Sari direct la conținut

Maia Sandu afirmă că Rep. Moldova l-ar aresta pe Vladimir Putin dacă ar intra pe teritoriul său

HotNews.ro
Roberta Metsola si Maia Sandu la mitingul pro-UE de la Chisinau, Foto: Captura video TV8
Roberta Metsola si Maia Sandu la mitingul pro-UE de la Chisinau, Foto: Captura video TV8

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat internaţional de arestare în legătură cu crimele comise în Ucraina, va fi reţinut dacă ajunge în Republica Moldova, a declarat preşedintele Maia Sandu într-un interviu cu mai mulţi jurnalişti străini, potrivit News.ro.

Întrebat de reporterul Euronews dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care ar veni în Republica Moldova, preşedinta Maia Sandu a declarat că „Republica Moldova este semnatar al acordului Curţii Penale Internaţionale, iar Moldova va respecta decizia Curţii”, sugerând că răspunsul este afirmativ.

Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga, a emis la 17 martie 2023 un mandat internaţional de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin. Comisarul pentru Drepturile Copilului al preşedintelui Rusiei, Maria Lvova-Belova, este şi ea vizată de un astfel de mandat.

Potrivit Tribunalului de la Haga, Putin s-ar face vinovat de crime de război, inclusiv de deportarea ilegală în Rusia a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate.

Statele care au ratificat Statutul de la Roma şi statele care recunosc jurisdicţia tribunalului de la Haga (123 de state) ar avea obligaţia să-l aresteze pe Vladimir Putin sau pe Maria Lvova-Belova dacă ar intra pe teritoriile lor.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat săptămâna trecută publicaţiei NewsMaker, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a fost întrebat şi despre sancţiunile pe care Chişinăul le-a impus Rusiei după invazia rusă din Ucraina.

El a spus că, în general, Republica Moldova se aliniază regimului de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană, dar a confirmat că pe lista Chişinăului de persoane indezirabile nu figurează deocamdată „primele persoane” în stat din Federaţia Rusă.

La începutul săptămânii trecute parlamentul de la Chișinău a inițiat procedura de retragere a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente, organizația regională din care fac parte 9 dintre cele foste 15 state care și-au câștigat independența după destrămarea Uniunii Sovietice, toate apropiate de Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro