Sari direct la conținut

Lovitură de stat în Bolivia? Un tanc a forţat intrarea în palatul prezidenţial, urmat de soldaţi puternic înarmaţi

HotNews.ro
Forţele armate boliviene au ocupat, miercuri, piaţa centrală a capitalei, iar un vehicul blindat a pătruns în forţă în palatul prezidenţial, urmat de soldaţi, stârnind temeri privind o lovitură de stat militară, transmite Reuters.
Lovitură de stat în Bolivia? Un tanc a forţat intrarea în palatul prezidenţial, urmat de soldaţi puternic înarmaţi
Soldați bolivieni în fața clădirilor guvernamentale Foto: AIZAR RALDES / AFP / Profimedia

Preşedintele bolivian Luis Arce a denunţat „mobilizarea neregulamentară” a unor unităţi ale armatei în La Paz, iar fostul lider Evo Morales a acuzat un general de rang înalt că plănuieşte o lovitură de stat, citează News.ro.

Soldaţi puternic înarmaţi şi vehicule blindate au fost văzute adunându-se în piaţa centrală, Plaza Murillo, în timp ce un martor Reuters a văzut un vehicul blindat forţând intrarea în palatul prezidenţial, care se află în piaţă, şi soldaţi grăbindu-se să intre.

„Cei trei şefi ai forţelor armate au venit să ne exprime consternarea. Va exista un nou cabinet de miniştri, cu siguranţă lucrurile se vor schimba, dar ţara noastră nu mai poate continua aşa”, a declarat generalul Juan Jose Zuniga la un post local de televiziune.

Zuniga s-a adresat reporterilor în piaţă înainte de asaltul asupra palatului naţional.

„Opriţi distrugerea, opriţi sărăcirea ţării noastre, opriţi umilirea armatei noastre”, a spus el în uniformă completă, flancat de soldaţi, insistând că acţiunea întreprinsă a fost susţinută de public.

Morales, care s-a despărţit public de Arce deşi ambii aparţin aceleiaşi mişcări socialiste, a declarat că susţinătorii săi se vor mobiliza în sprijinul democraţiei.

El l-a acuzat pe Zuniga că încearcă să organizeze o lovitură de stat şi a anunţat o întrerupere generală a lucrului, inclusiv un apel la blocarea drumurilor.

„Nu vom permite forţelor armate să încalce democraţia şi să intimideze oamenii”, a declarat Morales, citat de Reuters. (News.ro)

INTERVIURILE HotNews.ro