Sari direct la conținut

Macron „îndeamnă Israelul să înceteze” bombardarea civililor din Gaza: „Nu există niciun motiv pentru asta și nicio legitimitate”

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

Într-un interviu acordat BBC și difuzat vineri seară, președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Israelul să înceteze bombardamentele care ucid civili în Gaza.

„Împărtășim durerea (Israelului). Și împărtășim dorința lor de a scăpa de terorism”. Dar nu există „nicio justificare” pentru bombardarea civililor din Gaza, a spus el, referindu-se la „bebeluși, femei și bătrâni”.

„De facto – astăzi, civilii sunt bombardați. Acești copii, aceste femei, acești bătrâni sunt bombardați și uciși. Deci nu există niciun motiv pentru asta și nicio legitimitate. Așa că îndemnăm Israelul să se oprească”, a spus liderul francez.

Franța „condamnă în mod clar” acțiunile „teroriste” ale Hamas și, deși recunoaște dreptul Israelului de a se proteja, „îi îndemnăm să oprească aceste bombardamente” în Gaza, a declarat președintele.

El și-a exprimat speranța că și alți lideri – inclusiv din SUA și Marea Britanie – să se alăture apelurilor sale pentru încetarea focului. „Sper că o vor face”.

Totuși, când a fost chemat să se pronunțe dacă Israelul încalcă dreptul internațional, Emmanuel Macron a subliniat că nu este „un judecător”, ci „un șef de stat”.

Israelul a declarat anterior că nu țintește civili și că face eforturi mari pentru a evita să-i lovească, acuzând Hamas că folosește civili ca scuturi umane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro