Sari direct la conținut

Marcel Boloș a aflat că nu are toate datele pentru e-TVA / Pregătește abrogarea unor prevederi și modificarea unor termene

HotNews.ro
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că va modifica OUG 70/2024 (procedura pentru e-TVA), motivând faptul că a aflat că nu are toate informațiile pentru decontul precompletat.

El a reamintit că a avut o discuție cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România în care a convenit:

1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;

2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;

3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;

4) Revizuirea cuantumului amenzilor.

Potrivit acestuia, în continuare, astăzi, la sediul MF vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri.

De asemenea, a spus că în urma mesajelor primite mai vrea să mai clarifice următoarele:

“Un aspect important și solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidențelor contabile și realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată în concordanță cu starea de fapt fiscală. Persoanele impozabile vor avea la dispoziție rapoartele privind datele și informațiile din sursele de date utilizate referitoare la operațiunile efectuate în luna de raportare.

Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025.

Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate.

Vă mulțumesc pentru contribuția și răbdarea dumneavoastră în această perioadă în care vrem ca reducerea evaziunii fiscale prin măsuri eficiente de reducere a gapului de TVA să nu mai fie doar o lozică, fiind o problemă cu implicații profunde asupra bunăstării economice a tuturor românilor și a funcționării corecte a sistemului fiscal și economic în ansamblu.

În ceea ce privește comunicarea cu dumneavoastră, deși este evident că nu am reușit să atingem nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de măsuri o impune, la nivelul Ministerului Finanțelor, mediul de afaceri a fost consultat și invitat în repetate rânduri la sesiuni de lucru și a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completării decontului precompletat și a machetei de formular electronic”, într-o postare pe Facebook.

INTERVIURILE HotNews.ro