Sari direct la conținut

Lupta anticorupție din România, evaluată „satisfăcător” în ultimul raport GRECO. Autoritățile au implementat 8 din 13 recomandări

HotNews.ro
GRECO - Grupul Statelor Impotriva Coruptiei, Foto: Consiliul Europei
GRECO - Grupul Statelor Impotriva Coruptiei, Foto: Consiliul Europei

România a implementat sau a îndeplinit în mod „satisfăcător” 8 din cele 13 recomandări în lupta anticorupție, arată Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din Consiliului Europei, în ultimul raport publicat joi. Cerințele rămase nerezolvate se referă la conflictul de interese din rândul parlamentarilor și la lipsa de transperență în procesul legislativ.

Conform ultimului raport GRECO, este vorba despre 8 din cele 13 recomandări cuprinse în Raportul de evaluare aferent rundei a patra, din 2015, cu privire la prevenirea corupţiei în ceea ce îi priveşte pe membrii Parlamentului, precum şi de recomandările din raportul de follow-up din 2018 privind preocupările legate de reformele judiciare din 2017.

În raportul adoptat la sesiunea sa plenară din iunie de la Strasbourg, GRECO spune că este „profund regretabil” că de la ultimul raport de conformitate nu a fost înregistrat niciun progres cu privire la celelalte cinci recomandări referitoare la membrii Parlamentului, arătând că „este important ca transparenţa procesului parlamentar să fie în continuare îmbunătăţită, iar utilizarea procedurii de urgenţă să fie redusă”.

„În ceea ce îi privește pe membrii Parlamentului, este profund regretabil că nu s-a făcut niciun progres în privința celor cinci recomandări formulate în ultimul raport. Este important ca transparența procesului parlamentar să se îmbunătățească, iar recurgerea la proceduri de urgență (ordonanțe de urgență) să fie redusă. E încă nevoie de o legiferare a conflictului de interese și a modului în care parlamentarii interacționează cu grupurile de lobby”, arată Grupul de state împotriva corupţiei din Consiliului Europei.

Organismul european recomandă implementarea unui sistem de consultanță independentă pentru parlamentari, care să fie consiliați în chestiuni privind integritatea.

GRECO invită România ca în următoarele 12 luni să pună în aplicare recomandările și cere șefului delegației României să prezinte informații suplimentare cu privire la implementarea tuturor recomandărilor până în 30 iunie 2025.

În ​​ceea ce îi privește pe judecători, cât și pe procurori, au fost făcute eforturi pentru creșterea rolului Consiliului Suprem al Magistraturii și Inspecției Judiciare ca răspuns la riscurile pentru integritatea magistraților, conform GRECO.

În același raport se menționează că noile legi ale justiției din 2022 „au mers spre asigurarea unei independenţe mai puternice pentru procurori şi pentru activitatea lor şi au asigurat claritate şi predictibilitate în ceea ce priveşte răspunderea judecătorilor şi procurorilor pentru erori judiciare”.

INTERVIURILE HotNews.ro