VIDEO Furtul tezaurului dacic: Marcel Ciolacu spune că România va cere Olandei „daune fără precedent” / Replică pentru Turcan: Astfel de obiecte nu pot fi scoase din țară oricând vrea un ministru

Premierul Marcel Ciolacu se declară „revoltat” că obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda unde nu existau agenți de pază. „Nu putem accepta așa ceva. Dacă s-ar fi întâmplat în România acest lucru, eram făcuți praf, în mod firesc. Îi cer ministrului justiției să analizeze cu cei mai buni experți contractul cu muzeul olandez și să cerem daune fără precedent”, a afirmat premierul, la începutul ședinței de Guvern de marți.
Ciolacu a mai spus că în funcție de cooperarea cu autoritățile olandeze, nu exclude posibilitatea apelării la firme internaționale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate. „Și nici să anunțăm o recompensă pe măsura valorii uriașe pe care aceste obiecte o au pentru poporul român și identitatea noastră națională”, a adăugat premierul.
Acesta a mai spus că statul olandez are toată răspunderea acestei situații.
Premierul cere demiteri la Cultură
Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Culturii să ia astăzi măsuri dure, inclusiv demiteri dacă e cazul, în cadrul instituțiilor responsabile de acest contract.
„Voi avea și un raport al Corpului de Control al Prim-ministrului privind avizele date anul trecut la Ministerul Culturii pentru a scoate din țară tezaurul dacic. Le voi înainta procurorilor pentru ca vinovații să răspundă”, a mai spus Ciolacu.
„Aștept și un set de măsuri pentru viitor pentru a ne proteja bunurile din patrimoniul național. Obiecte atât de valoroase nu pot fi scoase din țară oricând vrea un muzeu sau un ministru”, a precizat premierul, care i-a dat astfel o replică fostului ministru PNL al Culturii Raluca Turcan, în controversa privind condițiile în care au fost scoase din țară obiectele de tezaur.
Ce clauze există în contractul prin care au fost trimise artefactele în Olanda
Contractul încheiat între Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents din Assen prevede ca securitatea artefactelor împrumutate să fie asigurată 24/7, iar responsabilitatea pentru siguranța obiectelor de patriomoniu cade în sarcina instituției olandeze odată ce intră pe teritoriul Țărilor de Jos.
Muzeul Național de Istorie a României a împrumutat Muzeului Drents din Olanda peste 600 de artefacte dacice, în baza unui contract strict, prezentat de Știrile ProTV.
Transferul obiectelor prevăzute în contractul de împrumut s-a făcut pe parcursul lunii mai 2024, documentul semnat de cele două instituții de cultură fiind valabil în perioada 15 iunie 2024 – 15 februarie 2025.
În această perioadă erau incluse transportul, montarea și demontarea expoziției Dacia, pe lângă durata de expunere.
„Perioada de împrumut începe când bunurile culturale părăsesc sediul MNIR și se termină când ajung înapoi la sediul MNIR”, se arată în document.
Conform contractului, perioada de expoziție a fost cuprinsă între 6 iulie 2024 și 26 ianuarie 2025, tezaurul dacic fiind furat cu o zi înainte de încheierea prezentării.
Cele peste 600 de artefacte au fost asigurate pentru suma de 30 de milioane de euro, pe durata contractului, și făceau parte din „patrimoniul cultural național mobil al României”.
Contractul prevedea și clauze legate de furtul sau pierderea obiectelor de patrimoniu, asiguratorul fiind responsabil pentru acoperirea unor eventuale pagube.
Muzeul Drents se obliga să comunice furtul obiectelor telefonic și în scris în maximum 24 de ore.