Sari direct la conținut

Manifestație cu sirene de raid aerian în Slovacia, într-un protest față de atitudinea pro-rusă a guvernului lui Fico

HotNews.ro
protest in Slovacia, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
protest in Slovacia, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mii de oameni au ieșit marți pe străzile Bratislavei, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și pentru a protesta față de guvernul slovac, despre care criticii spun că s-a apropiat prea mult de Rusia, relatează Reuters.

De la preluarea puterii anul trecut, guvernul prim-ministrului Robert Fico a criticat puternic ajutorul militar al Europei către Ucraina, în timp ce a făcut eforturi de a reînnoi legăturile ruse atât din punct de vedere cultural, cât și politic.

Cel mai recent exemplu a venit luna aceasta, când ministrul de externe al Slovaciei Juraj Blanar a purtat discuții cu omologul rus Serghei Lavrov – o întâlnire rară la nivel înalt între un stat membru al Uniunii Europene și o țară pe care UE a încercat să o izoleze.

„Oamenii din Ucraina aud asta în fiecare zi”, a spus organizatorul protestului Michal Hvorecky mulțimii, în timp ce demonstrația începea cu sunetul sirenelor de raid aerian.

„Sunt aici pentru că acțiunile acestei coaliții guvernamentale depășesc toate granițele”, a spus Hvorecky de pe un podium unde era o pancartă cu Rusia „stat terorist” atârna alături de steaguri slovace, ucrainene, ale Uniunii Europene și ale NATO.

Organizatorii au estimat că au participat 5.000 de persoane, potrivit site-ului de știri Dennik N.

Administrația lui Robert Fico militează pentru o „soluție diplomatică” la războiul din Ucraina

Fico s-a confruntat cu proteste constante din cauza politicilor sale, în principal din cauza unei revizuiri a codurilor penale despre care criticii spun că slăbesc lupta împotriva corupției, dar aceasta a fost prima manifestație îndreptată către politica sa externă.

„Nu-mi place direcția pe care o ia prim-ministrul nostru după alegeri”, a spus Roman, un IT-ist în vârstă de 45 de ani, care s-a alăturat protestului de marți. „Sunt dezamăgit. Facem parte din Occident.”

Fico a apărat politica externă „echilibrată și suverană” a guvernului său și a spus că nu există o soluție militară pentru conflictul din Ucraina, care continuă la mai bine de doi ani după invazia Rusiei.

El a respins acordarea ajutorului armat Ucrainei – cu excepția proviziilor comerciale – argumentând că nu ar face decât să prelungească luptele. Aliații occidentali ai Ucrainei au respins acest argument, spunând că oprirea ajutorului ar duce pur și simplu la înfrângerea Ucrainei, mai degrabă, decât la negocieri.

Ministrul de externe Blanar a apărat, de asemenea, întâlnirea sa de 2 martie cu Lavrov – despre care a spus el a venit la cererea părții ruse – spunând că este nevoie de o soluție diplomatică.

Fico a vorbit împotriva sancțiunilor împotriva Rusiei, dar până acum nu a oprit măsurile UE sau ajutorul financiar pentru Ucraina.

În ianuarie, ministrul Culturii din Slovacia, Martina Simkovicova, a decis redeschiderea legăturilor culturale cu Rusia.

Schimbarea politicii externe i-a supărat pe unii aliați. Săptămâna trecută, guvernul ceh a făcut un gest simbolic puternic prin suspendarea în viitorul apropiat a întâlnirilor comune cu cabinetul Slovaciei, care reprezentau un eveniment obișnuit în administrațiile trecute.

Citește și:

Preşedinta Slovaciei avertizează că premierul Robert Fico testează „limitele democraţiei” şi îl compară cu Viktor Orban

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro