trezoreria SUA a amenințat cu aplicarea de sancțiuni secundare.

Autoritățile lui Lukașenko vând proprietăți ale opozanților politici prin proceduri judiciare în contumacie. Parlamentul European condamnă încălcarea drepturilor omului de către regimul lui Alexander Lukașenko și îndeamnă la nerecunoașterea viitoarelor alegeri pe fondul arestărilor în masă și al represiunii din Belarus, potrivit Kyiv Independent.

22:21Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că acordul de securitate pe care l-a semnat vineri cu omologul său francez Emmanuel Macron este ambițios și foarte substanțial, relatează Reuters.

Liderul ucrainean a făcut aceste comentarii la Paris, la o conferință de presă comună cu liderul francez. El a spus că cei doi lideri au discutat despre producția comună de drone și sisteme de război electronic.

Rusia a cheltuit probabil până la 211 miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina

21:51Premierul norvegian Jonas Gahr Store a anunțat că se așteaptă la semnarea unui acord bilateral cu Ucraina privind garanțiile de securitate, relatează Ukrainska Pravda.

„Dar națiunile scandinave vor semna și acorduri individuale pe o perioadă de timp. Scopul este încheierea unui acord care să confirme sprijinul Norvegiei pentru independența Ucrainei și dreptul acesteia la autoapărare”, a adăugat el.

20:27Ucraina a recuperat trupurile a 58 de soldați căzuți la datorie

Trupurile a 58 de soldați ucraineni căzuți la datorie au fost returnate Ucrainei, a anunțat vineri Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, citat de Kyiv Independent.

Convențiile de la Geneva prevăd că persoanele care și-au pierdut viața în timpul războiului au dreptul la o înmormântare demnă. Corpurile a aproximativ 2.000 de soldați au fost repatriate în Ucraina în ultimii doi ani, potrivit sediului central.

Trupurile soldaților ucraineni vor fi transportate la instituții specializate de stat pentru examinare și identificare medico-legală. Ulterior, acestea vor fi predate rudelor lor pentru înmormântare.

19:25 Zelenski a sosit la Paris pentru a semna un acord de securitate cu Macron

19:24În timpul luptelor de la Avdiivka, brigada a treia de asalt a Ucrainei a „anihilat” efectiv brigăzile rusești 74 și 114. Pierderile Rusiei sunt estimate la 4.200 de militari uciși sau răniți, potrivit raportului unității, relatează Kyiv Independent.

Brigada a treia de asalt a Ucrainei, ai cărei soldați au fost recent dislocați la Avdiivka, se confruntă cu aproximativ 15.000 de soldați ruși în sectorul său al frontului, a declarat unitatea pe rețelele de socializare pe 16 februarie.

18:57Rusia a cheltuit probabil până la 211 miliarde de dolari pentru echiparea, desfășurarea și întreținerea trupelor sale pentru operațiunile din Ucraina, iar Moscova a pierdut peste 10 miliarde de dolari din cauza anulării sau amânării vânzării de arme, a declarat vineri un înalt oficial al apărării americane, relatează Reuters.

Lunga listă a opozanților lui Putin care au murit în circumstanțe suspecte

17:49Alexei Navalnîi a devenit vineri ultimul disident rus dintr-o serie de opozanți ai președintelui Vladimir Putin care a murit în circumstanțe suspecte, liderul de la Kremlin beneficiind de-a lungul anilor de dispariția, uneori în condiții violente, a unora dintre cei mai vocali contestatari ai său.

Lista opozanților lui Putin care au murit în condiții suspecte

17:33Ucraina părăsește o parte din Avdiivka, dar spune că nu există niciun câștig strategic pentru Rusia

Armata ucraineană a declarat că și-a retras trupele depășite numeric din partea de sud-est a orașului Avdiivka, pe fondul escaladării luptelor, adăugând că decizia nu a oferit niciun avantaj strategic Rusiei, potrivit Reuters.

Oleksandr Tarnavski, comandantul sectorului sud-estic al Ucrainei, a declarat pe Telegram că unitățile ucrainene s-au retras cu pierderi minore. „Într-o situație dificilă pe câmpul de luptă, când din fortificație au rămas doar ruine și o grămadă de cărămizi sparte, prioritatea noastră este să salvăm viețile soldaților”, a spus el.

16:49Vicepreședintele american Kamala Harris a subliniat vineri că nepublicarea noului pachet de ajutor pentru Ucraina în Congresul SUA ar echivala cu „a-i face un cadou” lui Putin, potrivit AFP.

„Vom lucra pentru a obține armele și resursele esențiale de care Ucraina are nevoie cu disperare și, permiteți-mi să fiu clară, dacă nu o facem, îi vom face un cadou lui Vladimir Putin”, a declarat ea într-un discurs susținut la Conferința de securitate de la Munchen, în sudul Germaniei.

16:15Un ministru suedez își reafirmă disponibilitatea de a trimite avioane în Ucraina după ce a finalizat oferta NATO

Suedia este deschisă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă moderne, dar țara nordică are nevoie mai întâi de o aderare cu drepturi depline la NATO, a declarat ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, în cadrul unui interviu acordat vineri, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, publicației Kyiv Independent.

În timp ce Ucraina încearcă să își consolideze forțele aeriene cu avioane occidentale moderne, oficialii ucraineni s-au arătat interesați de avioanele Saab JAS 39 Gripen de fabricație suedeză. Stockholm a declarat anterior că va lua în considerare furnizarea de Gripen Ucrainei doar după ce țara nordică va intra în NATO.

„Pentru ca noi să luăm o decizie, trebuie să fim membri cu drepturi depline ai NATO și să facem parte din articolul 5. Aceasta este, de asemenea, o decizie care trebuie luată în colaborare cu alții”, a declarat Jonson pentru un reporter al Kiev Independent.

16:05Kievul afirmă că Rusia a lansat cel puțin 24 de rachete balistice nord-coreene spre Ucraina

Rusia a tras cel puțin 24 de rachete balistice nord-coreene asupra Ucrainei începând cu 30 decembrie, în lovituri care au părut în mare parte imprecise și au ucis cel puțin 14 civili, a anunțat vineri Kievul, informează Reuters.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat că Kievul a identificat racheta balistică fiind cea nord-coreeană KN-23/24, adăugând că din cele 24 de proiectile lansate doar două dintre ele au fost „relativ” precise.

„Precizia rachetelor este discutabilă”, a spus el.

Berlinul promite Kievului un ajutor de peste 1 miliard de euro

15:50 Germania și Ucraina au semnat vineri un acord de cooperare și sprijin pe termen lung în domeniul securității, a anunțat Biroul prezidențial al Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski a semnat acordul cu cancelarul german Olaf Scholz în timpul vizitei sale în Germania, notează The Kyiv Independent.

Astfel, Germania devine a doua țară care finalizează un acord bilateral de securitate pe baza promisiunii făcute de Grupul celor șapte țări în iulie anul trecut. Marea Britanie a semnat un tratat similar cu Ucraina în ianuarie.

Tratatul stipulează „sprijinul de neclintit” al Germaniei pentru integritatea teritorială a Ucrainei și promite să ajute țara să se apere împotriva agresiunilor.

Acesta este valabil timp de 10 ani și definește prioritățile în cooperarea internațională în domeniile militar, politic, financiar și umanitar. Documentul promite, de asemenea, un sprijin german de peste 7 miliarde de euro în domeniul apărării pentru Ucraina, a declarat biroul lui Zelenski.

În timpul unei conferințe de presă comune cu Zelenski, Scholz a anunțat, de asemenea, că Germania pregătește un pachet de ajutor în valoare de 1,1 miliarde de euro, inclusiv 36 de obuziere, 120.000 de obuze, două sisteme de apărare aeriană Skynex și rachete pentru sistemele de apărare aeriană IRIS-T.

15:30Armata ucraineană a declarat că retragerea trupelor sale din partea de sud-est a orașului Avdiivka nu ar oferi niciun avantaj strategic trupelor rusești, notează The Guardian.

Decizia de a transfera apărătorii ucraineni a fost motivată de dorința de a minimiza pierderile și va permite îmbunătățirea „situației operaționale” în oraș, a declarat Oleksandr Tarnavski, comandantul sectorului de sud-est al Ucrainei, pe Telegram.

14:13Moartea în închisoare a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi provoacă reacții internaționale. „Navalnîi a fost ucis cu brutalitate de Kremlin”, a reacționat președintele Letoniei, conform Reuters.

14:09O explozie puternică a fost auzită vineri după-amiază în diferite districte din Rostov pe Don și din regiune, potrivit BBC.

Guvernul regional a declarat că sistemul de apărare aeriană din regiunea Rostov nu a funcționat. Abonații canalelor de Telegram au împărtășit numeroase mărturii – că ferestrele și pereții caselor s-au cutremurat, obiectele s-au zguduit, alarmele mașinilor s-au declanșat.

Sunetul a fost comparat cu zgomotul unui avion sau al unei rachete (nu a existat nicio confirmare în acest sens).

Pe lângă Rostov, zgomotul a fost auzit și în suburbii, precum și în orașe mai îndepărtate din regiune.

13:55Ultimul mesaj al lui Alexei Navalnîi înainte să moară: „Mă trimit într-o celulă de pedeapsă” / Ce i-a transmis soției sale

Alexei Navalnîi a murit în colonia penală „Lupul Polar”

13:42Vladimir Putin a fost informat de moartea lui Alexei Navalnîi, iar Kremlinul nu are informații suplimentare despre cauza decesului, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt la președinției ruse, citat de Reuters.

13:24Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters. În decembrie, Navalnîi – în vârstă de 47 de ani – fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.

12:51Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat, vineri, arestarea mai multor aşa-zişi „sabotori”, inclusiv cetăţeni ucraineni şi belaruşi, la graniţa ţării sale cu Ucraina, în cadrul unei „operaţiuni antiteroriste”, scrie Reuters.

12:12Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri la Berlin, în cadrul unui nou turneu european, în care vrea să obţină o continuare a ajutorului Occidentului, odată cu apropierea marcării a doi ani de la începutul Războiului din Ucraina, relatează AFP.

„Ne aşteaptă două zile importante. Întâlniri cu partenerii noştri în Germania şi în Franţa sunt prevăzute” în vederea discutării „unei noi arhitecturi a securităţii Ucrainei”, a scris Zelenski pe X, notează News.ro.

El a postat mai multe imagini de la primirea sa de către ambasadorul Ucrainei în Germania.

Preşedintele ucrainean este aşteptat vineri, către ora locală 18.45 (19.45, ora României), la Paris, unde urmează să fie primit de către omologul său francez Emmanuel Macron.

În acest turneu diplomatic, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să ia parte a la 60-a ediţie a Conferinţei Securităţii de la munchen (MSC).

12:02 Comandantul unității ucrainene transferate la Avdiivka pentru a întări apărarea orașului afirmă că aici este „iadul pe pământ”, în timp ce generalul responsabil de acest sector al frontului afirmă că „lupte înverșunate” au loc în interiorul localității care a devenit noul epicentru al luptelor din Ucraina.

h2: Batalionul „Lupii lui Da Vinci” a lansat o campanie de recrutare

11:08Batalionul „Lupii lui Da Vinci”, una dintre cele mai cunoscute unități ale armatei ucrainene, a lansat o campanie de recrutare proprie în condițiile în care la Kiev controversata lege a mobilizării este pasată între autorități.

11:05Ministerul rus al Apărării a afirmat că cinci drone ucrainene au fost doborâte în noaptea de joi spre vineri, potrivit BBC.

Conform serviciului de presă al ministerului, forțele ruse de apărare aeriană au doborât o dronă deasupra regiunii Belgorod și patru deasupra Mării Negre.

10:30 Focos nuclear sau altceva? Ce armă contra sateliților a dezvoltat cel mai probabil Rusia

Arma spațială pe care serviciile de informații americane consideră că Rusia ar putea să o dezvolte este mai degrabă un dispozitiv cu propulsie nucleară pentru a orbi, bruia sau arde componentele electronice din interiorul sateliților decât un focos nuclear exploziv pentru a le doborî, au declarat pentru Reuters mai mulți analiști.

10:19Rusia a pierdut 400.300 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, a raportat vineri Statul Major General al forțelor armate ucrainene.

Armata ucraineană susține că doar în ultima zi au murit 1.210 de militari ruși.

09:40Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea privind folosirea canabisului în scop medical după ce activiștii au cerut o astfel de măsură pentru tratarea persoanelor rănite sau traumatizate de războiul declanșat de Rusia, conform Reuters.

În lipsa unui ajutor militar american, UE va trebui să dubleze fondurile alocate Ucrainei

09:25Uniunea Europeană va trebui să-şi dubleze ajutorul militar către Ucraina pentru a compensa deficienţa SUA, unde o nouă anvelopă financiară este blocată de luni de zile în Congres, a avertizat vineri Institutul pentru economie mondială din Kiel (Kiel Institut), informează AFP.

08:19În noile doctrine de apărare rusești, ca obiectiv final al răzbiului din Ucraina se află retragerea NATO la granițele sale de dinainte de anul 2004. Aceasta înseamnă că, dacă Rusia câștigă acest război, este foarte probabil să ceară ca Bulgaria și România, care au aderat la NATO în anul 2004, să fie o zonă tampon, a comentat pentru Nova News politoligul bulgar Iskren Ivanov, citează 24Chasa.

07:54Familiile din Rusia trebuie să aibă cel puţin doi copii de dragul supravieţuirii etnice a naţiunii şi trei sau mai mulţi dacă vor ca ea să se dezvolte şi să prospere, a declarat, joi, preşedintele Vladimir Putin, relatează Reuters și news.ro.

07:40 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, merge vineri la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întâmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă, notează AFP și Agerpres.

Cancelarul Olaf Scholz îl va primi dimineaţa pe liderul ucrainean. Semnarea acordului va fi urmată de o conferinţă de presă, a informat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Volodimir Zelenski este aşteptat apoi la Paris, unde un parteneriat similar va fi semnat la sfârşitul după-amiezii la Palatul Elysée. Întrevederea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, va fi urmat de o conferinţă de presă comună şi de un dineu de lucru.

La aproape doi ani de la începerea ofensivei ruse, pe 24 februarie 2022, „hotărârea noastră (de a sprijini Ucraina) este acolo, nu slăbeşte şi nu va slăbi”, a subliniat un consilier al şefului statului francez.

„De asemenea, suntem hotărâţi să zădărnicim acest pariu pe care îl face Rusia”, care „mizează pe un timp îndelungat, pe oboseala noastră”, a insistat el.

Regatul Unit a fost primul care a încheiat un astfel de acord în cursul unei vizite a premierului Rishi Sunak la Kiev, pe 12 ianuarie. Statele membre ale Uniunii Europene încă nu au făcut acest pas.

07:34Ucraina a refuzat să elimine Raiffeisen Bank International dintr-o listă neagră de sponsori ai războiului”, provocând cea mai mare bancă occidentală din Rusia să-şi rupă legăturile cu Moscova, transmite Reuters, citat de news.ro.

07:05Împrumuturile comune ale Uniunii Europene ar putea contribui la finanțarea unor cheltuieli mai mari pentru apărare, dar guvernele ar trebui să facă alegeri politice dificile pentru a le susține, a declarat joi premierul belgian Alexander De Croo pentru Reuters.

01:10Zelenski dă asigurări că Kievul face „tot ce este posibil” pentru a salva trupele din Avdiivka.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi seară, în mesajul său zilnic, că Kievul face „tot ce este posibil” pentru a-și salva trupele aflate în dificultate pe frontul de est, în special în orașul Avdiivka, unde situația este descrisă ca fiind „critică”, potrivit AFP.

„Facem tot posibilul pentru a ne asigura că luptătorii noștri au suficiente capacități organizatorice și tehnologice pentru a salva cât mai multe vieți ucrainene”, a declarat Zelenski, făcând referire la un raport al comandantului-șef al forțelor armate Oleksandr Sîrski și al ministrului apărării Rustem Umerov privind „situația de pe front, din Avdiivka și din est în general”.

00:54Polonia anunță că a arestat un ucrainean care lucra pentru Rusia. „Se pregătea să dea foc unor clădiri”

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro