Sari direct la conținut

Lucia Varga anunta un proiect-pilot pentru vanzarea doar din depozite a lemnului exploatat

HotNews.ro

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a anuntat sambata, la Zalau, initierea un proiect-pilot ce are in vedere trecerea de la vanzarea lemnului estimat inainte de exploatarea din padure la vanzarea lemnului masurat in cadrul unor depozite in care va putea fi realizata si prelucrarea sa primara, transmite Agerpres.

Primarul municipiului din Zalau, Radu Capilnasiu, s-a declarat de acord cu o asemenea initiativa, proiectul urmand a fi pus in practica si pentru paduri din domeniul public al unor localitati din judetele Brasov, Bacau si Bihor.

„Cred ca primul proiect-pilot pentru interzicerea vanzarii lemnului pe picior si trecerea la vanzarea lemnului masurat, din rampe si depozite, poate fi facut in Salaj. (…) Primaria Zalau a fost de acord sa intre intr-un parteneriat cu Departamentul de Ape, Paduri si Piscicultura pentru a trece de la vanzarea lemnului pe picior, estimat, asa cum faceau pana acum, la vanzarea lemnului masurat, in rampe si depozite, si asta va insemna ca in perioada urmatoare vom porni deja discutiile pentru a infiinta acel depozit in care lemnul sa fie receptionat, sa fie fasonat, sa fie masurat si apoi valorificat superior”, a precizat Lucia Varga, la finalul unei dezbateri privind noul cod silvic si legile subsecvente ce vor urma implementarii sale, la care au fost invitati administratorii de paduri, procesatorii de lemn si agentii de exploatare din Salaj.

Consilierul ministrului delegat Ion Radu a adaugat ca pentru ocoalele silvice ale Romsilva noul cod prevede obligatia ca in doi ani de la intrarea in vigoare a actului normativ lemnul sa fie vandut numai din depozite sau rampe.

„Conform noului cod silvic, va fi obligatorie vanzarea din rampe si depozite a lemnului, o vanzare a lemnului masurat. La nivelul fiecarui ocol silvic se va constitui cel putin un depozit central care va putea deveni un centru de dezvoltare. Acest centru de dezvoltare nu are numai rolul de a aduce acolo materialul lemnos care sa fie sortat, fasonat si masurat, ci chiar pe aceasta platforma se poate face prelucrarea primara a lemnului. In acest fel, administratorul poate pune pe piata lemnul nu sub forma de bustean, ci prelucrat primar sub forma de cherestea sau produse derivate. Se mai poate face pe aceasta platforma, si vorbim tot de acest proiect-pilot, o unitate de producere a curentului electric din biomasa, care va putea genera energie electrica si agent termic”, a precizat Radu.

Potrivit Luciei Varga, sumele necesare infiintarii unui depozit in cadrul proiectului-pilot ce urmeaza a fi demarat la Zalau si in alte cateva localitati vor proveni fie de la bugetul de stat, fie din fonduri europene sau chiar de la agenti economici din domeniu interesati de un parteneriat cu autoritatile locale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro