Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu șeful OMV: Proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră avansează conform graficului

HotNews.ro
Intalnire Marcel Ciolacu si delegatia OMV / Sursa: Guvernul Romaniei
Intalnire Marcel Ciolacu si delegatia OMV, septembrie 2024 / Sursa: Guvernul Romaniei

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit marți, la Palatul Victoria, cu Alfred Stern, director general executiv al companiei austriece OMV și reprezentanți ai OMV Petrom. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Ciolacu și delegația OMV au discutat despre exploatarea gazelor din Marea Neagră – Neptun Deep și despre alte proiecte de investiții în domeniul energiei.

”Colaborarea strânsă între autoritățile guvernamentale, OMV Petrom și Romgaz face ca Neptun Deep să avanseze conform graficului. Guvernul va susține în continuare cu fermitate acest proiect, având în vedere beneficiile aduse României și românilor. În valoare de 4 miliarde de euro, această investiție va asigura energia necesară cetățenilor și economiei naționale și va face din România un jucător important pe piața europeană”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului.

Primele foraje în Marea Neagră sunt planificate pentru 2025, iar primele livrări de gaze pentru 2027.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, Adriana Petcu.

Din partea OMV, la întrevedere au participat Alfred Stern, director general executiv și președinte al consiliului de supraveghere OMV, Cristina Verchere, CEO OMV Petrom, și Alexandru Maximescu, vicepreședinte OMV Petrom.

Creșterea prețului la energia electrică, pe lista de solicitări

Una dintre solicitările cu care vine șeful OMV la București este creșterea prețului la energia electrică, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Aceasta în condițiile în care OMV Petrom deține centrala de la Brazi care produce energie electrică pe bază de carbune.

Mai exact, reprezentanții OMV vor creșterea plafonului la energia electrică. Potrivit legislației în vigoare, acesta este plafonat la nivelul de 400 lei/ MWh pentru producătorii de energie electrică. Ce este peste aceste niveluri se supraimpozitează cu 100%.

Reprezentanții companiei austriece vor să mai discute și despre modificări legate de regulile de guvernanță de la OMV Petrom, unde OMV este acționar majoritar, cu 51,1%, iar statul român este acționar minoritar, cu o participație de 20,6%. Potrivit surselor guvernamentale, modificările vizează creșterea drepturilor OMV în calitate de acționar majoritar și reducerea celor deținute de acționarii minoritari. Una dintre solicitări este ca acționarii minoritari să nu mai poată convoca Adunarea Generală a Acționarilor.

O altă temă de discuție este exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Această întâlnire are loc la exact un an după cea din septembrie 2023, când șeful OMV a venit la București pentru a discuta despre modificarea Legii Offshore astfel încât gazele din Marea Neagră să poată fi mai ușor exportate către vest. În prezent, Legea Offshore favorizează consumul intern al gazelor din Marea Neagră. Guvernul nu a fost de acord cu această modificare a Legii Offshore.

“Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a declarat atunci premierul Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

INTERVIURILE HotNews.ro