Sari direct la conținut

Lungul drum al bătrânului „Amiral Kuznețov”, unicul portavion al Rusiei, spre mare. Mândria marinei ar putea reintra în serviciu până la sfârșitul anului 2024

HotNews.ro
Portavionul „Amiral Kuznetov”, Foto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia
Portavionul „Amiral Kuznetov”, Foto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

​Singurul portavion al Rusiei, „Amiral Kuznețov”, care a înregistrat mai multe întârzieri la programul de reparații capitale, ar putea reintra în serviciul forțelor navale până la sfârșitul anului viitor, a anunțat marți agenția de știri de stat TASS, transmite Reuters.

Nava, intrată în serviciul forțelor navale ruse în 1991, după ce lucrările de construcție începuseră cu 9 ani mai devreme, trebuia să fie supusă unei reparații care ar fi făcut-o operațională în 2023.

„Conform planului ajustat, testele pe mare în fabrică ale portavionului ar trebui să înceapă în primăvara anului 2024″, a relatat TASS, citând o sursă anonimă din domeniul apărării.

„Dacă trece testele fără probleme, atunci nava poate fi predată flotei la sfârșitul anului 2024. Dacă ceva nu merge bine în timpul testelor, atunci este inevitabilă o reprogramare pentru 2025″, a explicat sursa citată de agenția de stat.

În decembrie 2019, cel puțin un militar a fost ucis și 12 persoane au fost rănite de un incendiu care a izbucnit la bordul navei.

Cu un an înainte, „Amiralul Kuznețov” a suferit avarii în timpul unoir lucrări de reparații, când docul plutitor care o susținea s-a scufundat și o macara s-a prăbușit pe puntea navei.

Portavionul a căpătat notorietate în Marea Britanie în 2017, când ministrul Apărării de atunci, Michael Fallon, l-a numit „nava rușinii”, în timp ce trecea prin apele din apropierea coastei engleze și lăsa o uriașă dâră de fum negru.

În luna iunie 2022, termenul dat pentru revenirea pe mare a navei era 2023, dar a fost amânat din cauza unor defecțiuni descoperite în timpul lucrărilor. În noiembrie 2022,a fost estimat că nava va fi gata în primul trimestru al anului 2024.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro