Sari direct la conținut

Manifestații pro-Israel și pro-Palestina – susțineri și interdicții la Frankfurt am Main

HotNews.ro
Intervenție a poliției germane la un miting pro-palestinian, Foto: Michael Kuenne / Zuma Press / Profimedia
Intervenție a poliției germane la un miting pro-palestinian, Foto: Michael Kuenne / Zuma Press / Profimedia

În ciuda interdicției de întrunire, demonstranții pro-palestinieni s-au adunat în weekend, în centrul orașului Frankfurt. Poliția s-a aflat la fața locului cu un important contingent. Un polițist a fost grav rănit, după ce a fost mușcat de picior.

Grupurile „Migrantifa Rhein-Main”, „Palestine e.V.” și „Studenții împotriva instigării de dreapta” au făcut apel la mitingul de sâmbătă în centrul orașului Frankfurt, sub deviza „Libertate pentru Palestina”.

Ministerul de Interne din Hessa a cerut primăriei orașului să interzică întâlnirile anti-Israel, argumentând că ar exista suficiente indicii că vor avea loc violențe la mitinguri.

„Nu vom permite ca uciderile cu sânge rece ale evreilor să fie celebrate în locuri publice din Germania”, a declarat ministrul de interne al landului Hessa, Peter Beuth (CDU).

Acolo unde ar putea fi impuse interdicții pentru astfel de adunări, ministerul ar sprijini acest lucru. Dacă, totuși, vor exista demonstrații publice anti-Israel, poliția din Hessa va interveni „foarte rapid și hotărât”.

Alternative și arestări

Primăria din Frankfurt a interzis vineri o demonstrație pro-Palestina, planificată pentru duminică. Poliția a presupus sâmbătă dimineață că și demonstrația planificată pentru ora 15:00, la care erau așteptați în jur de 1.000 de participanți, nu va avea loc, relatează Tagesschau.de.

Până duminică dimineață, instanța de contencios administrativ nu primise nicio solicitare urgentă, împotriva acestei decizii.

Cu toată interdicția, cca 600 de persoane s-au întâlnit pentru întâlniri alternative la miting, după cum au anunțat oficialii. Acestea au fost treptat risipite, în cursul după-amiezii. În jurul orei 18.00, poliția a transmis sâmbătă pe Twitter că zonele Hauptwache și Rathenauplatz sunt acum evacuate, iar cca 1.000 de manifestanți pro-Palestina vin în centrul orașului.

Polițiștii i-au înconjurat temporar pe cei adunați și le-au indicat să iasă în grupuri mici și să părăsească piața de la Hauptwache, în direcția Eschenheimer Turm. Mulți au dat curs solicitării.

Au fost înregistrate datele personale ale multor manifestanți. Potrivit poliției, au fost operate douăsprezece arestări și emise 300 de ordine de părăsire a locului, însoțite de proteste. Un polițist a fost grav rănit, fiind mușcat de picior în timpul unei arestări.

Polițiștii demaraseră anterior cercetările împotriva celei care a înregistrat mitingul de sâmbătă. Femeia ar fi minimizat și negat parțial masacrele Hamas, într-un flux live.

Verdictul instanței

În mod surprinzător, după ce trei demonstrații pro-palestiniene au fost interzise săptămâna trecută la Frankfurt, instanța administrativă a declarat ilegală interzicerea adunării planificate pentru sâmbătă.

O astfel de interdicție poate fi doar ultima soluție și poate fi impusă atunci când „în funcție de circumstanțele evidente, siguranța publică este în pericol imediat”, s-a precizat.

Tribunalul de la Frankfurt a declarat că interzicerea adunărilor nu poate fi susținută, fiind „cea mai gravă afectare posibilă a libertății de întrunire”.

Miting pro-Israel

Sâmbătă au avut loc și mitinguri pro-Israel în centrul orașului Frankfurt. Potrivit poliției, aproximativ 1.200 de persoane au venit la Paulsplatz, unde invitați de seamă au vorbit sub deviza „Solidaritate cu Israel”. Întâlnirea a decurs fără incidente.

Comisarul pentru antisemitism al landului Hessa, Uwe Becker (CDU), a explicat la acest miting că el nu crede că libertatea de exprimare și de întrunire, din Legea fundamentală a Germaniei, poate fi înțeleasă ca „sărbătorirea masacrului evreilor”.

Ofițerul pentru ordinea publică din Frankfurt, Annette Rinn (FDP), a precizat, pentru Hessische Rundschau: „Sunt extrem de mulțumită, deoarece fusesem tare îngrijorată cu privire la securitatea orașului”.

În acest context, Michel Friedman, fost vicepreședinte al Consiliului Central al Evreilor din Germania, a declarat în legătură cu atacurile Hamas din Israel: „Nimeni nu este surprins că teroarea trecutului lovește din nou”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro