Mafia araba a fost adusa in Guvern de Hrebenciuc
- Redactia Hotnews
Omul de legatura era Viorel Hrebenciuc, secretar general al guvernului Vacaroiu
Hrebenciuc l-a angajat pe post de consilier al sau pe Kemal Kader, dind acces la documente secrete unei „iscoade” a lui Yasser Arafat
Desi Omar Hayssam era cunoscut de acum 10 ani ca fiind un infractor periculos, el n-a ajuns in puscarie, ci in PSD
Pitulescu povesteste cum a ajuns Kemal Kader, unul dintre oamenii liderului palestinian Yasser Arafat, sa detina functia de consilier al lui Hrebenciuc pe vremea cind acesta era secretar general al guvernului Vacaroiu. Din pozitia respectiva, Kader a avut acces la documente secrete.
Fostul sef al politiei a scris, in 1997, o carte in care prezenta amanuntit modul de operare al bandelor de crima organizata din Romania, printre care si cele arabe.
Pitulescu crede ca, daca autoritatile judiciare si serviciile secrete luau in considerare cele prezentate in carte, nu se ajungea la situatia in care mafia araba sa savirseasca fapte atit de grave, cum ar fi rapirea celor trei jurnalisti.
Generalul in rezerva Ion Pitulescu, fost sef al politiei romane in perioada 1995-1997, sustine ca mafia araba din Romania are legaturi strinse cu PSD (fost PDSR). Conform inaltului ofiter, omul
de legatura dintre partid si afaceristii arabi este Viorel Hrebenciuc
Generalul in rezerva Ion Pitulescu a publicat in 1997 o carte intitulata „Crima Organizata – al III-lea Razboi Mondial”. In volum, conceput ca o radiografie a crimei organizate din Romania, un capitol important este dedicat mafiei arabe. Autorul abordeaza inclusiv implicarea acesteia in infractiuni economice cu complicitatea unor membri marcanti ai PDSR, actualul PSD.
Desi a atras atentia pe toate caile posibile asupra pericolului reprezentat de mafia araba, Ion Pitulescu nu a fost luat in seama de cei care aveau obligatia de a lichida, prin mijloace legale, grupurile de infractori.
De la Hrebenciuc la Yasser Arafat
Pitulescu sustine ca anchetatorii pot ajunge cu firul cercetarilor si, implicit, al acuzatiilor grave pina la Viorel Hrebenciuc. Generalul ofera si o pista procurorilor: „Toti mafiotii arabi, Zaher Iskandarani, Omar Hayssam si ceilalti, erau foarte apropiati de PDSR (actualul PSD) si tineau legatura cu Viorel Hrebenciuc prin intermediul lui Kemal Kader.
Cind era secretar general al guvernului, Hrebenciuc a semnat o adresa prin care-mi cerea sa-i acord permis de portarma lui Kemal Kader, mai precis pistol cu glont.
Normal ca n-am putut sa accept asa ceva. Am refuzat din capul locului. Mi s-a parut curios ca un arab era numit consilier al secretarului general al guvernului, care la acea vreme era Viorel Hrebenciuc.
Au disparut apoi unele documente strict secrete de la Secretariatul General al Guvernului si, imediat, a disparut si Kemal Kader. Avea acces peste tot in Secretariat.
Apoi l-am vazut cu ochii mei pe acest Kader in dreapta lui Arafat. Am ramas interzis. Acest lucru ma face sa cred ca era spion al lui Arafat, tinut aproape de oameni care sint si acum in PSD”.
„Daca procurorii sint putin isteti, ajung pina la Hrebenciuc”
Despre apartenenta lui Omar Hayssam la mafia arabeasca, despre omul de legatura al acestuia cu Hrebenciuc, Kemal Kader, despre implicarea fostului secretar general al guvernului in fenomenul mafiot, Ion Pitulescu a scris in cartea sa intitulata „Crima Organizata – al lll-lea Razboi Mondial”, precum si in numeroase rapoarte in perioada in care conducea politia romana.
Acum, acelasi Pitulescu trage concluzii amare: „Din pacate, arabii au supravietuit binisor in perioada CDR deoarece coalitia de la acea vreme era prea preocupata de imparteala functiilor.
O data instalati pe scaune, Diaconescu, Constantinescu si ceilalti s-au lasat dusi de nas de oameni din serviciile secrete, protectori ai celor asemeni lui Omar Hayssam si Zaher Iskandarani.
Acum, procurorii au fost strinsi cu usa din cauza scandalului rapirii. De aceea l-au retinut pe Hayssam. Daca sint putin isteti, ajung pina la Viorel Hrebenciuc, dar nu m-ar mira sa scape si de data asta”.
„Cel putin unul dintre jurnalistii rapiti e implicat activ in poveste!”
Numele lui Omar Hayssam apare in cartea publicata de generalul Ion Pitulescu, fost sef al IGP in perioada 1995-1997, alaturi de Zaher Iskandarani, Jabri Tabizi si alti afaceristi de origine araba, majoritatea aflati in strinsa legatura cu fostul PDSR si apropiati ai lui Viorel Hrebenciuc.
Desi retras din activitatea politieneasca, generalul Ion Pitulescu a ramas un fin observator al fenomenului infractional. El declara ca, inca de la aparitia vestii rapirii celor trei jurnalisti, a prezis ca Omar Hayssam este implicat in poveste.
„De atunci le-am spus apropiatilor ca aici trebuie sa fie mina lui Omar Hayssam. Are trei motive serioase sa puna la cale o astfel de inscenare: 1.
are o gramada de dosare pe numele sau, iar daca aparea ca salvator al ziaristilor era un erou; 2. spala 4 milioane de dolari; 3. avea ocazia sa plece din tara si sa ramina afara, chiar daca era dat in consemn la frontiera”.
Fostul sef al IGP crede ca este normal ca Omar Hayssam sa fie acuzat, deocamdata, doar de infractiuni de ordin economic, si nu de implicare in rapirea jurnalistilor. „Trebuie sa se stabileasca mai intii ce rol exact a jucate el in toata povestea. Eu il intuiesc, dar nu am probe. Ca sa se stabileasca in ce fel a fost implicat in rapire, trebuie audiati mai intii cei trei jurnalisti.
Oricum, intuitia mea de politist, care nu m-a inselat niciodata pina acum, imi spune ca cel putin unul dintre cei trei jurnalisti rapiti stia ceva despre poveste si s-ar putea sa fie implicat activ in ea.”
Liniste despre documentele secrete
In 1998, presa a scris pe larg despre documentele secrete disparute din Secretariatul General al Guvernului. Acum, Pitulescu reia tema: „Pentru adormirea opiniei publice, unele cadre din serviciile secrete au sarit in ajutorul lui Hrebenciuc, lansind ideea ca totul a fost o alarma falsa. In realitate, acest Kemal Kader era „legatura” unui inalt diplomat arab, care-l vizita zilnic.
In acelasi timp, ca un consilier foarte apropiat al lui Hrebenciuc, el avea acces permanent la toate documentele secrete de care dispunea Secretariatul General al Guvernului, inclusiv la telegramele strict secrete sosite din diverse colturi ale lumii, prin centrala SIE”.
Ion Pitulescu considera ca „redeschiderea cazului ar fi extrem de utila deoarece ar putea duce la eliminarea din viata publica a mai multor personaje politice destul de importante, in frunte cu Viorel Hrebenciuc”.
Ingrijorare si la Bagdad
Fostii studenti irakieni in Romania urmaresc TVR International si Al-Jazeera pentru a afla vesti. Irakienii din Bagdad care au studiat in Romania se arata nelinistiti si ingrijorati de soarta ziaristilor rapiti. Acestia ne-au declarat ca, din momentul disparitiei romanilor, au devenit mult mai precauti decit inainte si se roaga pentru eliberarea lor.
Singurele modalitati in care fostii studenti pot afla stiri despre soarta celor trei ziaristi sint jurnalul de seara difuzat de TVR International si Al-Jazeera. In presa scrisa irakiana – citeva zeci de ziare – nu apare nici o informatie despre jurnalistii romani, „de parca nici nu ar fi fost rapiti”, spun locuitorii Bagdadului.
Fostii studenti in Romania precizeaza ca irakienii de rind nu sint suparati pe faptul ca tara noastra sprijina trupele americane deoarece militarii romani „nu ataca irakienii, ci mai mult se pazesc pe ei”. Tocmai de aceea ei se mira ca ziaristii romani au devenit tinta teroristilor.
Irakienii compara aceasta rapire cu cea a italiencei Guiliana Sgrena, cind informatiile au fost la fel de putine.
Rudele celor rapiti, „vedete” la Al-Jazeera
Prima TV a trimis postului pan-arab Al Jazeera o inregistrare cu mesaje ale rudelor de acasa, adresate rapitorilor celor trei ziaristi disparuti in Irak.
Inregistrarea a fost realizata joi, 31 martie, si a fost difuzata de Al-Jazeera in seara aceleiasi zile. Mesajele au fost transmise de sotia lui Ovidiu Ohanesian, sora lui Sorin Miscoci si mama si sora lui Marie-Jeanne Ion.
„Noi am inregistrat cam un minut pe caseta, am montat si am tradus in araba ceea ce spuneau rudele. Am transmis inregistrarea la Al-Jazeera prin intermediul B1 TV”, spune directorul stirilor Prima TV, Dan Dumitru. Postul a apelat la televiziunea fratilor Paunescu pentru ca nu are o legatura de satelit cu Al-Jazeera.
Dupa ce s-a trimis caseta joi dimineata, la Bagdad, Al-Jazeera a difuzat-o in aceeasi seara, intr-o versiune scurtata la 40 de secunde.
Difuzarea inregistrarii pe Al-Jazeera nu a avut nici un fel de urmari vizibile. Colegii lui Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci spun ca nu au mai primit nici un fel de veste, oficiala sau nu, de la cei disparuti.
„Nu mai avem nici un semn de cind Palatul Cotroceni a dat ultimul comunicat, acum o saptamina”, spune Anca Rusu, responsabil cu relatiile publice la Prima TV.
Disperarea continua in familia Miscoci
Dupa zile intregi de cind despre cei trei jurnalisti nu se mai stie absolut nimic, in familia Miscoci din Sibiu disperarea capata dimensiuni insuportabile.
Maria, mama lui Sorin, operatorul rapit in Irak, se afla in continuare sub influenta antidepresivelor. Merge zilnic, impreuna cu Dana, fiica ei, la o bisericuta din cartier, unde se roaga pentru ca Sorin sa se intoarca teafar acasa.
„Pastram legatura strinsa cu reprezentantii guvernului, de la care primim in fiecare zi informatii”, ne-a declarat Dana Miscoci, sora cameramanului de la Prima TV.
ANAF extinde controlul asupra firmelor lui Omar Hayssam
Dupa ce, timp de un an, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a verificat 12 dintre firmele care ii apartin lui Omar Hayssam, controlul se va extinde, la cererea Parchetului General, la alte 50-60 de societati care au legatura cu omul de afaceri sirian.
Conform presedintelui ANAF, Sebastian Bodu, verificarile vizeaza evaziunea fiscala facuta de aceste societati, prejudiciul total urmind a fi stabilit in perioada urmatoare.
Astazi, Curtea de Apel Bucuresti va analiza recursul depus de avocatii lui Hayssam impotriva mandatului de arestare preventiva emis pe 6 aprilie. Procurorii sustin ca o eventuala lasare in libertate a sirianului ar impiedica desfasurarea anchetei.
O dovada concreta in sprijinul acestei afirmatii ar fi faptul ca acesta a incercat sa convinga un martor sa ascunda adevarul privind implicarea sa in afacerile necurate de care este acuzat.